Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

21. 11. 2022. 17:19 >> 17:27

PRONAĐENO ŠEST TELEFONA

UIKS: Prilikom pretresa Miloševićeve sobe nije bilo demonstracije sile

Prilikom pretresa sobe Miloša Miloševića, nije bilo upotrebe sredstava prinude, saopštili su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS). Ističu da je soba u kojoj boravi, u protekla nešto malo više od dva mjeseca, pretresana ukupno tri puta i da je tom prilikom pronađeno i oduzeto šest mobilnih telefona.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) reagovali su nakon što je Mario Milošević dostavio otvoreno pismo medijima, u kojem tvrdi da on i pojedini pritvorenici trpe demonstraciju sile od strane načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

"Soba u kojoj je smješten pritvorenik M. M. je u protekla nešto malo više od dva mjeseca pretresana ukupno tri puta, i to jednom prilikom pri sprovođenju radnje opšteg pretresa organizacione jedinice Istražni zatvor Podgorica (kojom prilikom su pronađena i oduzeta dva mobilna telefona), te još u dva navrata kada su pronađena četiri mobilna telefona, te između ostalog određena količina suplemenata koja licima u ovoj sobi nijesu bila odobrena, dva improvizovana bodeža i drugo", navode u reagovanju.

Prilikom pretresa Miloševićeve sobe, kako tvrde iz UIKS-a, nije bilo upotrebe sredstava prinude u datom periodu.

"Prilikom sprovođenja poslednje radnje pretresa u odnosu na sobu ovog pritvorenog lica od dana 18.11.2022. godine u kojoj je smješten sa još tri pritvorenika, ističemo da shodno podacima i procjeni bezbijednosti nadležnih iz Istražnog zatvora angažovan je nešto veći broj službenih lica koja su preventivno bila prisutna kako bi odvratila eventulano pritvorenike od bilo kojeg vida pružanja otpora (date procjene i pojačano obezbjeđenje prilikom vršenja ovih radnji do sada su rezultirale odvraćanjem pritvorenika od pružanja otpora ili eventulanih napada na službena lica u vršenju službene radnje i do sada nije bilo slučajeva upotrebe sredstava prinude u datom periodu), a isto nije i ne može biti usmjereno u pravcu bilo koje vrste demonstracije sile", poručuju iz UIKS-a.

Govoreći o izmještanju pritvorenika u druge prostorije, istakli su da se radi o uporno kršenju pravila kućnog reda u kontinuitetu.

"Naime, kada je u pitanju broj službenika koji vrši poslove obezbjeđenja isti je shodno procjeni nešto veći jer je usmjeren u pravcu deeskalicije bilo kojeg vida konflikta, a što se tiče poštovanja prava pritvorenika ista jesu garantovana i poštovana prilikom svi navedenih aktivnosti", ističu u saopšenju.

Ističu da navodi koji se odnose na lomljenje stvari nijesu prenešeni vjerodostojno.

"Tačno je da se prilikom radnje pretresa jedan službenik naslonio na plastičnu policu koja je tom prilikom polomljena, ali i da će ista šteta biti sanirana i nadoknađena vlasniku iste (nije tačan navod da je više polica slomljeno a takođe ističemo da nadležnim nije prijavljeno da je prilikom pretresa bilo šta polomljeno osim jedne police, što će biti posebno ispitano i tretirano u skladu sa propisima)", tvrde iz UIS-a.

Kada su u pitanju slobodne aktivnosti pritvorenika, uprava UIKS-a je, prema njihovim riječima, sa posebnim senzibilitetom tretirala ovo pitanje, obavljajući više razgovora sa makar po jednim licem iz većeg broja soba gdje su smješteni pritvorenici i za sva pritvorena lica je obezbijeđena mogućnost treninga u uslovima i na način koji to dozvoljava objekat u kojem su ova lica smještena i što jesu kapaciteti ove organizacione jedinice.

"Ono što mora biti jasno da ni kom slučaju nepostojanje kapaciteta, uslovnosti zgrade Istražnog zatvora i drugo, ne može biti razlog za bilo koju kompezaciju u vidu odobravanja bilo koje privilegije koja je u suprotnosti sa propisima, ili nepreduzimanju radnji (na pr. pretresa) ili nesankcionisanju kroz disciplinske postupke vinovnika disciplinskog prekršaja", poručuju iz UIKS-a.

Naglasili su da nadležni insistiraju na poštovanju svih prava lica lišenih slobode uz poštovanje procedura koje ne mogu biti i nijesu usmjerene u pravcu kažnjavanja, već prevencije u sprečavanju negativnih bezbjednosnih pojava.

"U tom smislu rade se i pretresi svih posjetilaca i ostale službene radnje prema istim ili bilo kojim drugim licima, sve sa ciljem kako bi se spriječilo doturanje nedozovoljenog licima lišenim slobode. Na kraju napomenuli bi smo da interesantne bezbjednosne pojave o kojim ne može biti riječi u ovom saopštenju jesu tretirane sa bezbjednosnog aspekta i saznanja o istim dijele se sa policijom i tužilaštvom radi eventualnog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti", zaključuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније