Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ rtcg.me ]

09. 01. 2023. 15:52 >> 15:47

LUPA

"Tužilaštvo da utvrdi je li zloupotrijebljen Vladin avion"

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (LUPA) proslijedila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela, koja se može smatrati krivičnom prijavom. Kako su rekli, izražavaju ozbiljne sumnje da je predsjednik države Milo Đukanović zloupotrijebio avion Vlade Crne Gore u privatne svrhe, letom iz Istanbula do aerodroma u Bergamu. 

Kako  se navodi, avion Learjet 45 Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, sletio je 30. decembra oko 22:14 časova na pistu u Golubovcima nakon sat i 14 minuta leta od aerodroma u italijanskom Bergamu do Podgorice.

"Uoči tog leta javnost nije obaviještena da crnogorski državnici imaju bilo kakve diplomatske obaveze u Italiji, zbog kojih moraju da koriste vladin avion. LUPA je potom utvrdila ko je i na koji način koristio vladin avion do Italije. Uvidom u registar letova može se zaključiti da je avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, u 9:58 ujutru 30. decembra 2022. godine poletio iz Podgorice ka Istanbulu. U tom avionu se nalazio predsjednik države Milo Đukanović i njegova pratnja", piše u saopštenju predstavnika LUPA Vladimira Otaševića.

Kako tvrde, nije poznato kad je tačno sletio u glavni grad Turske, ali oko 1:14 časova radar je uočio crnogorski avion blizu Istanbula.

"Crnogorska delegacija, predvođena predsjednikom Đukanovićem u Turskoj se zadržala 30. decembra do 7:58 časova kada je avion Vlade Crne Gore poletio sa aerodroma i umjesto ka Podgorici, uputio se ka sjeveru Italije. Evidentirano je potom da je avio u 8:26 časova sletio na areodrom u Bergamu, te da se nakon nekih 30-ak minuta uputio ka glavnom gradu Crne Gore. Kontaktirali smo Generalni sekretarijat Vlade, kako bi provjerili u koje svrhe je i ko koristio avion", naveli su u saopštenju, uz tvrdnju da je generalni sekretar Vlade Boris Marić kazao da je nalog za let bio  baš tom rutom, te da je to zvanično bio zahtjev kabineta predsjednika Crne Gore. 

Uz to je Marić istakao i da je obrazloženje bilo da predsjednik ima diplomatski susret, ali svakako detalje mogu da provjere nakon praznika.

Otašević kaže kako nezvanične informacije, koje za sada nijesu u mogućnosti da potvrde, govore da se predsjednik države 30. decembra 2022. godine nije vratio u Podgoricu vladinim avionom, već da se sa putničkim motornim vozilom sa aerodroma u Bergamu uputio privatno u pravcu Švajcarske, gdje je proveo novogodišnje praznike.
Navodno, kaže, Đukanović je prethodne dane boravio u švajcarskom gradu St. Moritz, u hotelu Badrutt's palace. 

"Važna informacija je to što boravak u pomenutom hotelu košta više hiljada eura, zavisno od broja noćenja. Iz tog razloga tužilaštvo bi trebalo da utvrdi sve činjenice vezane za navedeni događaj", piše u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније