Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Ž.Š.

15. 10. 2024. 18:19 >> 18:37
Čitaj mi:

U 64. GODINI

Šampion Tihomir Aćimić završio trkačku karijeru

Međunarodna brdska auto trka u Dubrovniku, sedma koja se ove sezone bodovala žan šampionat Auto i karting saveza Crne Gore, bila je posljednja u bogatoj i uspješnoj karijeri podgoričkog sportskog vozača Tihomira Aćimića. Ranije je donio odluku da će ovo biti njegova posljednja takmičarska sezona, a to je i potvrdio našem portalu.

"Bilo je dosta takmičenja na zimskim trkama, a i otkad sam se prije pet godina reaktivirao i u redovnom kalendaru vozeći mojih ruku djelo Fiću sa motorom od BMW-a motocikla i prototip Global. Napunio sam 64 godine i vrijeme je bilo da završim sa takmičenjima", ističe popularni Tiho.

Njegova karijera sa prekidima trajala je više od 45 godina, a sve je počelo nakon što je njegov stariji brat Milovan- Maco sa Fićom postao prvi šampion Jugoslavije iz Crne Gore na kružnim stazama. Ubrzo su mu se pridružili braća Predrag i Tihomir, koji su nekoliko sezona krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka gotovo sve takmičarske vikende zaredom završavali trostrukim pobjedama u svojim klasama bilo na legendarnim ljetnjim ligama na beogradskom Usću, bilo na brdskim stazama širom velike Jugoslavije. Njihove atraktivne vožnje bile su najava za kasnije uspjehe brojnih šampiona koje je podarila Crna Gora. Tako je pored ostalih i Tihov sin Jovan zario i palio na brojnim trkama i postao rekorder na pet brdskih staza u Crnoj Gori i regionu, od kojih je stari Lovćen na posebnoj cijeni.

"Želio sam da u posljednjoj trci u Dubrovniku osvojim prvo mjesto i bio na dobrom putu, jer sam u prvoj vožnji poslije Mađara Lasla Saza imao najbrže vrijeme, ali u drugoj vožnji zablokirala mi je elekricna sklopka pa se motor ugasio. I dok sam je restartovao izgubio sam gotovo 13 sekundi. Ali zadovoljan sam posljednjom sezonom, jer sam vozio pet trka a pobijedio na četiri: u Kotoru, Njegušima, Pljevljima i Podima, ocjenjuje Tiho", koji je mladom i poletnom Ivanu Suboticu iz pljevaljskog AP Sporta prepustio prvo mjesto samo na posljednjoj trci u karijeri.

U završnoj sezoni Tiho je ponovo postao šampion Crne Gore na brdskim stazama u kategoriji 2. Rado se sjeća svih staza na kojima je vozio u karijeri.

"Lovćen je bez premca na prvom mjestu, to je bila najduža staza i trka na kojoj je do izražaja dolazilo svo umijeće vozača. A od staza u regionu moje omiljene brdske bile su Dubrovnik i Avala, naravno Ušće i Beranovac od kružnih", zaključio je Tihomir Aćimić.

Iskusni auto as spreman je da ubuduće pored staze u svakom trenutku pravim savjetima pruži pomoć budućim šampionima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније