Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ Press ]

27. 10. 2022. 13:13   >>  17:39

DETALjI SASLUŠANjA MILOŠEVIĆA

"Carinici nemaju pristup video nadzoru u Baru, Drešaja ne poznajem"

Doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore (UPC) Rade Milošević saslušavan je početkom ovog mjeseca pet i po sati u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), na čijem čelu je Predrag Šuković, a objelodanjeni su ključni detalji tokom tog saslušanja. Radi se o predmetu nestanka kamiona sa cigaretama, koje su planirane za uništenje, a koje su ranije zaplijenjene u Luci Bar.

Saslušanje Miloševića u svojstvu građanina počelo je u 23:40 časova 1. oktobra, o čemu je sačinjen zapisnik, koji su potpisali dva policijska službenika D. J. i B. M.

Portal Press prenio je detalje sa saslušanja. 

Milošević je rekao da su u vrijeme njegovog mandata donijeta rješenja o uništenju cigareta ukupne količine oko 7.000 paketa. Tvrdi da je u prethodnom periodu uništeno 3.000 paketa cigareta, po rješenju od prethodne direktorice Milene Petričević, kao i oko 2.000 paketa po rješenjima koje je donijela Uprava prihoda i carina, a koje je on potpisao.

Policijski službenik: Kada i gdje su oduzete predmetne cigarete namijenjene za uništenje?

-Predmetne cigarete su oduzete u Slobodnoj zoni Luke Bar u akcijama koje sprovela UPC i to koliko se sjećam količina od 5.124 paketa u akciji koja je realizovana sredinom septembra ove godine, a količina od oko 1.180 paketa u akciji “Zaključavanje”, koja je koliko se sjećam realizovana u julu mesecu ove godine.

Policijski službenik: Ko je sve učestvovao u oduzimanju predmetnih cigareta?

-U navedenom oduzimanju su učestvovali carinarnica Bar i Odsjek za suzbijanje krijumčarenja. Konkretna imena službenika koji su učestvovali ne znam.

Policijski službenik: Kako je tekla procedura oduzimanja predmetnih cigareta i da li su u vezi toga donijeta odgovarajuća rješenja?

-Kako sam ranije gore naveo predmetne cigarete su oduzete u skladu sa carinskim zakonom, a konkretno za navedene cigarete rešenje o oduzimanju donosi carinarnica Bar.

Policijski službenik: Gdje su cigarete bile skladištene od trenutaka izuzimanja?

-U konkretnom slučaju a koji se odnosi na oduzimanje 5.124 paketa cigareta iste su odmah nakon oduzimanja transportovane u magacin Zetatransa u Podgorici. Sama procedura utovara paketa cigareta u transportne kamione provodi se koliko je meni poznato u prisustvu službenika Slobodne zone Luke Bar i Odsijeka za suzbijanje krijumčarenja.

Policijski službenik: Da li u Slobodnoj zoni Luke Bar postoji video nadzor?

-Koliko sam upoznat u Slobodnoj zoni Luke Bar postoji video nadzor kojim upravlja AD Luka Bar, a nad kojim nadzor imaju službenici Luke Bar. Naglasio bih da UPC po mojim saznanjima nema pristup navedenom video nadzoru.

Policijski službenik: Koja je konkretna procedura koja se odnosi na uništenje cigareta, ko bira komisiju koja je zadužena za praćenje postupka uništenja cigareta, ko su članovi komisije od kada ste vi direktor Uprave prihoda i carina, te da li ste se sa nekim od navedenih lica u prijateljskim i rodbinskim odnosima?

-U konkretnom slučaju, a kako sam ranije kazao, procedura za uništenje cigareta se sastoji tome da nakon što su predmetne cigarete oduzete iste se skladište u Slobodnu zonu Luke Bar i magacin Zetatransa.

Od Odsjeka za postupanje carinskom robom meni kao direktoru dolazi predlog, takozvani “Scenario”, koji ukratko opisuje kako će se sprovesti postupak, nakon uvida u predmetni akt ja dajem saglasnost da se navedena procedura i realizuje.

U vezi članova Komisije zadužene za praćenje postupka uništenja od trenutka mog imenovanja na mjesto direktora u UPC ja sam zatekao već formiranju komisiju, koja je po mom sjećanju brojala četiri člana, čijih imena se u ovom trenutku ne mogu sjetiti. Ja sam u svojstvu direktora shodno zakonskim ovlašćenjima na pisani predlog Elvira Adrovića, službenika UPC, umjesto postojećih članova komisije imenovao dva ili tri nova člana, čijih imena se ne sjećam. Ni sa jednim članom navedene komisije nisam ni u prijateljskim ni u rodbinskim odnosima.

Policijski službenik: Ko je izabrao i u skladu sa kojom procedurom privredno društvo koje će se baviti uništenjem oduzetih cigareta i zbog čega?

U prvom rešenju o uništenju 3.000 paketa cigareta a koje je prethodno donijela bivša direktorica Milena Petričević je bilo navedeno da će se cigarete uništiti u pećima firme “Javorak” iz Nikšića, te je obzirom da je navedeno rešenje bilo aktivno nakon mog dolaska, tako i učinjeno.

Policijski službenik: Da li vam je poznato ko je vlasnik privrednog društva “M-Konstrakšen"?

- Nije mi poznato.

Policijski službenik: Da li ste prije sprovođenja uništenja cigareta posećivali prostorije za uništenje, koje su vlasništvu firme “M-Konstrakšen”?

- Prije sprovođenje nijesam posećivao navedene prostorije. Prvi put sam navedene prostorije posetio tokom javnog uništenje koje organizovano 29.9.2022. godine i juče kada je došao novi kontigencije cigareta za uništenje.

Policijski službenik: Da li ste prije sprovođenje uništenja cigareta posećivali prostorije za uništenje, koji su u vlasništvu firme “Javorak”?

- Prije sprovođenja nisam posećivao navedene prostorije. Tamo sam bio samo jednom prilikom i to je bilo tokom javnog uništenja predmetne robe.

Policijski službenik: Zbog čega se uništenje predmetnih cigareta sprovodilo u prostorijama firme “M-Konstrakšen” i da li vam je neko sugerisao da se uništenje cigareta povjeri toj firmi?

-U vezi uniptenja količine od 7.000 paketa cigareta na usmeni predlog službenika Odsijeka za postupanje carinskom robom Elvira Adrovića (a zbog spekulacija da je u postupku uništenja u firmi Javorak dolazilo do krađe cigareta pripremljenih za uniptenje), članovi Komisije za praćenje uništenja cigareta su predložili privredno društvo “M-Konstrakšen” iz Nikšića, iz razloga što navedena firma je jedina pored “Javorka” koja poseduje adekvatne peći za uništenje.

Policijski službenik: Da li vam je poznato ko određuje dinamiku uništenja oduzetih cigareta?

- Nije mi poznato.

Policijski službenik: Kako i na koji način je privredno društvo “M-Konstrakšen” iz Nikšića moglo biti izabrano za postupak uništenja oduzetih cigareta sa obzirom da se isto bavi prodajom cigareta?

- Podatak da se ova firma bavi prodajom cigareta nisam posjedovao već to sada prvi put čujem.

Policijski službenik: Da li vam je poznato zbog čega su cigarete u vlasništvu ove firme vraćene sa granice R. Srbije?

- Nije mi poznato.

Policijski službenik: Da li ste se i sa kim neformalno sastajali u vezi predmetnih cigareta u vlasništvu “M-Konstrakšen" iz Nikšića, a koje su vraćene sa granice R. Srbije?

- Nisam se sastajao sa bilo kim u vezi navedenog.

Policijski službenik: Sa kim ste u kontaktu od službenih lica sa područja Nikšića i Podgorice, koja preduzimaju radnje u vezi postupka uništenja cigareta za dan 29. i 30. i 1.10.2022. godine?

- U vezi navedenog postupka komunikaciju sam imao isključivo sa Željkom Ivanovićem, koji je načelnik Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja.

Policijski službenik: Da li ste poslednjih dana imali susrete sa službenicima UPC Milutinom Pejovićem i Elvirom Adrovićem i o čemu ste razgovarali?

-Sa Milutinom Pejovićem nisam imao ni susrete ni sastanke, a sa Elvinom Adrovićem sam imao službeni sastanak u prostorijama UPC, dva–tri dana pred započinjanje procedure oko uništenja predmetnih oduzetih cigareta.

Policijski službenik: Da li poznajete lice Leon Drešaj, te ukoliko poznajete da li ste sa imenovanim imali susrete u poslednjih 10 dana?

-Lice Leon Drešaj ne poznajem, nikada ovu osobu nisam vidio lično, niti sam imao susret ili bilo kakav vid komunikacije sa imenovanim. Jedino znam kako imenovani izgleda iz medija.

Policijski službenik: Da li ste obaviješteni da postoje neregularnosti u toku današnjeg uništenja cigareta, te ukoliko jeste, od strane kojeg lica?

-Nisam obaviješten o postojanju bilo kakvih neregularnosti.

Policijski službenik: Koje su konkretne nadležnosti Komisije za praćenje uništenja predmetnih duvanskih proizvoda?

-Ja se ne mogu sa sigurnošću sjetiti koje su konkretne nadležnosti predmetne komisije. Sve u vezi sa tim je evidentirano u rješenju o formiranju komisije. Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da je jedna od nadležnosti komisije da u potpunosti isprati postupak uništenja oduzetih cigareta.

Policijski službenik: Da li ste se upoznati koliko je kamiona sa oduzetim cigaretama otpremljeno iz magacina Zetatransa u Podgorici na uništenje u Nikšić dana 1.10.2022 godine?

-Koliko sam upoznat u pitanju je jedan kamion. Ne mogu sa sigurnošću utvrditi koliko je paketa cigareta bilo otpremljeno u tom kamionu za uništenje. Moja pretpostavka je da je bilo minut 1.000 paketa. Predmetnog dana sam lično prisustvo kada je kamion sa cigaretama pristupio na uništenje u fabriku “M-Konstrakšen” u Nikšiću.

Policijski službenik: Da li ste upoznati koliko je kamiona sa oduzetim cigaretama stiglo na uništenje u Nikšić dana jedno 1.10.2022. godine?

-Ja sam lično prisustvovao dolasku jednog kamiona na uništenje u Nikšić, i koliko ja znam to je bio jedini kamion tog dana.

Policijski službenik: Sa kojim licima ste danas imali susrete u Nikšiću?

Sastajao sam se sa prijateljima i to službenikom Uprave policije Lazarom Šćepanovićem, Veskom Roganovićem, vlasnikom lokala “Piazza”, partijskim kolegama Mašanom Zejakom, Nikolom Batrićevićem i Dušanom Golovićem.

Saslušanje bivšeg čelnika Uprave prihoda i carina Crne Gore završeno je u 5.10 časova rano ujutru 2. oktobra 2022. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније