Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

10. 09. 2024. 14:32 >> 14:42

TEKTONSKI POTRES U FORMULI 1

Revolucija na pomolu: Njui i zvanično u Aston Martinu

Ogroman transfer desio se u svijetu Formule 1, budući da je Aston Martn zvanično potvrdio dolazak Adrijana Njuia, od sezone 2025.

Legendarni inžinjer i dizajner, po mnogima najbolji u istoriji F1 je potpisao petogodišnji ugovor "težak" 175 miliona eura, a dolazi iz redova Red Bula, sa kojim je zvanično završio saradnju ove godine.

Vlasnik britanskog tima, Lorenst Strol, nije mogao da sakrije oduševljenje što je Aston Martin uspio da dovede Njuia, a kazao je da je ovo "najuzbudljivija vijest ne samo u istoriji Aston Martina nego i u istoriji Formule 1".

"Adrijan dolazi i postaće i suvlasnik/dioničar tima, ali i tehički partner. Biće glavni za tehnlošku stranu ekipe, i neće imati nikoga iznad sebe", kazao je Strol a onda najavio optimistično: "Ono što slijedi u Aston Martinu je nevjerovatno. Pobjeđivaćemo na trkama osvajaćemo prvenstva".

Njui se u Formuli 1 nalazi 35 godina i za to vrijeme je osvojio čak 25 titula i to 12 u konkurenciji timova/konstruktora, dok je 13 vozača osvajalo titule prvaka F1.

U najbržem cirkusu na planeti je od 1988. godine kada je dizajnirao bolid Marč/Lejton Hausa, da bi već za tri godine prešao u Vilijams od kada i kreću trofeji.

Vilijamsu je donio pet titula u konkurenciji konstruktora, uz jednu rijekto viđenu dominaciju, a prvi šampion pod njim je bio Najdžel Mensel 1992. godine, potom su titule uzimali Alan Prost, Dejmon Hil i Žak Vilnev.

Iz Vilijamsa prelazi u Meklaren gdje je osvojio jednu titulu u konkurenciji konstruktura, dok je Mika Hakinen, finski legendarni vozač osvojio dvije uzastopne titule prvaka.

Trebalo je da pređe u Jaguar, kod svojeg prijatelja iz dana kartinga Bobija Rahala, ali je gazda Meklarena Ron Denis uspio da ga ubijedi da ostane.

Kasnije su i Rahal i Njui pričali da njegov prelazak u Jaguar se nije desio zbog nesporazuma na relaciji Rahal-Niki Lauda.

Samo tri godine poslije toga, u februar 2006. godine je prešao u Red Bul.

Sa austrijskim timom veže četiri duple krune, osvajo je od 2010. do 2013. titulu u redovima konstruktora, dok je u isto vrijeme njemački vozač Sebastijan Fetel osvajao titule u konkurenciji vozača.

Nova dominacija je uslijedila 2021. godine kada je na scenu stupio Maks Fetstapen koji ima već tri uzastopne titule i ima  62 boda prednosti ove sezone, dok je Red Bul vezao dvije titule u katetoriji konstruktora.

Njui će preuzeti novu funkciju 1. marta 2025. godine i radi će na dizajnu bolida Aston Martina za sezonu 2026. godine kada na scenu stupaju nova pravila o regulaciji.

Interesantno je da je današnji vozač Aston Martina, bivši dvostruku šampion Formule 1, Fernando Alonso kazao 2012. godine

"Ne mi se ne borimo protiv Fetela, bi se takmičimo protiv Njuia".

Na prezentaciji britanskog inžinjera, sam Njui je pričao pohvalno o Alonsu.

"Fernando i ja smo vodili bitke jedan protiv drugog toliko godina, bio mi je arhineprijatelj. Ali malo ko zna da smo 2009. godine probali da ga dovedemo u Red Bul, međutim nismo uspjeli. On je živa legenda ovog sporta i jedva čekam da sarađujem sa njim".

U vezi sa propisima za 2026. godinu, Njuji je objasnio: „Znamo da se pogonska jedinica mijenja i Honda će biti s nama, a oni vrijedno rade na tome. Oduševljen sam, jer sam s njima već šest godina i nastaviću saradnju. Imaju vrlo dobre inžinjere i lako je raditi s njima,“ naglasio je.

„Pravila će biti objavljena 2. januara 2025. godine, a ja ću se pridružiti dva mjeseca kasnije, tako da će biti potrebno malo vremena da se upoznam sa svima. Pravila za 2026. su prilika, jer će svi početi iz početka. Da li ćemo uspjeti da iskoristimo tu priliku, to nikada ne možemo znati. Razmišljam samo o tome da uradim najbolji posao i šta god da se desi, desiće se“, rekao je, potvrdivši da će stići u martu, čak ranije nego što se mislilo.

„Svi timovi su jednaki, sa tri odjela kao što su mehanika, aerodinamika i performanse moraćemo da osiguramo sinergiju između njih. Biće više interakcije nego ikad između šasije i pogonske jedinice, i moraće sve funkcionisati što bolje. Nema smisla sada predviđati bilo šta,“ rekao je Njui.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније