BBC News

Džesika Parker - dopisnica BBC-ja iz Brisela [ BBC ]

02. 02. 2023. 15:03

Rusija i Ukrajina: Neće biti prečica za prijem Kijeva u EU, poruka iz Brisela

Najviši zvaničnici EU odlaze u ukrajinsku prestonicu pošto Kijev želi da se pridruži Uniji za dve godine.

European Commission President Ursula von der Leyen meets President of Ukraine Volodymyr Zelensky in Kyiv, Ukraine on April 8, 2022
Getty Images/European Commission Pool
Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, jedan je od najglasnijih zagovornika Ukrajine

Nade Ukrajine da će se brzo pridružiti Evropskoj uniji odbijaju se o briselski zid.

U petak će u Kijevu biti održan samit EU-Ukrajina, a najviši briselski zvaničnici počeli su da pristižu u ukrajinsku prestonicu.

Uoči sastanka, premijer Denis Šmihal rekao je da je Ukrajina postavila, kako je rekao, „ambiciozan cilj" ulaska u EU za dve godine.

Ali grupa država članica upozorila je da Kijevu treba jasno dati do znanja da to neće biti moguće.

Prošlog juna, Ukrajina je rekordnom brzinom dobila status kandidata za članstvo u EU, što je, kako je tada ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao, jedinstven i istorijski trenutak.

Iako je to prvi korak ka članstvu, proces obično traje mnogo godina, a neke zemlje trenutno su na čekanju, između ostalih i zemlje Zapadnog Balkana.

Zelenski je uoči samita rekao da će to biti nedelja evropskih integracija, a Kijev očekuje odluke partnera iz EU u skladu sa napretkom koji je postignut uprkos velikom ratu sa Rusijom.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1621040414491910144?s=20&t=8xob0nLEz5w7zVd5gd_EZg


Međutim, malo ko u Briselu vidi dvogodišnji cilj kao realan cilj, uz zabrinutost da bi slavljeničke poruke nekih visokih ličnosti unutar EU mogle dovesti do razočaranja.

„To nije ono što Ukrajini treba", rekao je jedan diplomata EU.

Drugi je govorio o pritiscima, koji dolaze iz zemalja kao što je Poljska, da se proces ubrza.

„Najmanje odstupanje od linije kritikuje se kao da ste na pogrešnoj strani u ratu. Sve što zamiriše na kritiku Ukrajine gotovo se smatra jeresom ili saradnjom sa Rusima", dodao je.

U nacrtu saopštenja EU, koji će biti objavljen posle samita, ponavlja se obećanje da budućnost Ukrajine leži u EU i priznaju se „značajni napori" uloženi poslednjih meseci u cilju ispunjavanja ciljeva koji podržavaju njen status kandidata i sprovođenja reformi.

Ali izvori su za BBC rekli da je deo izjave promenjen jer je bio previše „okrenut u napred".

Navodi se da su Francuska, Nemačka, Italija i zemlje Beneluksa - Belgija, Luksemburg i Holandija - upozorile da se ne izražava previše optimističan ton.

Od budućih članica EU se traži da se usklade sa pravilima, zakonima i standardima.

Napori Ukrajine u reformi su dobili pohvale, ali još nije bilo javne procene EU o napretku.

Novi talas antikorupcijskih racija izveden je u sredu uoči samita, a zvaničnici su objavili slike pretresa kuće jednog od najbogatijih ljudi u zemlji, Igora Kolomojskog.

Šmihal je na kanalu Telegram rekao da Ukrajina planira da sprovede svih sedam preporuka Evropske komisije, koje uključuju dalje mere protiv korupcije, pooštravanje zakona protiv pranja novca i prekomernog uticaja ukrajinskih bogatih oligarha.

Cilj samita je i da EU pokaže solidarnost sa Ukrajinom, ističući istorijsku prirodu održavanja takvog sastanka u ratnoj zoni i šaljući politički signal Rusiji da podrška Kijevu ne jenjava.

Najave će uključivati udvostručenje misije obuke ukrajinskih vojnika na 30.000 vojnika i 25 miliona evra za pomoć u uklanjanju nagaznih mina na teritorijama koje je Ukrajina oslobodila.

Novine o napretku Ukrajine ka članstvu očekuje se na proleće, a formalnija procena će uslediti kasnije tokom godine.

Visoki zvaničnici kažu da buduće članstvo Ukrajine nije upitno, ali niko nije voljan da navede tačan vremenski okvir.

„To će se desiti, ali nema prečica", rekao je jedan diplomata.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије