Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

М.М. [ Radio Slobodna Evropa ]

14. 09. 2022. 17:42 >> 07:43

POLOVIĆ

Opasnost od hakerskog napada nije prošla

Tri sedmice od sajber napada na infrastrukturu Vlade Crne Gore i dalje traje remedijacija (popravka) mreže i pojedinih servisa, a opasnost hakerskog napada nije prošla, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) prvi čovjek Direktorata za informacionu bezbjednost, infrastrukturu i digitalizaciju, Dušan Polović.

Vladini uređaji i dalje su van internet mreže.

"Pronađene su malicioznosti na pojedinim radnim stanicama i sistemu, pa ako bi se ti uređaji ponovo priključili na internet, moguće je da bi se napadi mogli ponoviti. Moramo "očistiti" kompletnu mrežu i sve uređaje, da bi bili sigurni da se to neće desiti", objašnjava Polović.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli 22. avgusta, od kada je onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina...

Početkom septembra u Crnu Goru su stigli stručnjaci američkog FBI-ja (Federalni istražni biro) kako bi pomogli u prevazilaženju posljedica sajber napada na državne institucije.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je 12. septembra objavljeno da će SAD donirati 23 miliona dolara za opremanje crnogorske Vojske, a da će poseban fokus biti na snaženju kapaciteta iz oblasti sajber odbrane, u svijetlu najnovijih napada.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се