Црна хроника

М.В. [ Пресс ]

27. 10. 2022. 13:13   >>  17:39

ДЕТАЉИ САСЛУШАЊА МИЛОШЕВИЋА

"Цариници немају приступ видео надзору у Бару, Дрешаја не познајем"

Доскорашњи директор Управе прихода и царина Црне Горе (УПЦ) Раде Милошевић саслушаван је почетком овог мјесеца пет и по сати у Специјалном полицијском одјељењу (СПО), на чијем челу је Предраг Шуковић, а објелодањени су кључни детаљи током тог саслушања. Ради се о предмету нестанка камиона са цигаретама, које су планиране за уништење, а које су раније заплијењене у Луци Бар.

Саслушање Милошевића у својству грађанина почело је у 23:40 часова 1. октобра, о чему је сачињен записник, који су потписали два полицијска службеника Д. Ј. и Б. М.

Портал Пресс пренио је детаље са саслушања. 

Милошевић је рекао да су у вријеме његовог мандата донијета рјешења о уништењу цигарета укупне количине око 7.000 пакета. Тврди да је у претходном периоду уништено 3.000 пакета цигарета, по рјешењу од претходне директорице Милене Петричевић, као и око 2.000 пакета по рјешењима које је донијела Управа прихода и царина, а које је он потписао.

Полицијски службеник: Када и гдје су одузете предметне цигарете намијењене за уништење?

-Предметне цигарете су одузете у Слободној зони Луке Бар у акцијама које спровела УПЦ и то колико се сјећам количина од 5.124 пакета у акцији која је реализована средином септембра ове године, а количина од око 1.180 пакета у акцији “Закључавање”, која је колико се сјећам реализована у јулу месецу ове године.

Полицијски службеник: Ко је све учествовао у одузимању предметних цигарета?

-У наведеном одузимању су учествовали царинарница Бар и Одсјек за сузбијање кријумчарења. Конкретна имена службеника који су учествовали не знам.

Полицијски службеник: Како је текла процедура одузимања предметних цигарета и да ли су у вези тога донијета одговарајућа рјешења?

-Како сам раније горе навео предметне цигарете су одузете у складу са царинским законом, а конкретно за наведене цигарете решење о одузимању доноси царинарница Бар.

Полицијски службеник: Гдје су цигарете биле складиштене од тренутака изузимања?

-У конкретном случају а који се односи на одузимање 5.124 пакета цигарета исте су одмах након одузимања транспортоване у магацин Зетатранса у Подгорици. Сама процедура утовара пакета цигарета у транспортне камионе проводи се колико је мени познато у присуству службеника Слободне зоне Луке Бар и Одсијека за сузбијање кријумчарења.

Полицијски службеник: Да ли у Слободној зони Луке Бар постоји видео надзор?

-Колико сам упознат у Слободној зони Луке Бар постоји видео надзор којим управља АД Лука Бар, а над којим надзор имају службеници Луке Бар. Нагласио бих да УПЦ по мојим сазнањима нема приступ наведеном видео надзору.

Полицијски службеник: Која је конкретна процедура која се односи на уништење цигарета, ко бира комисију која је задужена за праћење поступка уништења цигарета, ко су чланови комисије од када сте ви директор Управе прихода и царина, те да ли сте се са неким од наведених лица у пријатељским и родбинским односима?

-У конкретном случају, а како сам раније казао, процедура за уништење цигарета се састоји томе да након што су предметне цигарете одузете исте се складиште у Слободну зону Луке Бар и магацин Зетатранса.

Од Одсјека за поступање царинском робом мени као директору долази предлог, такозвани “Сценарио”, који укратко описује како ће се спровести поступак, након увида у предметни акт ја дајем сагласност да се наведена процедура и реализује.

У вези чланова Комисије задужене за праћење поступка уништења од тренутка мог именовања на мјесто директора у УПЦ ја сам затекао већ формирању комисију, која је по мом сјећању бројала четири члана, чијих имена се у овом тренутку не могу сјетити. Ја сам у својству директора сходно законским овлашћењима на писани предлог Елвира Адровића, службеника УПЦ, умјесто постојећих чланова комисије именовао два или три нова члана, чијих имена се не сјећам. Ни са једним чланом наведене комисије нисам ни у пријатељским ни у родбинским односима.

Полицијски службеник: Ко је изабрао и у складу са којом процедуром привредно друштво које ће се бавити уништењем одузетих цигарета и због чега?

У првом решењу о уништењу 3.000 пакета цигарета а које је претходно донијела бивша директорица Милена Петричевић је било наведено да ће се цигарете уништити у пећима фирме “Јаворак” из Никшића, те је обзиром да је наведено решење било активно након мог доласка, тако и учињено.

Полицијски службеник: Да ли вам је познато ко је власник привредног друштва “М-Констракшен"?

- Није ми познато.

Полицијски службеник: Да ли сте прије спровођења уништења цигарета посећивали просторије за уништење, које су власништву фирме “М-Констракшен”?

- Прије спровођење нијесам посећивао наведене просторије. Први пут сам наведене просторије посетио током јавног уништење које организовано 29.9.2022. године и јуче када је дошао нови контигенције цигарета за уништење.

Полицијски службеник: Да ли сте прије спровођење уништења цигарета посећивали просторије за уништење, који су у власништву фирме “Јаворак”?

- Прије спровођења нисам посећивао наведене просторије. Тамо сам био само једном приликом и то је било током јавног уништења предметне робе.

Полицијски службеник: Због чега се уништење предметних цигарета спроводило у просторијама фирме “М-Констракшен” и да ли вам је неко сугерисао да се уништење цигарета повјери тој фирми?

-У вези униптења количине од 7.000 пакета цигарета на усмени предлог службеника Одсијека за поступање царинском робом Елвира Адровића (а због спекулација да је у поступку уништења у фирми Јаворак долазило до крађе цигарета припремљених за униптење), чланови Комисије за праћење уништења цигарета су предложили привредно друштво “М-Констракшен” из Никшића, из разлога што наведена фирма је једина поред “Јаворка” која поседује адекватне пећи за уништење.

Полицијски службеник: Да ли вам је познато ко одређује динамику уништења одузетих цигарета?

- Није ми познато.

Полицијски службеник: Како и на који начин је привредно друштво “М-Констракшен” из Никшића могло бити изабрано за поступак уништења одузетих цигарета са обзиром да се исто бави продајом цигарета?

- Податак да се ова фирма бави продајом цигарета нисам посједовао већ то сада први пут чујем.

Полицијски службеник: Да ли вам је познато због чега су цигарете у власништву ове фирме враћене са границе Р. Србије?

- Није ми познато.

Полицијски службеник: Да ли сте се и са ким неформално састајали у вези предметних цигарета у власништву “М-Констракшен" из Никшића, а које су враћене са границе Р. Србије?

- Нисам се састајао са било ким у вези наведеног.

Полицијски службеник: Са ким сте у контакту од службених лица са подручја Никшића и Подгорице, која предузимају радње у вези поступка уништења цигарета за дан 29. и 30. и 1.10.2022. године?

- У вези наведеног поступка комуникацију сам имао искључиво са Жељком Ивановићем, који је начелник Одсјека за сузбијање кријумчарења.

Полицијски службеник: Да ли сте последњих дана имали сусрете са службеницима УПЦ Милутином Пејовићем и Елвиром Адровићем и о чему сте разговарали?

-Са Милутином Пејовићем нисам имао ни сусрете ни састанке, а са Елвином Адровићем сам имао службени састанак у просторијама УПЦ, два–три дана пред започињање процедуре око уништења предметних одузетих цигарета.

Полицијски службеник: Да ли познајете лице Леон Дрешај, те уколико познајете да ли сте са именованим имали сусрете у последњих 10 дана?

-Лице Леон Дрешај не познајем, никада ову особу нисам видио лично, нити сам имао сусрет или било какав вид комуникације са именованим. Једино знам како именовани изгледа из медија.

Полицијски службеник: Да ли сте обавијештени да постоје нерегуларности у току данашњег уништења цигарета, те уколико јесте, од стране којег лица?

-Нисам обавијештен о постојању било каквих нерегуларности.

Полицијски службеник: Које су конкретне надлежности Комисије за праћење уништења предметних дуванских производа?

-Ја се не могу са сигурношћу сјетити које су конкретне надлежности предметне комисије. Све у вези са тим је евидентирано у рјешењу о формирању комисије. Оно што са сигурношћу могу да тврдим јесте да је једна од надлежности комисије да у потпуности испрати поступак уништења одузетих цигарета.

Полицијски службеник: Да ли сте се упознати колико је камиона са одузетим цигаретама отпремљено из магацина Зетатранса у Подгорици на уништење у Никшић дана 1.10.2022 године?

-Колико сам упознат у питању је један камион. Не могу са сигурношћу утврдити колико је пакета цигарета било отпремљено у том камиону за уништење. Моја претпоставка је да је било минут 1.000 пакета. Предметног дана сам лично присуство када је камион са цигаретама приступио на уништење у фабрику “М-Констракшен” у Никшићу.

Полицијски службеник: Да ли сте упознати колико је камиона са одузетим цигаретама стигло на уништење у Никшић дана једно 1.10.2022. године?

-Ја сам лично присуствовао доласку једног камиона на уништење у Никшић, и колико ја знам то је био једини камион тог дана.

Полицијски службеник: Са којим лицима сте данас имали сусрете у Никшићу?

Састајао сам се са пријатељима и то службеником Управе полиције Лазаром Шћепановићем, Веском Рогановићем, власником локала “Пиазза”, партијским колегама Машаном Зејаком, Николом Батрићевићем и Душаном Головићем.

Саслушање бившег челника Управе прихода и царина Црне Горе завршено је у 5.10 часова рано ујутру 2. октобра 2022. године.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије