Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

L.V.

08. 08. 2024. 14:15 >> 14:48
Čitaj mi:

LEGENDARNI STRUČNJAK

Rudić za RTCG: Crnogorski vaterpolo proizvodi stalno mlade igrače

Ratko Rudić, jedan od najvećih doajena hrvatskog, evropskog i svjetskog vaterpola, selektora legendarne generacije SFRJ, ali i kasnije Hrvatske, Italije, Brazila, trenera Pro Reka, u razgoru za RTCG dotakao se brojnih vaterpolo tema.

Legendarni trener se osvrnuo na crnogorsku reprezentaciju i rad saveza.

"Imam jako pozitivno mišljenje o crnogorskom vaterpolu. Nasuprot situacijama koje se ne mogu uporediti sa situacijom kod nas ili drugim zuemljama crnogorski vaterpolo proizvodi stalno mlade igrače. Men i se sviđa rad sa mladima u crnogorskom savezu. Možda ne može svaka generacija iznjedriti veliki talente, ali oni imaju produkciju kvalitetnih igrača koji u reprezentaciji zadovoljava određene norme. Crna Gora je i ovdje bila vrlo blizu da osigura sebi četvrtfinale i eventualno polufinale. Možda je nedostajalo neko jače ime, ne ime nego igrač koji je moćniji kao što ih je Crna Gora imala u prošlosti. Ali taj pravac koji su uzeli, ulaganje u mlade igrače, rade jako dobro, dođu pripremljeni, način igre je moderan, možda malo falilo, par igrača svjetske klase", kazao je Rudić u razgovoru za RTCG.

HRvatski strulnjak se osvrnuo i na situaciju njegove reprezentacije na ovom turniru. Hrvatska je juče izbacila Španiju, iako niko nije davao prevelike šanse "barakudama".

"Mi smo imali dosta promjenljivu formu početkom takmičenja. Odigrali jednu utakmicu dobro, recimo protiv Crne Gore, pa jednu loše protiv Italije. Tako smo se mijenjali čekali smo da se ekipa stabilizuje i uđe u formu. Najbolja utakmica je bila protiv Grčke koja nam je osigurala prolaz u četvrtfinale. I onda je sticajem okolnosti četvrtfinalni parovi nisu bili očekivani u prognozama, ali osicilacijama u igri ne samo u našoj grupi, nego i drugoj gdje je Australija jako pozitivno iznenadila, došlo je do parova gdje su favoriti došli na to da se bore ili ispadnu iz polufinala. Tako je došlo da smo mi pošli na najvećeg favorita Španiju, da su se susreli Mađarska-Italija koji su bili favoriti. Dok je sa druge strane bio par SAD-Australija, jake ekipe, ali ne baš prvi favoriti i Srbija- Grčka. Grci su bili sa većom šansom, međutim Srbija je slavila i došla do polufinala".

U polufinalu Rudić smatra da Hrvatska mora ponoviti dobru igru protiv Mađarske, dok par Srbija-SAD vidi kao ujednečen.

"Sad imamo parove polufinala mi igramo sa odličnom Mađarskom, gdje moramo ponoviti našu odličnu igru i sa druge strane imamo Srbiju i SAD gdje po meni imaju podjednake šanse i jedni i drugi".

Vaterpolo turnir u Parizu je jedan od najneizvjesnijih. Pokazali su to mečevi u grupi, ali i parovi četvrtfinala.

"Vaterpolo turnir je zbog toga meni bio izuzetan, puno ekipa sada može konkurisati za sam vrh svjetskog vaterpola. Mi smo imali puno utakmica koje su se odlučile petercima. Australija je mogla među četiri to se nikad nije desilo, a bili su jako blizu. Puno utakmica sa tijesnim rezultatima, igralo se do posljednje sekunde. Srbija koja je postigla gol u posljednjoj sekundi, i to odakle. Tako da je to učinilo da je vaterpolo turnir jedan od najzanimljivijih na OI".

Govorio je hrvatski stručnjak i o upotrebi tehnologije, pogotovo nakon burnog meča Italija-Mađarska.

"Ja sam jedan od pobornika tehnologije, ali isto tako mislim da bi trebalo poštovati više ono sagledavanje sudija u trenutku kada se događa određena akcija. VAR nekada da i krivu sliku, ono što se događa u jednom procesu igre, ako izvadiš iz konteksta, može da bude potpuno kriva slika. Što se po meni desilo sa Italijanima, kada je pokazan brutalilit nakon šuta, i nama protiv Grčke"

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније