BBC News

BBC - Svetski servis [ BBC ]

09. 02. 2023. 08:57

Severna Koreja i vojska: Predstavljena najveća interkontinentalna balistička reketa, Kim Džong un sa ćerkom gledao paradu

Severnokorejski vođa Kim Džong un sa ćerkom pratio vojni defile u Pjogjangu.

Kim Džong un sa ćerkom Kim Ču posmatra paradu
Reuters
Kim Džong un sa ćerkom Kim Ču posmatra paradu

Severna Koreja je predstavila najveće interkontinentalne balističke rakete do sada, za koje mnogi analitičari kažu da bi mogli da budu pretnja po odbrambeni sistem SAD.

Više desetina ovih raketa dugog dometa prikazano je na vojnoj paradi u sredu.

Severnokorejski vođa Kim Džong un sa ćerkom Kim Ču pratio je ponoćnu paradu uživo na tribini.

Broj raketa dugog dometa prikazanih na paradi izazvao je zabrinutost.

Analitičari kažu da bi toliki broj projektila - koji u teoriji mogu da pogode čak i kopno SAD - mogao potencijalno da nadjača američku nuklearnu odbranu ako bi svaki projektil nosio više ratnih glava.

Severnokorejski mediji nisu izneli detalje, ali su naveli da ovakav arsenal pokazuje „moćne sposobnosti zemlje za odvraćanje od rata i kontranapade".

Na fotografijama severnokorejskih medija vidi se više desetina interkontinentalnih balističkih raketa u defileu na centralnom trgu u Pjongjangu.

Missile launchers displayed at the parade
Reuters
Rakete i sistemi na paradi u glavnom gradu Severne Koreje

Pojedini analitičari koji prate dešavanja u Severnoj Koreji kažu da je predstavljen i novi raketni sistem ICBM dizajniran da ispaljuje rakete na čvrsto gorivo.

Rakete na čvrsto gorivo mogu se lansirati brže od raketa na tečno gorivo.

Međutim, Kimov režim nije uspešno testirao rakete na čvrsto gorivo.

„Ovo je jedan od glavnih ciljeva nuklearne modernizacije Severne Koreje", rekao je Ankit Panda, specijalista za nuklearnu politiku iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

„U narednim mesecima, trebalo bi opčekivati prve testove raketa na čvrsto gorivo većeg dometa", rekao je on za BBC.

Dodao je da proširenje arsenala severnokorejskih ICBM predstavlja potencijalno „ozbiljne izazove" po SAD u sukobu, jer bi Americi bilo teško da detektuje i uništi sve severnokorejske mobilne ICBM.

Pogledajte još fotografija parade:

Parada je organizovana posle godine u kojoj je Severna Koreja testirala veliki broj raketa, kršeći ekonomske sankcije UN.

Rekordna godina testiranja raketa, izazvala je rasplamsavanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Državna korejska centralna novinska agencija izvestila je da je parada pokazala sposobnost zemlje da se suoči sa neprijateljima po principu „nuklearna raketa za nuklearnu raketu".

North Korean leader Kim Jong Un, his wife Ri Sol Ju and their daughter Kim Ju Ae attend a banquet to celebrate the 75th anniversary of the Korean People's Army the following day, in Pyongyang, North Korea February 7, 2023 in this photo released February 8, 2023 by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA).
Reuters
Kim Č ae sa ocem i majkom na banketu

Posebnu pažnju izazvale su fotografije Kimove ćerke, za koju se veruje da ima 10 ili 11 godina.

Na fotografijama severnokorejskih državnih medija, ona sa ocem i majkom prisutvovala banketu sa vojnim glavešinama.

Ćerka je sedela na centralnom mestu za stolom, koje je obično rezervisano za njenog oca.

Kim Džong un i njegova supruga Ri Sol ju, zajedno sa ćerkom, smeše se na fotografiji, a najviši vojni oficiri zemlje stoje.

Kimova supruga je nosila ogrlicu sa priveskom u obliku Hvasong-17 ICBM, najveće rakete Severne Koreje koja je probno lansirana prošle godine.

Dok pojedini analitičari kažu da ovo ukazuje da bi Ču ae mogla da bude Kimova naslednica na mestu lidera zemlje, drugi smatraju da je ovo namera da se severnokorejski vođa prikaže kao „porodični čovek".

„Teško je ignorisati prisustvo Kimove ćerke banketu i paradi.

„Državna propaganda očigledno pokušava da predstavi Kima Džonga una kao porodičnog čoveka, ali je zanimljiv izostanak njegove druge ćerke", rekao je Martin Vilijams, viši saradnik u Stimson centru koji analizira dešavanja u Severnoj Koreji.

Kim Džong Un navodno ima najmanje troje dece.

Veruje se da je Ču ae njegovo drugo dete i da ima starijeg sina i još jednu mlađu ćerku.

Čua ae se prvi pojavila u javnosti u novembru prošle godine, kada ju je otac odveo na lansiranje velike interkontinentalne balističke rakete.

Iako bi moglo da se tumači i da je ovo znak da je Kim odlučio koga želi da vidi kao naslednicu, ipak je prerano da se bilo šta zaključuje, rekao je Vilijams za BBC.

Ankit Panda dodaje da bi isticanje Ču ae poslednjih meseci moglo da ukaže na to da Kim očekuje da će nuklearni poduhvat njegove zemlje postati stvar više generacija.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије