Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

L.V.

19. 06. 2022. 19:38 >> 19:35

PISANJE BRITANSKIH MEDIJA

Doping afera: Teniseri sami zakazivali testiranje u Majamiju?

Međunarodna teniska federacija (ITF) dozvoljavala je teniserima da sami zakazuju svoje doping testove, prenosi Dejli mejl.

Na ovogodišnjem mastersu u Majamiju igrači su pozvani da zakažu termine za vađenje krvi, a to je upravo metod na koji antidoping stručnjaci upozoravaju da povećava šanse onima koji se eventualno dopinguju, da prođu nekažnjeno.

Slična praksa je odrađena i na Rolan Garosu 2019. godine, kao i na US Openu 2021. godine.

Upravo Svjetska antidoping agencija upozorava na ovakvu praksu, opoređujući je sa vjerovatno najvećim imenom u sportu uhvaećnim u dopingu - američkim biciklistom Lensom Armstrongom.

Britanski medij donosi i priču da je ITF navodno dostavio i pogrešne brojke o broju odrađenih doping testova, te da je broj u praksi drastično manji.

„Smatram da ITF ne bi trebalo da najavljuje sportistima kada će ih testirati. Slično se u prošlosti dešavalo u biciklizmu, kada je svima rečeno da će biti testirani prije Tur de Fransa. To nije dobro“, kaže Luis Orta, nekadašnji šef portugalske antidoping agencije.

Tako je u Majamiju ove godine teniserima najavljeno četiri dana ranije od testiranja.

Pravila WADA su jasna, sportisti ne bi trebalo da znaju kad će biti testirani.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer je često prozivao antidoping program ITF-a, poručivajući da je i on sam samo jednom testiran između dvije sezone.

Ukupan postotak testova koje ITF radi u periodu između dvije sezone iznosi svega devet odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније