Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

18. 07. 2024. 06:34 >> 07:26
Čitaj mi:

OPERACIJA "GENERAL"

Istraga o švercu 2,5 tona kokaina stigla do Mandića i Vulevića

Vlasti u Crnoj Gori, u saradnji sa Europolom i američkim službama FBI i DEA, uhapsile su u srijedu devet osoba osumnjičenih za šverc oko 2,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju u oktobru 2020. i junu 2021. godine dok se za još šest osumnjičenih i dalje traga, saopštili su tužioci.

Međunarodna operacija kodnog naziva "General" jedna je od najvećih posljednjih godina na ovim prostorima. 

Po nezvaničnim saznanjima, SDT je u okviru akcije "General" podnijelo krivičnu prijavu i protiv osumnjičenog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera (u bjekstvu od 2021. godine), Beranca Vuka Vulevića, Damira Mandića iz Podgorice i Ivana Delića iz Budve. 

Mandić je ranije osuđen za saizvršilaštvo u ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića. U tom postupku provjeravano je da li je učesnik atentata bio i Vulević, ali nikada ništa nije dokazano i protiv njega nije bilo optužnice.  

Prema nezvaničnim informacijama, presretnuta komunikacija preko Skaj aplikacije poslužila je tužiocima da sklope mozaik o djelovanju ove kriminalne grupe. 

Istragom u predmetu "General" su obuhvaćeni i Vaso Ulić, Viktor Drešaj, Veselin Pavličić, Dragan Pavlićević, Nikola Ulić, Leon Drešaj, Radomir Dobriša, Radule Božović, Mileta Božović, Milo Božović, Vjekoslav Lambulić, Petar Miranović, Radovan Pantović, Marinko Prelević i Vukan (Vinetu) Čoković. 

Ulić je više od 20 goodina pod lupom organa bezbjednosti Australije, zbog sumnje da je jedan od organizatora šverca droge. Dugo je živio u toj zemlji. Braća Drešaj takođe su godinama povezivani sa ozbiljnim kriminalnim akcijama. 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) saopštilo je da sumnjiči Ulića i Zvicera da su organizovali krijumčarenje 1.570 kilograma kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu i Australiju u oktobru 2020. godine, kao i 900 kilograma u junu 2021. godine. 

U saopštenju se navodi da su krijumčarenje u oba slučaja otkrili organi Kolumbije i Australije, a saopšteno je i da je "danas uhapšeno devet osoba, dok se za šest traga". 

"Podnijeta je krivična prijava protiv 19 pripadnika ove kriminalne organizacije. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je uhapsilo: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P, koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", navodi SDT.

Prema navodima saopštenja, predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni.

Tužilaštvo navodi da otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za sprovođenje zakona - Europol, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, piše Glas Amerike.

Naglašava se da je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje.

Asistenciju u akciji hapšenja osumnjičenih za šverc 2,5 tone kokaina pružili su, kako se navodi, službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena.

"Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak", piše u saopštenju SDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се