Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

ртцг.ме [ M.V. ]

16. 02. 2023. 17:12 >> 06:03

BIVŠI ŠEF POD LUPOM

Agenti FBI dolaze u Crnu Goru zbog Mekgonigalovih sumnjivih veza sa zvaničnicima

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) posjetiće Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu kako bi razgovarali sa osobama koje su bile u kontaktu sa optuženim agentom FBI Čarlsom Mekgonigalom, ali i ispitali eventualno i druge detalje njegovih poslova. To je za Portal RTCG saopštio Ervin Karamućo, profesor kriminologije na Univerzitetu u Tirani, ističući da sudski nalog u SAD obavezuje FBI da ispita sve kontakte i poslove Mekgonigala, uključujući i u Crnoj Gori. Mekgonigal je pod istragom američkih tužilaca zbog njegovih sumnjivih veza sa Rusijom i drugim stranim vladama, uključujući vlade Crne Gore, Kosova i Albanije. Prvu optužnicu Ministarstvo pravde SAD objavilo je u januaru. 

Karamućo objašnjava da su agenti FBI već posjetili Tiranu i da su obavili neke razgovore, i da je sada na redu posjeta Crnoj Gori, Kosovu i BiH. 

"Potvrdu o svemu ovome dobili smo od različitih lokalnih izvora. Cilj je da se otkrije je li bilo nekih isplata ili poklona prema Mekgonigalu", kazao je Karamućo, koji je nedavno ovu informaciju saopštio i albanskim medijima.   

Krajem prošle godine, po internim sudskim dokumentima, američki tužioci su prikupljali podatke kako bi ispitivali Mekgonigala, bivšeg šefa kontraobavještajne službe u kancelariji FBI u Njujorku. Da je Mekgonigal pod lupom istražitelja, Portal RTCG objavio je još u septembru prošle godine. U međuvremenu, brojni američki mediji prenijeli su informacije o sumnjivim vezama bivšeg agenta Vlade SAD. Prenijeli su i albanski mediji, jer su navodne veze Mekgonigala sa premijerom Albanije Edijem Ramom izazvale veliku pažnju javnosti. 

Karamućo kaže da je u septembru prošle godine prvi postupak pokrenut protiv Mekgonigala, zbog odavanja povjerljivih informacija. 

"Sada je u fokusu slučaj koji se tiče navoda o korupciji i vezi sa političarima i biznismenima u balkanskim državama", rekao je Karamućo. 

On je rekao da će se, prema informacijama kojima raspolaže, optužnica protiv Mekgonigala naći pred sudom u SAD već u martu. 

"Jedan lokalni biznismen u Tirani već je potvrdio da su agenti FBI razgovarali sa njim", naveo je Karamućo. 

O ovom događaju oglasio se ranije i sam albanski premijer Rama, demantujući da ima bilo kakve sporne veze sa bivšim agentom FBI. 

Istražitelji ispituju Mekgonigalove poslovne odnose sa glavnim pomoćnikom Olega Deripaske, milijardera i ruskog oligarha koji je u središtu navoda da je Rusija bila u dosluhu sa izbornom kampanjom Donalda Trampa i da se miješala u izbore u SAD 2016. godine.

Sudski poziv, izdat u SAD, odnosi se na informacije o Mekgonigalu i sumnjivim putovanjima u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. 

Nije do kraja jasno na koje vrijeme se misli, odnosno, kada je ovaj bivši agent FBI imao moguće veze sa crnogorskom vladom, koje su predmet istrage.

"Federalna istraga o Mekgonigalu posebno je upečatljiva s obzirom na njegov rad u FBI. Prije svog penzionisanja 2018. godine, on je vodio istragu 'Vikiliksa' o Čelsi Mening, uhapsio je savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bila Klintona Sendija Bergera, zbog uklanjanja povjerljivog materijala iz čitaonice Nacionalnog arhiva i vodio je potragu za kineskom krticom unutar CIA. Te 2016. godine, kada su se pojavili izvještaji da je Rusija hakovala sistem elektronske pošte Demokratskog nacionalnog komiteta, Mekgonigal je bio šef odjeljenja za sajber zločine u sjedištu FBI u Vašingtonu", naveo je prošle godine "Insajder".

Deripaska, poznati ruski milijarder povezan sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, igrao je centralnu ulogu u istrazi, koja je trajala veći dio Trampovog mandata, prenosi "Insajder".

Dva izvora rekla su za "Insajder" da je Mekgonigal bio blizak albanskom premijeru Ediju Rami.

Iz albanske vlade negiraju da je bilo nezakonitih poslova sa bivšim agentom FBI. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније