Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Karolin Gal - BBC Njuz  [ BBC ]

26. 05. 2024. 10:16   >>  27. 05. 2024. 13:14

Istraživači otkrili planetu veličine Zemlje

Planeta Glis 12 kruži oko sopstvene verzije Sunca svakih 12,8 dana i slične je veličine Zemlji.

Naučnici sa Univerziteta Vorvik bili su deo međunarodnog tima koji je otkrio novu planetu veličine Zemlje pogodnu za život.

U saradnji sa Nasom i Evropskom svemirskom agencijom (ESA), tvrde da novootkrivena planeta Glis 12 b ima istu temperaturu kao Velika Britanija 2022. godine za vreme toplotnog talasa, kao i da je jedna od retkih stenovitih planeta na kojima bi ljudi teoretski mogli da prežive.

Pošto je od Zemlje udaljena 40 svetlosnih godina, teško da se može bolje proučiti, saopštio je univerzitet.

„Ovo je zaista uzbudljivo otkriće koje će nam pomoći u istraživanju planeta sličnih Zemlji širom galaksije, rekao je Tomas Vilson, astrofizičar sa Varvika,

Temperatura njene površine je od oko 42 stepena Celzijusa, ali naučnici su rekli da još uvek nisu sigurni kakva je atmosfera, ako je uopšte ima.

Ova planeta kruži oko sopstvene verzije Sunca svakih 12,8 dana i slične je veličine Zemlji.

Sunčev ekvivalent, nazvan Glis 12, je hladan i crven i nalazi se u sazvežđu Riba.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Novootkrivena planeta prima 1,6 puta više energije od ove zvezde nego što Zemlja dobija od Sunca, saopštio je univerzitet.

Tim je koristio podatke sa satelita Nase i ESA da potvrdi postojanje planete i kao i da sazna sve o veličini, temperaturi i udaljenosti od Zemlje.

„Zadivljujuće je to što je ova planeta najbliža planeta veličine Zemlje, ali je i temperatura slična onoj koju poznajemo", dodao je Vilson.

„Svetlost koju sada vidimo je iz 1984. godine - trebalo je 40 godina da stigne do nas.

„Planete kao što je Glis 12 b su veoma retke i daleke, tako da imamo posebnu priliku da je ispitamo i saznamo detalje o njenoj atmosferi i temperaturi", dodao je Vilson.

Larisa Paletorp, doktorantkinja na Univerzitetu u Edinburgu i Univerzitetskom koledžu u Londonu koja rukovodi projektom, rekla je da je to „poseban kandidat" za dalje proučavanje atmosfere, kako bi se se saznalo više o evoluciji našeg solarnog sistema.

„Zemlja ostaje nastanjiva, ali Venera, zbog potpunog gubitka vode.

„Atmosfera Glizea 12 b mogla bi da nas nauči mnogo o putevima nastanjivanja koje planete prolaze dok se razvijaju", dodala je ona.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније