Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

08. 10. 2024. 06:43 >> 18:12
Čitaj mi:

Berane

Novac potrošen a penzioneri 16 godina čekaju zgradu

Mada je još prije šesnaest godina, u decembru 2008. godine potpisan ugovor o sufinansiranju stambenog objekta za 12 stanova u Beranama za potrebe korisnika penzije republičkog Fonda PIO, za zgradu sa tim namjenama do danas nije postavljen ni kamen temeljac.

U ugovoru koji su potpisali tadašnje Ministarstvo zdravlja rada i socijalnog staranja, Opština Berane i Fond PIO piše da se Ministarstvo zdravlja rada i socijalnog staranja, kao jedan od potpisnika, obavezuje da obezbijedi 120.000 eura za izgradnju.

U tom ugovoru, istina, nisu precizirane obaveze Fonda PIO i Opštine Berane. Međutim, u aneksu ugovora iz septembra 2009. Godine, u koji je Portala RTCG imao uvid, i Fond PIO i Opština Berane se obavezuju da za te namjene obezbijede sredstva od po 120.000 eura.

Naime u članu pet aneksa ugovora se navodi: "Kako je Ministarstvo zdravlja rada i socijalnog staranja kao potpisnik osnovnog ugovora uplatilo dio sredstava koja su određena kao njegova obaveza potpisnici ovog aneksa ugovora su saglasni da pomenuto ministarstvo nema više obaveza po osnovu osnovnog ugovora".

Da su sredstva koja se pominju u ovom aneksu stigla na račun Opštine Berane postoje validni dokazi, ali ona očigledno nijesu upotrijebljena za predviđene namjene.

Iz lokalne uprave su prije dvije godine saopštili da su se konačno, nakom dugotrajnog čekanja, stekli uslovi za početak izgradnje stambene zgrade o kojoj je riječ, ali i ta obećanja su ostala samo mrtvo slovo na papiru. To su nam potvrdili i iz Udruženja penzionera uz konstataciju da polako gube svaku nadu da će uopšte i doći do dugo očekivane realizacije izgradnje ovog projekta.

“Nadležne u lokalnoj upravi kontaktirali smo bezbroj puta, slali im dopise kojim smo tražili da nam konačno precizno odgovore kakva je dalja sudbina obećane stambene zgrade za potrebe penzionera, ali umjesto toga dobijali smo samo prazna obećanja. Poslije svega mi više ne znamo zašto se sa gradnjom objekta ne počinje. Ovo je zaista nedopustivo i ne znamo kome da se obratimo, jer svi sa sebe skidaju odgovornost po ovom pitanju. Sa druge strane, imamo brojne penzionere koji još uvijek nijesu uspjeli da riješe stambeno pitanje” kazali su iz jednog od dva udruženja penzionera, koliko ih ima u Beranama.

Iz lokalne uprave tvrde da su sredstva za izgradnju stambene zgrade za potrebe penzionera nenamjenski potrošena dok je predsjednik opštine bio funckioner DPS Vuka Golubović.

“Više je nego jasno da je neko prije nas nenamjenski potrošio novac namijenjen za izgradnju stambene zgrade za potrebe beranskih penzionera. Za tako nešto niko nije odgovarao, iako se zna da je na ovaj način Opštini serviran veliki problem. Nije dobro što još uvijek niko nije odgovarao za zloupotrebu sredstva o kojima je riječ” kazali su ranije više puta iz lokalne uprave

Oni tvrde tvrde da su preduzeli brojne aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju realizacije ovog projekta, ali da su poslije svega na potezu Vlada i Fond PIO koji, kako su kazali, treba da sprovedu neophodnu proceduru kako bi se krenulo sa radovima.

Opština je inicirala izmjene i dopune DUP-a "Lijeva obala Lima", čime su stvorene mogućnosti da se na lokaciji preko puta Gimnazije konačno krene sa izgradnjom zgrade sa 12 stanova za potrebe beranskih penzionera, odmag pored jedne private tzdravstvene ustanove, na zemljištu koje je neiskorišteno.

“Opština je u međuvremnu izvršila izradu parcelacije po DUP i prikupila neophodne saglasnosti. Sada su na potezu Vlada i Fond PIO koji treba da nađu način kako da se krene sa realizacijom ovog projekta” istakli su iz lokalne uprave.

Podsjetili su da je u planu da se gradi zgrada površine 1.014 metara kvadratnih, a u prizemlju su planirane prostorije dnevnog centra za penzionere.

U ovom sjevernom gradu prema posljednjim procjenama živi oko pet i po hiljada penzionera. Većina njih suočava se sa teškim egzistencijalnim problemima.

Zato u Udruženju penzionera gaje nadu da će se, u okviru procesa koji se protiv bivših beranskih funkcionera iz redova DPS i njima bliskih osoba koji se vodi u Višem sudu u Podgorici, u novom Specijalnom tužilaštvu pozabaviti i prijavom vezanom za nenamjensko trošenje penzionerskog novca.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се