Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

Danilo Petrović

17. 12. 2023. 07:49 >> 07:59
Čitaj mi:

PRENOS NA TVCG 2

Po pobjedu za kraj – Crna Gora sa Češkom za 7. mjesto na planeti

Crnogorske rukometašice, ipak neće moći da biraju grupu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, pošto je meč za 7. mjesto sa 13 sati pomjeren za rani termin završnog dana Svjetskog prvenstva, od 10 i 15 sati. Prenos meča pratite na TVCG 2.

Svačija želja je da se turnir okonča pobjedom, što bi bila peta u Skandinaviji, uz četiri poraza. Donijela bi treći najbolji rezultat na Svjetskim prvenstvima.

„Ko god da nas čeka u kvalifikacionim grupama za Pariz prosto to nije bitno. Bitno je da Češku pobijedimo i ići ćemo sto posto na pobjedu, kao i u svakoj utakmici. Jednostavno, nema nikakvih kalkulacija“, obećava najbolji strijelac crnogorske reprezentacije u Skandinaviji, Dijana Mugoša, sa 41 golom do sada.

Češka je najprijatnije iznenađenje šampionata. Predvodi je sjajni bek obližnjeg Ikasta, Marketa Jeržabkova, vodeći strijelac turnira sa 58 golova, drugi asistent sa 37 dodavanja za gol, osam manje od vodeće Matee Pletikosić. Jeržabkova je učestovala u 95 od 218 golova svoje selekcije, a Bojana Popović je vidi kao najbolju na svijetu u onome što radi.

„Češka igra u sastavu koji je imala i prije nekoliko godina. Ekipa se gradila, na čelu sa Jeržabkovom, koja je po meni trenutno možda i najbolji bek na svijetu. Igra odlično godinama, bila je u Vajpersu, sada je u Ikastu i ona je glavna karika, koja vuče sve poteze. Imaju lijevo krilo vrhunsko Veroniku Malu, dobrog lijevog beka Šarlotu Holevovu i odličnu golmanku, Sabrinu Novotnu, na ovom turniru je na visokom nivou, 36% odbrana. To su četiri igračice koje bih izvdojila, ali mislim da nisu nerješive i da je samo stvar našeg oporavk, da mi to što bolje odradimo, da bismo u nedjelju mogle noge dobro da funkcionišu“, istakla je Popović.

Sedma pozicija u Herningu donosi tunir sa šestom reprezentacijom sa Svjetskog prvenstva, odnosno poraženim iz duela Holandija – Njemačka (13.00) i selekcijama Slovenije i Paragvaja, 11. i 29. ekipama turnira. Osmoplasirani tim svijeta igraće u grupi sa petim (realnije je da to bude Holandija), Španijom, koja je imala Mudnijal za zaborav i Argentinom, viceprvakom Južne Amerike.

„Obje grupe će biti teške, svakako. I Slovenija je odlična ekipa, kao i Njemačka. Sa druge strane potencijalno Holandija i Španija, koja je možda pokazala sada manji kvaltiet na ovom prvenstvu, ali za tri mjeseca slika može potpuno da se promijeni. Sve zavisi od sastava koji će doći, ko bude zdrav u tim reprezentacijama. Svaka karika je bitna, kako Sloveniji i nama, tako i Španiji. Holandija ima taj roster malo duži i onda su one možda najkvalitetnije u ovom krugu, možda njih treba izbjeći... Vidjećemo... Mi bismo voljeli da zavšrimo Prvenstvo sa pobjedom. Ljepše je tako otići kući, pa ćemo poslije razmišljati šta dalje i kako dalje. Svakako se mora igrati turnir, mora se igrati kvalitetno. Ako hoćete na Olimpijske igre morate da dobijete evropsku reprezentaciju, tako da se za to moramo posebno spremati“, zaključila je selektorka.

Svjetsko prvenstvo u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj bilo je prvenstvo stasavanja brojnih igračica i debi na velikim takmičenjima za najmlađe - Anastasiju Marsenić (20) i Jelenu Vukčević (19), koje su dobile priliku na po tri meča. Anastasija je dala dva gola Kamerunu, Jelena, koja je u Geteborgu proslavila 19. rođendan, tri puta bila strijelac, dva puta iz sedmerca. Obje su zalog za budućnost na poziciji desnog krila, koje je godinama bila najjača pozicija Crne Gore, sa Jovankom Radičević na njemu.

„Mislim da je mladim igračicama ovo san i da je ovo nešto najljepše što može da nam se desi. Meni je stvarno prelijep osjećaj u ekipi, jer se osjećam prihvaćeno, imam podršku. Drago mi je što dobijam šansu, nebitno na kojoj poziciji. Bitno je da sam tu, da sam na terenu, da se osjećam lijepo, da imam dobru i pozitivnu energiju, i da šansu koju dobijem iskoristim“, zahvalna je Jelena Vukčević na prilici karijere.

Duel Češka – Crna Gora otvoriće završni dan Prvenstva svijeta, a borbu za plasman zaključiće Holandija i Njemačka, utakmicom za peto mjesto od 13 sati. Dansku, nakon novog, ponovo šokantnog poraza od Norveške, čeka još jedan skandinavski duel. Ane Mete Hansen i saigračice igraće za bronzu sa Švedskom od 16 sati, drugu zaredom na Svejtskim prvenstvima za tim Jespera Jensena, dok „tri krune“ sanjaju prvu medalju sa Mudnijala.

Za kraj turnira, veliko finale, repriza prošlogodišnjeg i mnogo prethodnih mečeva za zlato sa velikih takmičenja, Norveška – Francuska od 19 sati (RTCG2, emisija od 18.30). Norvežanke su slavile u Španiji prije dvije godine, ponovo sanjaju da kompletiraju evropsku i svjetsku krunu. Krumbholcove cure sanjaju najbližu njemačku metropolu Danskoj, Hamburg, u kom su osvojile zlato nakon 14 godina čekanja i dva poraza u finalima, jedan od Norveške, ubjedljivo 32:24 u Sao Paulu 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније