Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М. [ Večer ]

29. 12. 2022. 07:03 >> 06:59

SUĐENjE "KAVČANIMA" U SLOVENIJI

"Advokat tražio da Sky poruke ne budu priznate kao dokaz"

Blaž Kadivec, mlađi brat Klemna Kadivca, navodnog vođe slovenačke ćelije Kavačkog klana, na pripremnom ročištu nije se izjasnio o krivici, kao ni druga dvojica optuženih.

"Ne priznajem krivicu“, rekao je Blaž Kadivec (27) jedan od navodno važnijih članova kriminalne organizacije slovenačke ćelije klana "Kavači".

Kadivec se u pritvoru nalazi tek od maja ove godine. Prije toga je bio u bjekstvu, ali je pao u ruke policiji u Španiji.

Glavna faza suđenja će početi 24. januara. Sudija Timaš Bromše zakazao je ročište i za Elvisa Kolenovića i Slađana Karimovića, koji takođe nisu priznali optužbe. Stoga će suđenje svoj trojici početi po redovnoj proceduri, koje se očekuje 24. januara.

Tužilaštvo tereti Blaža Kadivca da je imao dvije važne uloge u bandi: da je nabavljao šifrovane telefone i predavao ih članovima bande kako bi oni mogli međusobno da komuniciraju, a brinuo se i o transportu novca od prodaje ili kupovine droge. Da je danas priznao krivicu, tužilaštvo bi za njega tražilo osam i po godina zatvora i 30.000 eura kazne, ali je, kako je rečeno, odbio da se nagodi sa tužilaštvom.

Tridesetdvogodišnjeg Kolenovića tužilaštvo tereti da je obavljao poslove vozača, koordinatora kurira koji su u grupi prevozili drogu ili novac. Ukoliko bi priznao krivicu, tužilaštvo bi mu predložilo sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 14.000 eura. Karimović, tridesetčetvorogodišnji Ljubljančanin, bio je, prema navodima tužilaštva, član podćelije slovenačkog dijela Kavačkog klana (ćelija dva), koju je vodio Luka Arapović, koji je još u bjekstvu.

Obavljao je poslove kurira, preuzimao drogu, starao se o njihovom transportu ili dostavi droge i novca. Ukoliko bi se na pripremnom ročištu izjasnio o krivici, tužilaštvo bi mu predložilo tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od četiri hiljade eura.

Najduže se oteglo saslušanje za Kadivca. Obično pripremna ročišta za optužene ne traju ni sat vremena, ali su u njegovom slučaju trajala čak tri sata. Kadiveca brani advokat Miha Šošić. 

"Skaj komunikacije koje je istražni sudija u ovom slučaju dobio od francuskih pravosudnih organa u vezi sa nekim od optuženih u ovom slučaju moraju se isključiti. Poznato je da su francuska, belgijska i holandska policija dobili podatke sa servera na koje je prenijeta Skaj komunikacija. Međutim, radilo se o masovnom prenosu podataka u koje je uključeno 70 hiljada ljudi, presretnute su stotine miliona poruka između njih, ali bez sudskih naloga protiv pojedinačnih korisnika Skaj komunikacije, što je nedopustivo po našem zakonodavstvu. Dakle, nemamo način provjere ovih dokaza, nemamo informaciju da li su pribavljeni u skladu sa francuskim zakonodavstvom i da li su u skladu sa slovenačkim zakonodavstvom i ustavom“, ukazao je na advokat Šošić i predložio izuzimanje svih dokaza koje je policija predala.

Slovenačka policija 14. maja prošle godine razbila je tamošnju ćeliju kavačkog kriminalnog klana i osumnjičila najmanje 60 osoba za šverc droge, oružja i nezakonito prebacivanje miliona zarađenih od tog posla iz Španije u Beograd.

Identifikovali su 48 članova. 

Policija je otkrila da je u toj grupi bilo 20 državljana Slovenije, 12 iz Srbije, osam iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Hrvatske, dva crnogorska državljanina i jedan Sjeverne Makedonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније