Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

05. 05. 2022. 06:38 >> 06:39
1

"RAZBIJENA APLIKACIJA SKY"

Europolu veća ovlašćenja u borbi protiv organizovanog kriminala

Evropski parlament potvrdio je u srijedu dogovor postignut sa Savjetom EU o jačanju mandata Europola u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, s obzirom na to da se njime garantuju "temeljna prava i zaštita podataka". Poslanici EP i države članice složili su se početkom februara o novim pravilima koja ovlašćuju agenciju da direktno sarađuje s privatnim kompanijama, uključujući digitalne platforme. Evropski parlament dao je formalno zeleno svjetlo (480 glasova za, 143 protiv, 20 uzdržanih).

Kako prenosi "Figaro", Europol, agencija EU za policijsku saradnju sa sjedištem u Hagu, ima hiljadu zaposlenih i 220 oficira za vezu širom svijeta i daje podršku za više od 40.000 međunarodnih istraga godišnje.

"Agencija je nedavno doprinijela razbijanju kriminalnih mreža korištenjem šifrovanih komunikacijskih sistema (Encrochat i Sky ECC)", navedeno je u tekstu lista "Figaro".

U prethodnom periodu, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija, otrkivene su informacije o brojnim kriminalnim radnjama. 

Posljednje hapšenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, obavljeno je na osnovu komunikacije njenog sina Miloša i još nekoliko osoba preko aplikacije SKY.

Ti razgovori upućuju na mogući šverc cigareta i narkotika i druge nelegalne aktivnosti.

Preko ove aplikacije otrivene su i veze policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa "Kavačkim klanom", o čemu je SDT formirao predmet. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније