Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

D.P

16. 10. 2024. 18:01 >> 18:14

KONFERENCIJA U PODGORICI

Poruka olimpizma univerzalna, prihvatljiva na svim nivoima obrazovanja

Drugog dana konfernecije pod nazivom “Crnogorski olimpizam”, koju su u prostorijama Crnogorske akademije nauka i umjetnosti organizovali Crnogorski olimpijski komitet i CANU, u fokusu je bila tema povezanosti olimpizma i obrazovanja.

Na temu olimpizma u osnovnim školama govorili su ministarka prosvjete nauka i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i Frederik Žamoli, predstavnik MOK-a, a o olimpizmu u školama i na univerzitetima u posljednjem, ukupno petom panelu dvodnevne konferencije, govorili su gosti iz regiona, Gordana Nikolić, Milan Žvan, Marko Žunić i Nenad Stojiljković.

"Mislim da su vrijednosti koje poručuje olimpizam, toliko univerzalne, a na drugoj strani specifične, tako da su prihvatljive na svim nivoima obrazovanja, pogotovo Univerzitetima", kazao je Žvan.

Kao domaćini, konferenciju su otvorili i zatvorili predsjednik COK-a Dušan Simonović akademik i Veselin Vukotić.

"Ovom konferencijom smo pojasnili dosta toga, predstavili smo olimpijski pokret na drugačiji način, to ćemo činiti i dalje. Ovo je karika u lancu, boljeg shvatanja olimpizma, koje jedno društo treba da ima", poručio je Simonović.

"CANU podržava ideju olimpizma i želimo da damo doprinos rješevanju pitanja olimpizma. To je na linijo onoga da ovo postane tradicionalni skup", kazao je Vukotić.

SD Olimpijski počeci vezani su upravo za umjetnost i kulturu, čak su održavana takmičenja u slikarstvu ili poeziji u okviru antičkih Igara.

"Ideja sama olimpizma je nastala na Sorboni. Ovo je dobra ideja CANU-a. Bila je ovo fantatična konferencija, na kojoj se moglo mnogo naučiti", dodao je predsjednik COK-a.

Simonović je naglasio značaj ovakvih događaja u sazrijevanju samog nacionalnog komiteta i svijesti o olimpizmu

Mi smo mlad olimpijski komitet, mlada država i radimo na tome da saznamo šta je zapravo olimpjski pokret. Kada saznamo, lakše ćemo osmisliti njegovu ulogu i značaj. Mislim da smo na dobro putu, a do sada je bilo puno lutanja koje je napravilo puno štete crnogorskom sportu. Želimo da eliminišemo te barijere", kazao je Simonović.

Konferencija “Crnogorski olimpizam”je prvi značajni događaj u okviru saradnje COK-a i CANU, a jedan u nizu koji je organizovao naš Olimpijski komitet, koji je ove jeseni bio domaćin i Seminara Evropskih olimpijskih komiteta u Budvi i organizator radionice o Unaprjeđenju zdravlja i perforamansi sportistkinja u Podgorici.

"Dosta dugo smo se pripremali za ove konferencije, nije to nimalo lako. Ipak, pokazali smo da možemo da to uradimo dobro i srećan sam zbog toga", istakao je Simonović.

Osim o olimpizmu i obrazovnom sistemu na konferenciji je bilo riječi i o istoriji sporta u crnoj gori, modernim Igrama, pravnim okvirima i finansiranju u olimpizmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније