Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

A.J.

16. 07. 2024. 06:45 >> 06:44

radovanić za portal

"Stan za sve" u interesu svih, očekujemo punu podršku poslanika

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio je za Portal RTCG da je važna stvar za Crnu Goru dobijanje pozitivnog IBAR-a, te da je to pokazatelj da ne postoji razjedinjenost kad je u pitanju evropski put Crne Gore. Ipak, dodaje da je zbog neozbiljnosti parlamentarne većine tako važan korak za svega 48 sati uspio da padne u zaborav, kada je, zbog neozbiljnosti parlamentarne većine, otkazana posjeta predsjednika Evropskog savjeta (ES) Šarla Mišela, i brisanje paragrafa o Crnoj Gori iz teksta Deklaracije ES.

"Presudan značaj za dobijanje IBAR imala je Skupština, odnosno konstruktivna parlamentarna opozicija koja se prema ovom pitanju ponijela odgovorno. Nažalost, važan korak kakav je dobijanje IBAR, Crna Gora je zbog neozbiljnosti parlamentarne većine uspjela da “prospe” u svega 48h. Zbog nedavnih političkih dešavanja, a sve nakon IBAR-a, imali smo otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta, gospodina Mišela, kao i potpuno brisanje paragrafa o Crnoj Gori iz teksta Deklaracije ES-a. Parlamentarna većina i Ministarstvo vanjskih poslova su ugrozili dobrosusjedske odnose, po čemu smo bili prepoznati u prethodnom periodu", naveo je Radovanić. 

Protestne note koje su Crnoj Gori uputile Bosna i Hercegovina i Hrvatska nakon izglasavanja Rezolucije o Jasenovcu, Radovanić vidi kao note koje umnogome ugrožavaju naš evropski put, jer Evropska unija, prema njegovim riječima, dobrosusjedsku politiku vidi od izuzetne važnosti, kao i vladavinu prava.

"Za razliku od ove, prethodna 43. Vlada je njegovala i unaprjeđivala odnose sa državama u regionu", kazao je on. 

Govoreći o amandmanima iz Evrope sad (PES) na Zakon o državnoj imovini, navodi da smo  imali 43. Vladu koja je državnu imovinu uvećavala i nije željela da rasprodaje već da jača državu i državni aparat. 

Radovanić kaže da ovakav potez nije uradila ni Demokratska partija socijalista (DPS) na vrhuncu svoje moći, što dodaje dovoljno govori o bezobzirnosti PES-a.

"Veliku pažnju izazvao je amandman predložen od strane kolega iz PES-a koji se tiče ove tematike i želim da ovim putem izrazim veliku zahvalnost građanskim aktivistima, nevladinim organizacijama i svima koji su pažnju javnosti podigli na najviši mogući nivo. Upravo zbog ovakvog pritiska koji je izvršen, kolege iz PES-a su se povukle i pokušale nevješto da brane neodbranjivo. Svima je jasno da se mantra koja je postojala oko Pokreta Evropa sad razbila u paramparčad pri čemu, gotovo svakodnevno gube svoj legitimitet. Ovakav potez nije uradio ni DPS na vrhuncu svoje moći, što dovoljno govori o bezobzirnosti PES-a. Njihova namjera je prodaje državne imovine, razni dilovi sa zadatkom da ukradu budućnost naših potomaka i nakon toga pobjegnu iz države. Nasuprot tome, imali smo 43. Vladu koja je državnu imovinu uvećavala i nije željela da rasprodaje već da jača državu i državni aparat", saopštio je on. 

Dodaje da su primjeri brojni - od Željezare, Luke Bar, trajektne linije Kamenari-Lepetane, formiranje flote za trajket prevoz, otvaranje fabrika i novih radnih mjesta.

"Sve što ova sadašnja Vlada nije uradila, već, zapravo, radi sve suprotno", naglašava Radovanić. 

Dugo vremena su iz Građanskog pokreta URA upozoravali na brojne slučajeve organizovanog kriminala i korupcije. Sagovornik Portala tvrdi da se odlaskom 43. Vlade u potpunosti promijenila atmosfera - vratila se šumarska mafija, obračuni klanova na ulicama, a bezbjednosna situacija je, kaže, više zabrinjavajuća nego ranije.

"Imamo i nezapamćenu situaciju da je predsjednik odbora za bezbjednost, iz redova PES-a, gospodin Laković, javno saopštio da je mafija jača od države. Na ovaj način obeshrabrio je sve organe, a ohrabrio sve one koji su bili desetkovani radom 43. Vlade. Međutim, kadrovi koji su još uvijek u sistemu, a koji su imenovani za vrijeme 43. Vlade se i dalje nesebično bore protiv organizovanog kriminala i korupcije i URA pruža ogromnu podršku tim časnim ljudima u sistemu. Dalje, imamo i cirkus koji je nastao oko pozicije direktora Uprave policije, pa smo došli u situaciju da ministar tuži vladu u kojoj sjedi, a ni sam ne zna ko je danas direktor Uprave policije", naglašava Radovanić. 

On naglašava da su rezultati koje je prethodna Vlada imala na ovom polju besprekorni - procesuirane su tzv. krupne ribe, dobijeno je povjerenje za dostavljanje SKAJ prepiski od strane Europola, čime su, smatra, započeti procesi koji se više ne mogu zaustaviti.

"Stan za sve" čeka podršku poslanika

Partija čiji je dio inicirala je osnivanje Fonda "Stan za sve", kako bi se hiljadama građana i građanki Crne Gore "u svega par godina omogućilo da dobiju krov nad glavom". 

Radovanić navodi da je Fond dobio pozitivno mišljenje zakonodavnog i matičnog odbora Skupštine, kao i da sada preostaje rasprava na plenumu gdje će se poslanici izjasniti o njemu.

"Projekat “Stan za sve” ulazi u svoju finalnu fazu...Zahvaljujem se svim kolegama i koleginicama koje su na odborima podržale ideju URA da građani po povoljnim i pristupačnim cijenama mogu da riješe svoje stambeno pitanje. Kako smo više puta ranije naglasili, ovakva inicijativa je nadstranačka i nadpolitička koja zadire u realne probleme građanki i građana. Upravo zbog toga očekujemo da u plenumu, prilikom glasanja, “Stan za sve” dobije podršku svih 81. poslanica i poslanika jer ovakve ideje su dokaz da radimo u širem društvenom interesu", zaključio je Radovanić za Portal Javnog servisa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се