Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Tufik Softić

25. 07. 2024. 06:34 >> 07:43
Čitaj mi:

Lukin Fir 

Pravo vrijeme i posljednji trenutak za sanaciju Žičanog mosta  

Lijepo vrijeme u prethodnom periodu oživjelo je mnoge plaže na Limu, a među njima i onu najpoznatiju, na Lukinom Firu, i skrenulo još jednom pažnju na činjenicu da je ovaj stari žičani most oronuo i da su još u vazduhu sva obećanja o njegovom renoviranju.

Mještanin istoimenog sela u andrijevičkoj opštini, Ranko Čukić kazao je Portalu RTCG da je ovo bilo i ostalo kultno mjesto kupača iz različitih krajeva.
    
“Most je predstavljao pravu atrakciju, jer su oni hrabri sa njega skakali u Lim. Plaža pored ovog mosta i dan danas okuplja brojne kupače i posjetioce. Međutim, most je toliko oronuo da on ujedno predstavlja i pravu opasnost za sve one koji se odluče da prelaze preko njega, kao i za one koji ga koriste kao skakaonicu porilikom kupanja”, upozorio je Čukić.
    
On je kazao da uz to ima i nesavjesnih kupača koji svojom nepažnjom dodatno devastiraju ovu staru građevinu.
    
“Zato još jednom apelujemo na nadležne da konačno shvate da ovaj most zaslužuje jednu detaljnu sanaciju. To je od velike važnosti i za lokalno stanovništvo, ali i za one koji se iz različitih razloga nađu u prilici da ga koriste za prelaz preko Lima”, kaže Čukić.
    
Ovaj mještanin Lukinog Fira podsjeća da je od dvadesetak žičanih mostova na potezu od Plava do Berana ostao samo ovaj u njihovom selu.
    
Ostali stari viseći mostovi, kako ih je narod nazivao, preselili su se prošlost. Mještani ističu da, kako trenutno stvari stoje, takvu sudbinu očekuje i njihov most. Kažu da bi to bila prava šteta, jer, kako navode, taj most i dan danas, pored prijeke potrebe za lokalno stanovništvo, predstavlja pravu atrakciju za brojne turiste i kupače koji godinama u ljetnjem periodu slobodno vrijeme provode na čuvenoj plaži u Lukinom Firu.
    
Mještani podsjećaju da su poplave, koje su se desile tokom novembra i decembra 2010. godine, dodatno oštetile most u Lukinom Firu.
    
Tvrde i da je tada je, u cilju sanacije novonastalih šteta na sjeveru Crne Gore, Evropska investiciona banka odobrila Vladi kreditno zaduženje od deset milona eura, od čega je tri miliona eura predviđeno za popravku i rekonstrukciju stradale infrastrukture u opštini Andrijevica. Po utvrđenom planu, kako kažu, od tih sredstava 12.000 eura je trebalo da se upotrijebi za popravku patosa i čeličnih užadi, kao i sanaciju lijevog oporca mosta u Lukinom Firu. Međutim, po tvrdnjama mještana, taj novac je usmjeren za neke druge stvari.
    
“Mi ne znamo šta se desilo sa opredijeljenim novcem za sanaciju mosta, ali znamo da on nije upotrijebljen za ono što je planom previđano” / pri;aju rijetki mje[tani ovog sela, koje jedino tokom ljeta oživi", istakli su mještani.
    
Prije devet godina nadležni opštinski inspektor donio je rješenje kojim se zabranjuje prolazak preko mosta u Lukinom Firu. U rješenju se navodi da je nadležna komisija izlaskom na lice mjesta ustanovila da se most nalazi u izuzetno lošem stanju i da kao takav predstavlja opasnost za prolaznike.
    
Ustanovljeno je da je most vizuelno potpuno zapušten, da su noseća čelična užad potpuno zarđala, sa oštećenim i pokidanim vlaknima. Da je drveni patos mosta djelimično propao i da je rukohvat od čeličnih sajli nebezbjedan za pridržavanje. Zato se došlo do zaključka da je, iz bezbjedonosnih razloga, neophodno zabraniti prolazak preko pješačkog mosta u Lukinom Firu.
    
Meštani zaseoka Lukin Fir, koji pripada Mjesnoj zajednici Trešnjevo, ističi da dugi niz godina uzaludno čekaju da država i lokalna uprava preduzmu odgovarajuće mjere za sanaciju visećeg pješačkog žičanog mosta koji njihovo mjesto, preko rijeke Lim, spaja sa magistralnim putem Berane – Andrijevica. Kažu da su u međuvremenu i to prošle godine sami morali da popravljaju oštećenja na mostu, koji je podignute još 1972. godine.
    
“Kako se koja vlast mijenjala svi su obećavali da će se most u Lukinom Firu dovesti u red. Međutim, sve se završavalo samo na obećanjima. Uzaludne su naše višegodišnje molbe”, pričaju mještani.
    
Zbog toga oni su i dalje primorani da do Andrijevice i Berana putuju zaobilaznim putem preko Rijeke Marsenića, prevaljujući dodatnih nekoliko kilometara.

“Ljeto i mali vodostaj je pravo vrijeme da se uradi sanacija ovog mosta. Ne treba tu mnogo novca. Mještani bi organizovali akciju, kao što smo i više puta do sada. Samo ne treba čekati jesen, jer će to biti još jedna izgublejna godina. A ovaj most zaslužuje da se renovira ovako kakav je, odnosno da mu se zadrži stari izgled, jer je to jedini preživjeli žičani most od Berana do Plava”, kaže Ranko Čukić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се