Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

О.З. [ Libertaspress.com ]

29. 12. 2022. 17:28 >> 17:24

ISTRAGA SDT-A

Za zločin na Krfu terete Šarića i Zvicera, pomenuti i Lazović i Milović

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je danas naredbu o sprovođenju istrage protiv nekoliko osoba zbog osnovane sumnje da povezani sa ubistvima Alana Kožara i Damira Hadžića u julu 2020. godine na Krfu, u Grčkoj.

Kako prenosi RTV BN, pozivajući se na Tužilaštvo, Radoje Zvicer Milan Vujotić i Darko Šarić organizovali su kriminalnu grupu, koja je ubila Kožara i Hadžića.

Pored organizatora, na spisku se nalaze i članovi kriminalne grupe i to bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović, njegov prijatelj i nekadašnji kolega Ljubo Milović, koji je u bjekstvu.

Kao pripadnici ove kriminalne grupe označeni su još Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković, Nikola Spasojević i Filip Knežević, kao i državljani Srbije Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Ratko Živković, Milovan Zdravković, Stefan Andrejić, Vladimir Vojinović, Miloš Jevrić, Marko Stanković, Dušan Jovanović, Slobodan Vujačić i Nikola Spasojević. Naredbom su obuhvaćeni i državljani  Kosovoa Jakup Aljija i Enis Thaki, prenosi RTV BN.

“Njima se na teret stavlja i stvaranje kriminalne organizacije, okrivljenom P. L. i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a F.K. krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopštio je danas državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog državnog tužilaštva.

Okrivljenima R.Z. i M.V, rekao je on, naredbom se na teret stavlja da su sa državljaninom Srbije D.Š. u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, “kao organizatori, stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih djela, u cilju sticanja nezakonite dobiti i moći”.

“Članovi organizacije postali su ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije, dva državljanina Kosova i druge nepoznate osobe, a svi su imali unaprijed određene zadatke i uloge. Okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020. godine, po naredbi organizatora, prikupljali su podatke o lokaciji i kretanju oštećenih A.K. i D.H, pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije koje treba lišiti života, obezbjeđivali novac za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja”, saopštio je tužilac Radonjić.

Okrivljeni su, naveo je on, nabavljali vatreno oružje za izvršenje djela, prevozna sredstva, plovila, “štek stanove“ za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi, rekao je Radonjić, “iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, ubili oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog djela isplaćeno 1.400.000 eura”.

Okrivljenom P.L. se, naveo je Radonjić, u istrazi na teret stavlja i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

“Kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih djela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije, dostavljao je organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojedinim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik”, rekao je Radonjić.

Prije donošenje naredbe o sprovođenju istrage, naveo je on, okrivljeni S.K. i P.L, koji su u pritvoru zbog drugih krivičnih djela, saslušani su pred specijalnim tužiocem.

“Negirali su krivična djela za koja se terete, ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju”, kazao je Radonjić.

Ostali okrivljeni su, navodi, u bjekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore.

“Krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, u nadležnosti je njihovih matičnin država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore”, rekao je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније