Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

26. 05. 2024. 09:49   >>  27. 05. 2024. 11:16

Veštačka inteligencija: Lepite picu i jedite kamenje - greške Guglove AI pretrage postaju vidljive

Gulgova nova funkcija pretrage uz pomoć veštačke inteligencije sve češće daje pogrešne odgovore.

Muškarac i žena ispred svetlećih slova
Getty Images

Nova funkcija Gugl pretrage veštačke inteligencije (AI) sve je više na meti kritika zbog pružanja netačnih odgovora.

Guglov eksperimentalni alat „AI Ovrvjus" rekao je nekim korisnicima koji traže kako da se sir bolje zalepi za picu da mogu da koriste „netoksični lepak".

Odgovori pretraživača generisani veštačkom inteligencijom takođe su rekli da geolozi preporučuju ljudima da jedu jedan kamen dnevno.

Portparol Gugla rekao je za BBC da su to „izolovani primeri".

Čini se da su neki od odgovora zasnovani na komentarima na Reditu ili člancima koje je napisao satirični sajt Onion.

Oni su naširoko ismevani na društvenim mrežama.

Ali Gugl je insistirao da ova funkcija generalno dobro funkcioniše.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


„Primeri koje smo videli su generalno veoma neuobičajeni upiti i nisu reprezentativni za iskustva većine ljudi", navodi se u saopštenju.

„Većina pregleda veštačke inteligencije pruža informacije visokog kvaliteta, sa linkovima za dublje pretrage na vebu."

Rekli su da su mere preduzete tamo gde su otkrivena „kršenja politike" i da ih koriste za usavršavanje sistema.

Ovo nije prvi put da kompanija naiđe na probleme sa veštačkom inteligencijom.

U februaru je pauziran četbot Džemini koji je kritikovan zbog odgovora.

I Bard, preteča Džeminija, imao je katastrofalan početak.

Gugl je počeo da testira preglede veštačke inteligencije u rezultatima pretrage za mali broj prijavljenih korisnika u Velikoj Britaniji u aprilu, ali je ovu funkciju lansirao svim korisnicima u SAD na godišnjem predstavljanju programera sredinom maja.

Ova usluga funkcioniše tako što se koristi veštačka inteligencija za pružanje rezimea rezultata pretrage, tako da korisnici ne moraju da se kreću kroz dugačku listu veb lokacija da bi pronašli informacije koje traže.

Naplaćuje se kao proizvod koji „može da odvoji trud od pretraživanja" iako su korisnici upozoreni da je eksperimentalan.

Međutim, verovatno će biti široko korišćena, jer Gugl pretraga ostaje glavni pretraživač za mnoge.

Prema alatu za praćenje veb saobraćaja, Statkaunter, Guglov pretraživač čini više od 90 odsto globalnog tržišta.

To je i dalje od suštinskog značaja za način na koji Gugl zarađuje novac, kao i usluga koju firma treba da zaštiti i da bude spremna za budućnost.

Mnogi stručnjaci iz industrije se slažu da je pretraga vođena veštačkom inteligencijom put napred - uprkos ogromnom trošenju energije koja omogućava ovu uslugu.

Zašto da se krećete kroz stranice rezultata pretraživača i reklama da biste pronašli informacije ako vam četbot može dati jedan, konačan odgovor.

Ali, ovo funkcioniše samo ako mu možete verovati.

Takozvane halucinacije pomoću generativnih AI alata nisu samo problem za Gugl, ali ovaj najveći svetski pretraživač dobija više pažnje.

U jednom zbunjujućem primeru, reporteru koji je proguglao da li mogu da koriste benzin za brže kuvanje špageta rečeno je „ne... ali možete koristiti benzin da napravite začinjeno jelo od špageta" i dobio je recept.

Ne znamo koliko pretraga je bilo ispravno (jer ih je manje smešno deliti na društvenim medijima), ali AI pretraga očigledno mora da bude u stanju da se nosi sa svime što joj je traženo.

Rivalske firme se suočavaju sa sličnom reakcijom zbog istih pokušaja da u svoje proizvode okrenute potrošačima uguraju više AI alata.

Britanska služba za čuvanje podataka razmatra pokretanje istrage protiv Majkrosofta, nakon što je ova kompanija najavila funkciju koja dolazi u novi asortiman računara fokusiranih na veštačku inteligenciju koji će kontinuirano snimati ekrane njihovih aktivnosti na mreži

A holivudska glumica Skarlet Johanson prozvala je OpenAI proizvođača ČetGPT da koristi glas koji je sličan njenom, rekavši da je odbila zahtev da da glas popularnom četbotu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније