Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

14. 03. 2022. 13:15 >> 13:22
2

MKI

Sumnjaju da su Nurković i Parača oštetili državu za više desetina miliona eura

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović informaciju o sumnjama o postojanju krivičnih djela, kazao je načelnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija Milorad Milošević.

Milošević je na konferenciji za novinare precizirao da se prva informacija koja je VDT-u predata 4. marta ove godine odnosi na osnovanu sumnju o postojanju krivičnih djela u produženom trajanju, o zloupotrebi službenog položaja ali i nesavjesnom radu u službi, bivšeg ministra saobraćaja Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače, a u vezi sa realizacijom projekta izgradnje tunela "Klisura" i rekonstrukcije dionice putu Lubnice-Jezerine.

Realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije, kako je kazao, ugovorena je 2.12.2016. godine za iznos od 34,69 miliona eura a, kako dodaje, nakon pet godina neizvjestan je završetak tog infrastrukturnog projekta, iako će, kako je dodao, država morati da plati izvođaču radova još 20 miliona u odnosu na prvobitno dogovorenu cijenu.

"Osnovano sumnjamo da su Nurković i Parača u svojstvu sada već bivših ministra saobraćaja i direktora Uprave za saobraćaj koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta iako je od početka realizacije posla bilo jasno da se isti neće i ne može realizovati u ugovorenim rokovima i uz ugovoreni iznos sredstava čime su svjesno, moguće namjerno, omogućili nastupanje štetnih posljedica a samim tim i ugrozili javni interes", kazao je Milošević.

On je kazao i da u MKI osnovano sumnjaju i da je Osman Nurković u svojstvu bivšeg ministra saobraćaja, od kraja 2016. do decembra 2020. godine, "s umišljajem i svjesno propustio da prijavi krivično djelo zloupotrebe službenog položaja propisano Krivičnim zakonikom CG učinjeno od strane direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače povodom projektovanja i realizacije izgradnje pojedinih dionica na planiranoj trasi puta Lubnice-Jezerine, odnosno izvršenih plaćanja s tim u vezi, a za koje je morao znati kao vršilac dužnosti resornog ministra saobraćaja u Vladi Crne Gore kao investitora projekta".

"Sve to pogotovo kada se ima u vidu da su ista saznanja od početka realizacije projekta sačinjavana na račun investitora od strane međunarodnog konsultanta sa kojim je ugovor o pružanju navedenih usluga zaključio upravo bivši ministar Nurković", kazao je Milošević.

Druga informacija predata VDT-u 11. marta, kako su kazali, odnosi se na sumnje o postojanju krivičnih djela povrede ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti zainteresovanih ponuđača uoči organizacije tendera crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) 2018. i 2019. godine a vezano za nabavku mjernih brojila i izvođenja radova na realizaciji takozvanog projekta proširenja treće faze.

Milošević je kazao da su ugovor o nabavci roba za taj projekat vrijedan 2,62 miliona eura sa uračunatim PDV-om krajem 2018. godine potpisali bivši izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović i Nikola Kovačević izvršni direktor firme Mezon koja je bila vodeći član konzorcijuma.

Milošević ističe da je nevjerovatmn da su troškovi instalacije mjernih uređaja na tom tenderu bili značajno viši od samih mjernih uređaja.

"Nezavisna komisija CEDIS-a čiji smo izvještaj takođe proslijedili VDT-u je utvrdila da nije trebalo potpisati ugovor o nabavci robe već obustaviti taj postupak javne nabavke i raspisati dva nova tendera, jedan za nabavku robe a drugi za nabavku usluge.
Drugi teder CEDIS-a oglašen posljednjeg dana 2019. godine koji je predmet ove informacije obustavljen je godinu kasnije 28. 12. 2020", kazao je Milošević.

On je na kraju kazao da je Odjeljenje za borbu protiv korupcije za 14 mjeseci rada, tužiocima dostavilo ukupno 15 informacija. On je dodao sa se nadaju da će novi čelnici tužilačkih organizacija uticati da se te njihove inicijative što prije razmotre i raskine dosadašnja praksa.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније