Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

29. 03. 2023. 14:53   >>  30. 03. 2023. 08:52

Izrael i politika: Velike demonstracije i neredi nakon pšto je Netanjahu smijenio ministra odbrane

Desetine hiljada demonstriralo posle smene Joava Galanta koji se usprotivio kontroverznim pravosudnim reformama.

A woman yells while holding an Israeli flag
Reuters
Mnogi u Izraelu protive se planiranoj kontroverznoj reformi pravosudnog sistema

Tek što se vratio na vlast, izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava se sa velikim političkim izazovom i demonstracijama velikih razmera.

Najnoviji povod da desetine hiljada ljudi izađe na ulice širom Izraela bila je odluka Netanjahua da otpusti ministra odbrane Joava Galanta koji se usprotivio kontroverznim planovima vlade o reformi pravosudnog sistema.

Prema planiranim reformama, vlada bi imala punu kontrolu nad komisijom koja imenuje sudije.

Uz to, sudovima bi bilo otežano da smene predsednika suda koji se smatra nesposobnim za funkciju, što je razbesnelo mnoge koji smatraju da je to u interesu sadašnjeg predsednika Benjamina Netanjahua, koji se suočava sa suđenjem za korupciju.

U Jerusalimu su policija i vojnici upotrebili vodene topove protiv demonstranata u blizini Netanjahuove kuće.

Izraelski predsednik Isak Hercog pozvao je u ponedeljak rano ujutru vladu da zaustavi reforme.

„Zbog jedinstva naroda Izraela, zbog odgovornosti, pozivam vas da odmah zaustavite planirane reforme", napisao je on na Tviteru i dodao da su „oči celog naroda Izraela uprte u vas", obrativši se Netanjahuu.

Amerika je izrazila duboko zabrinute zbog razvoja događaja i pozvale na kompromis.


Pogledajte snimak sukoba demonstranata i policije:


Netanjahu kaže da su reforme osmišljene da zaustave sudovi da prekorače ovlašćenja i da su se građani za to izjasnili na poslednjim izborima.

Posle protesta ispred kuće Netanjahua, demonstranti, od kojih su mnogi lupali loncima i tiganjem, otišli su da protestuju ispred izraelsog parlamenta - Kneseta.

Jedna vladina službenica rekla je za BBC da smatra da je Netanjhu „prešao svaku liniju koju imamo kao demokratska zemlja".

„Mi branimo poslednji deo demokratije koji imamo i ne mogu da mirno da spavam. Moramo da zaustavimo ovo ludilo", rekla je ona.

U Tel Avivu su demonstranti više od dva sata držali pod blokadom jedan od glavnih autoputeva da bi ih policija rasterala vodenim topovima.

Protesters duck below a stream of water fired from a water canon
Reuters
Vodenim topovima na demonstrante

Smenjeni ministar odbrane Joav Galant je bivši vojnik, koji je nedeljama slušao od rezervista reči bili nezadovoljstva predloženom izmenom pravosudnog sistema.

Početkom marta, piloti borbenih aviona u elitnoj eskadrili izraelskog vazduhoplovstva zapretili su da neće pohađati obuku, što je do sada nezabeleženi izraz protivljenja vladi.

Kasnije su pristali da idu na obuku i razgovaraju sa komandantima.

Galant je u subotu govorio protiv zakona, rekavši da su pripadnici izraelskih odbrambenih snaga ljuti i razočarani.

Netanjahu, koji je bio van zemlje u vreme kada je Galant govorio na televiziji, rekao je da više nema poverenja u njega kao ministra odbrane.

Premijer želi da novi zakon prođe u parlamentu do kraja nedelje.

Dvojica političara su članovi iste partije Likud i dok je ministar odbrane dobio podršku nekih kolega, drugi sa krajnje desnice su ga pozvali da napusti funkciju.

Nakon što ga je Netanhaju smenio, Galant je na Tviteru napisao: „Bezbednost države Izrael je uvek bila i biće moja životna misija".

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid opisao je otpuštanje Galanta kao novi znak koliko je Netanjahuova vlada „nisko pala".

„Netanjahu može da smeni Galanta, ali ne može da zameni realnost ili smeni narod Izraela koji se bori da se odupre ludilu vladajuće koalicije", dodao je Lapid.

Portparolka Bele kuće izrazila je zabrinutost SAD u vezi sa situacijom, rekavši: „Kao što je predsednik Bajden nedavno rekao premijeru Netanjahuu, demokratske vrednosti su uvek bile i moraju da ostanu obeležje američko-izraelskih odnosa".

Ona je dodala da „temeljne promene" demokratskog sistema treba da „teku uz najširu moguću narodnu podršku".

„Nastavljamo da snažno pozivamo izraelske lidere da pronađu kompromis što je pre moguće", dodala je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније