Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.V.

19. 05. 2022. 06:30   >>  21:54 1

PODACI MANSA

Popović unaprijed znao odluku Vrhovnog suda?

Biznismen Čedomir Popović, vlasnik kompanije Carine, po svoj prilici znao je unaprijed presudu Vrhovnog suda, kada je dogovarao prodaju ekskluzivne lokacije Lazaret ruskim preduzetnicima. To je pokazalo istraživanje MANS-a objavljeno jos 2015. godine, ali koje je danas aktueno s obzirom na to da se jedan od predmeta protiv uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice tiče i njenih odnosa sa firmom Carine.

MANS je 2015. objavio da je Čedomir Popović prilikom prodaje dijela zemljišta nekadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća „Južni Jadran“ u Herceg Novom grubo obmanuo kupca, ruskog državljanina Borisa Genadija, tvrdeći da je za pomenuto zemljište platio tržišnu naknadu.

Ugovor vrijedan 12 miliona eura sa Genadijem je potpisan u maju 2013. godine, iako je država Crna Gora Popoviću godinama osporavala da nije platio stvarnu cijenu nekretnina u postupku privatizacije. 

Prema zvaničnim podacima, Popović je u maju 2013. godine sa tivatskom firmom "Imperio Holdings Limited“, koja je u vlasništvu Borisova Genadija, zaključio kupoprodajni ugovor kojim je za 12 miliona eura prodao oko 11,5 hiljada kvadrata zemljišta na lokaciji Lazaret u Herceg Novom, sa nizom manjih objekata koji se nalaze na tom zemljištu.

Ugovorom je Popović garantovao kupcu da zemljište koje prodaje "ne predstavlja zemljište stečeno u postupku privatizacije ili stečaja za koje nije plaćena tržišna naknada“, iako je upravo plaćanje tržišne cijene predstavljalo dugogodišnji predmet spora sa državnim organima. 

Popović je još 2001. godine kupio 30 odsto vlasništva u "Južnom Jadranu“, kada je, po mišljenju MANS-a, na sumnjivoj aukciji Savjeta za privatizaciju za paket akcija izdvojio nepunih 250 hiljada njemačkih maraka. Odnosno, jednu akciju je plaćao dvije marke, iako je nominalna vrijednost jedne akcije iznosila 40 maraka. Do 2006. godine Popović je, kupujući na berzi akcije radnika i ostalih akcionara, došao do 94 odsto vlasništva.

Ono što je posebno zanimljivo u ugovoru o prodaji lokacije Lazaret jeste to što je Popović garantovao kupcu da će do kraja 2013. godine iz katastra biti izvršeno brisanje zabilježbe spora pred Vrhovnim sudom, koji je ranije pokrenula Poljoprivredna korporacija iz Beograda, tvrdeći da je pravni prethodnik imovine "Južnog Jadrana“ i tražeći od hercegnovske kompanije odštetu od 20 miliona eura.

"Nejasno je kako je Popović unaprijed znao kakva može biti odluka Vrhovnog suda, dok u najmanju ruku neuobičajenu poslovnu praksu predstavlja i ugovorna odredba kojom Borisov Genadij pristaje da 'Carine' zadrže kaparu od milion eura, ukoliko ugovor bude raskinut jer on nije isplatio ugovorenu cijenu. Nije poznato da li je Uprava za sprečavanje pranja novca provjeravala porijeklo novca kupca", isticao je MANS. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се