Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Majkl Šelis Mekname i Vanesa Bušluter - BBC Njuz  [ BBC ]

08. 09. 2024. 15:17   >>  17:17

Lider venecuelanske opozicije pobegao u Španiju

Edmundo Gonzalez, lider venecuelanske opozicije, krio se posle predsedničkih izbora u julu zbog straha da bi vlasti mogle da ga uhapse.

Edmundo Gonzalez
Reuters
Edmundo Gonzalez

Edmundo Gonzalez, lider venecuelanske opozicije, napustio je zemlju i traži azil u Španiji, saopštili su iz vlade te zemlje.

Gonzalez se krio i izdat je nalog za njegovo hapšenje pošto je opozicija osporila rezultate predsedničkih izbora u julu, kada je Nacionalna izborna komisija (CNE) proglasila Nikolasa Madura pobednikom.

Posle „dobrovoljnog" traženja statusa izbeglice u španskoj ambasadi u Karakasu pre nekoliko dana, Gonzalez je upitao špansku vladu da mu daju politički azil, saopštila je Delsi Rodrigez, potpredsednica Venecuele, u objavi na društvenim mrežama.

Vlada mu je omogućila da bezbedno napusti zemlju i on je otišao, dodala je.

Gonzalez je napustio zemlju na sopstveni zahtev u avionu španske vojske, kazao je Hoze Manuel Albares, španski ministar spoljnih poslova.

Španska vlada je posvećena političkim pravima svih Venecuelanaca, dodao je.

Mediji u toj zemlji izveštavaju da će Gonzalezu biti dodeljen politički azil.

Njegov advokat je potvrdio da je opozicioni političar otišao u Španiju, ali nije otkrio više detalja.

Dok je napuštao zemlju, bezbednosne snage Venecuele su opkolile argentinsku ambasadu u Karakasu.

Šest političkih protivnika predsednika Madura se kriju tamo, a iz ministarstva spoljnih poslova tvrde da se u ambasadi pravi zavera protiv režima.

Venecuela prolazi kroz političku krizu od kad je Maduro proglašen za pobednika izbora 28. jula.

Iz opozicije su tvrdili da imaju dokaze da je Gonzalez ubedljivo pobedio i podelili su na internetu evidenciju sa birališta, koja to pokazuje.

Mnoge zemlje, među kojima su Amerika, nekoliko južnoameričkih država i zemlje Evropske unije, ne žele da priznaju pobedu Madura dok Karakas ne objavi detaljne podatke o izborima.

Vlasti su privele više od 2.400 ljudi posle izbora, stvorivši „klimu straha" u zemlji, kažu iz Ujedinjenih nacija.

Nikolas Maduro
Reuters
Nikolas Maduro

Gonzalez se krije od 30. jula zbog straha od hapšenja pošto su vodeći političari vladajuće stranke govorili da bi trebalo da bude „iza rešetaka".

Iz kancelarije javnog tužioca, koja blisko sarađuje sa Madurovim režimom, optužili su Gonzaleza za zaveru i falsifikovanje dokumenata, pored drugih „ozbiljnih krivičnih dela".

Ovaj 75-godišnji političar nije bio poznat pre marta ove godine, kada ga je najveća opoziciona koalicija istakla kao predsedničkog kandidata.

Prvi izbor opozicije bila je Marija Korina Maćado, koja je na partijskim izborima dobila 93 odsto glasova.

Ali, opozicija je morala da pronađe zamenu, jer su vlasti zabranili izlazak Maćado na izbore i nisu usvojili njenu žalbu na tu odluku.

Kada je još jednom kandidatu osporena kandidatura, opozicija je izabrala Gonzaleza.

Zbog straha da će i njemu zabraniti da se kandiduje, opozicija je držala njegovo ime u tajnosti, a Maćado je putovala zemljom i pozivala ljude da ga podrže.

Njih dvoje su se zajedno pojavili u izbornoj noći i osporili su objavu Nacionalne izborne komisije koja je proglasila da je Maduro pobedio sa 52 odsto glasova.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније