Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

04. 10. 2024. 12:34   >>  15:06

Nevreme u Bosni: Poplave i klizišta odnele najmanje 14 žrtava, prekinuta putna veza Sarajeva sa Mostarom

Najugroženije su opštine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na jugoistoku Bosne i Hercegovine.

Poplavljeni domovi u opštini Kiseljak
REUTERS/Amel Emric
Mnogi domovi u opštini Kiseljak poplavljeni su tokom noći

Najmanje 14 ljudi je stradalo je u Jablanici, opštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na jugoistoku Bosne i Hercegovine, gde su obilne padavine izazvale velike poplave, odrone i klizišta u nekoliko opština, saopštio je Darko Juka, portparol vlade kantona.

Prethodno je Marija Buhač, predsednica kantonalne vlade, kazala da je „zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo" i da je zabeležen „veliki broj nestalih i povređenih".

Pored Jablanice, ugrožene su i opštine Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica u ovom delu Bosne i Hercegovine.

Vanredno stanje proglašeno je i u opštini Vareš u Zeničko-dobojskom kantonu , gde su poplavljeni lokalni putevi zbog izlivanja reke Stavnje, saopštili su iz Uprave civilne zaštite tog kantona.

Potpuno su uništeni delovi magistralnog puta M-17 koji povezuje Mostar i Sarajevo, pokazuju snimci televizije N1 sa terena.

Prema nepotvrđenim informacijama, broj žrtava dostigao je 20, kazao je Zukan Helez, Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, za Al Džaziru.

Meštanka Kiseljaka
NIDAL SALJIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Meštanka Kiseljaka tokom poplava u petak

U Jablanici i Konjicu došlo je do prekida telefonskih veza, formiranja odrona i klizišta i izlivanja reka, što je dovelo do velikih oštećenja puteva i mostova, saopštio je Darko Juka, portparol vlade ovog kantona.

„Upozoravamo da niko ne kreće od Mostara prema Jablanici i Konjicu, ugroziće sopstveni život", rekao je Juka.

Poplave u opštini Kiseljak
Getty Images
Poplave u opštini Kiseljak

Ostrožac nadomak Jablanice jedno je od najpogođenijih sela u ovoj opštini.

„Nisi mogao sinoć izaći od vetra i kiše. Padalo je nemoguće. Duvao je vetar, nemoguće kako je to izgledalo", priča meštanin Hamed Talić za televiziju N1.

„Propao je asfalt, brdo je proletelo. Od 2 sata nisam spavao. Nikad se ovako nešto nije desilo. Jeste padalo, ali ovakva šteta nikada", navodi Talić.

Na raščišćavanju puta između Jablanice i Konjica angažovani su pripadnici vojske, a nekoliko mostova uništeno je i na teritoriji grada Mostara, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Mapa najugroženijih područja u Bosni i Hercegovini
BBC

„Sve raspoložive spasilačke snage iz kantona su na terenu i probijaju se od Mostara prema Jablanici", kazao je Adil Šuta, zapovednik Štaba civilne zaštite HNK-a.

U spasilačku akciju pošli su i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta BiH, što je potvrdio Nermin Nikšić, premijer entiteta.

„Situacija je vrlo ozbiljna, jer su brojni građani još uvek zarobljeni u svojim kućama i pronalazimo način da dođemo do njih", kazao je Nikšić.

Otkazan je železnički saobraćaj između Sarajeva i Čapljine, potvrdili su iz Železnica BiH za Radio Slobodna Evropa.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je da spasilačke ekipe iz tog entiteta BiH „stoje na rasplaganju" kolegama iz Federacije u evakuaciji stanovništva.

„Izražavamo našu solidarnost u ovim trenucima i naše ekipe Civilne zaštite učiniće sve što je u njihovoj moći da se pomogne ugroženima", dodao je u objavi na platformi Iks.


Poplave su u septembru pogodile i centralnu Evropu i odnele desetine života:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније