Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Libertas Press ]

06. 05. 2022. 20:57   >>  20:59 1

NOVI ČLANAK LIBERTASA O LAZOVIĆU

"Ako im traže DNK neka zovu advokata, a advokat sam ja"

Policajac, Petar Lazović, navodno je obavijestio Radoja Zvicera da je, između ostalih, za nadzor Belivuka i Miljkovića zadužen i policajac Ljubo Milović, kao i "nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira”. "Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata - a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru, piše portal Libertas.

Kada su, 17. januara 2021. godine, Veljko Belivuk i Marko Miljković sletjeli u Crnu Goru, kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, policajac Petar Lazović je znao za podatak da su njih dvojica pod punim nadzorom srpske obavještajne službe i o tome je obavijesto Zvicera“, piše u u dokumentu agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona, Europol, u koji je Libertas imao uvid.

“Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom“, piše u tom dokumentu koji sadrži transkripte razgovora.

On je, navodno, obavijestio Zvicera da je, između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i “nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira”.

Europol je, u dokumentu koji su dali crnogorskom tužilaštvu i policiji u julu prošle godine, označio policajce Petra Lazovića (32) i Ljuba Milovića (32) da su, navodno, članovi kriminalnog klana Kavač.

“Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci Europola.

Dokument Europola sadrži, između ostalog, i transkripte razgovora dvojice policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Specijalno tužilaštvo je, prije dva dana, formiralo novi predmet o vezama Lazovića i Milovića sa kavačkim kriminalnim klanom. Oni su tada saopštili da je specijalni tužilac, Saša Čađenović, “nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji“, 20. januara 2022. godine donio odluku da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

U dokumentu Europola piše da je policajac Petar Lazović, u SKY aplikaciji, imao kodno ime “Junior” i “Komandos”, a policajac Milović “Zli poručnik“ i “Oficir“.

Radoje Zvicer imao je kodno ime “Born“.

Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, odlaze u policijsku stanicu da daju izjavu.

“Policijski službenik “Hari” i “Slobodan” su uključeni u ispitivanje”, piše u dokumentu Europola.

Lazović piše Zviceru da to tako mora, zbog procedure.

“Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja“, napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Europol je u dokumentu naveo crnogorskim istražnim organima da obrate pažnju da se vrijeme koje se koristi u dokumentaciji odnosi na UTC (Universal Time Coordinated – kako je inače podešen SKY system). To znači da se, na primjer, u Crnoj Gori tokom zimskog perioda koristi vremenska zona +1 sat, dok se tokom ljetnjeg perioda pomjera +2 sata.

“Korisnici izvještaja moraju biti svjesni da je predstavljena komunikacija relevantna za ovaj slučaj otkrivena i preuzeta samo sa SKY ECC enkriptovane mreže. Moguće je da neki dijelovi sadrže i komunikaciju prikupljenu i sa drugih mreža ili vidova komunikacije. Takođe je moguće da dijelovi prikupljeni putem SKY ECC ne budu vidljivi (zbog tehničkih uslova, dekodiranje podataka, brisanja, zaključavanja, nedostajanja) ili još uvijek nijesu otkriveni. Budite, takođe, svjesni da ovi izvještaji sadrže selektovane događaje o kriminalnim aktivnostima koji su prezentovani. Za detaljnu analizu i pregled koristite dodatak (sadržaj) ili zatražite “sirovu” verziju ako je potrebno. Postoji mogućnost da svi događaji (incidenti) kriminalne aktivnosti ili korumpirani policijski službenici nijesu otkriveni. Stoga je potrebna detaljna analiza“, savjetovali su iz Europola.

Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodni šefovi beogradskog ogranka kavačkog klana, uhapšeni su u februaru 2021. godine zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremenu su optuženi za još dva ubistva.

Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaciju da su žrtve prevarom namamljivali, mučili i ubili u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tijela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografije slali suparničkom klanu, a onda mljeli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, navodni osnivač i jedan od vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticima, ubistva i brojna druga krivična djela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bjekstvu. Potjernice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

Libertas neće objaviti šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetili istrazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније