Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

05. 07. 2022. 06:35 >> 15:05
1

NOVA OVLAŠĆENJA

Europol će lakše pomagati u istragama o organizovanom kriminalu

Ključne promjene u evropskim propisima o opvlašćenjima Europolu stupili su na snagu. Na osnovu predloga iz Evropske komisije, Evropski parlament i Savjet EU su se saglasili da ojačaju sposobnost Europola da bi bolje podržali države članice EU u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i terorizma.

Kako je saopšteno iz Europola, posebno je važna podrška istragama, jer će ubuduće Europol moći da obrađuje lične podatke bez kategorizacije podataka, sve dok i kad god je to potrebno za podršku određene istrage o tekućem krivičnom djelu.

"Ovo je posebno relevantno za suočavanje sa velikim i složenim predmetima, u vezi kojih se lični podaci mogu identifikovati samo kada se relevantne informacije izvuku i analiziraju", kazali su iz Europola. 

Europol će moći da podrži države članice EU da koriste nove tehnologije, istražuju nove pristupe i razvijaju zajednička tehnološka rješenja. 

"Europol je nervni centar unutrašnje bezbjednosne strukture EU. Sa svojim platformama, bazama podataka i analitičkim službama Europol povezuje organe za sprovođenje zakona širom EU i šire da bi se bavili ozbiljnom i organizovanom kriminalom i terorizmom. Nedavna obavještajna analiza organizovanog kriminala pokazala je da je kriminal snalažljiviji i fleksibilniji nego što se prethodno mislilo, a upotreba nasilja se povećava, uz upotrebu korupcije i zloupotrebu legalnih poslovnih struktura", naglašeno je iz Europola. 

Podsjetimo, portal Libertas press objavio je nedavno pozivajući se na dokument Europola da su policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović članovi "kavačkog klana", uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime "kavačkog klana", piše u članku ovog portala, u kome se citirajaju navodi Europola

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније