Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

21. 07. 2024. 15:00 >> 15:00
Čitaj mi:

PLIVANJE U CENTRU PAŽNJE

Šest finala koje ne smijete da propustite

Kako se približavaju Olimpijske igre, sve više se govori o dva sporta koji su uvijek u centru pažnje tokom najveće smotre - plivanju i atletici.

Prvo kreću nadmetanja u bazenu "La Defans arene", a prva finala su već 27. jula na 400 i 4X100 metara slobodno u obje konkurencije.

Do 4. avgusta, kada se stavlja tačka na nadmetanja u najvećoj dvorani u Evropi, biće nekoliko spektakularnih obračuna, a BBC je izdvojio šest najzanimljivijih. Naravno, i iz svoje tačke gledišta, jer nekoliko britanskih takmičara ima velika očekivanja.

PITI PROTIV ĆINA

Adam Piti prvog dana počinje potragu za trećim uzastopnim olimpijskim zlatom na 100 metara prsno. Britanski as je isplivao 14 najboljih vremena u istoriji, njegov svjetski rekord (56,88) je za 81 stotinku brži od najboljeg rezultata svjetskog prvaka Haijanga Ćina, ali je pitanje da li će uspjeti.

Piti će pokušati da ostvari nešto što su engleski mediji već nazvali "Three Peat", tj. da postane jedini uz Majkla Felpsa koji je osvojio tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, ali je imao mnogo problema od OI u Tokiju.

Poslije osam godina bez poraza je polomio stopalo, a priznao je da je doživio i nervni slom nakon što je raskinuo sa djevojkom Eli Manro, koja mu je rodila sina.

Odao se alkoholu, ali se dozvao pameti i ne opterećuje se rezultatima kao nekada.

"Kada imate djecu i zagrlite ih, shvatite da je to mnogo važnije nego išta što možete da uradite. Prije sam se raspadao i pitao se da li je moj život vrijedan ako izgubim, ali više nemam takav stav. Ne želim da me kao ljudsko biće definišu rezultatu. Možda će me tako pomsatrati navijači i rivali, ali mi je samo važno što je moja porodica zdrava i srećna. Sunce uvijek izađe narednog jutra. Ne širim defetizam, to mi samo daje mir", rekao je Piti.

Kada je finale? Nedelja, 28. jul u 21.54

LEDECKI, TITMUS I MEKINTOŠ - OBRAČUN TRI NAJBRŽE SVIH VREMENA

Ženska trka na 400 metara slobodno obećava epski događaj, sa tri najbrže plivačice svih vremena na osam dužina bazena. Jedna od njih je američka heroina Kejti Ledecki, koja je pobijedila 2016. i potrebna su joj dva zlata u Parizu da postane najuspješnija plivačica u istoriji.

Međutim, oštra konkurencija dolazi od poznate i nove rivalke. Australijanka Arijarn Titmus je osvojila zlato u Tokiju ispred Ledecki, aktuelna je svjetska rekorderka, a prošlog mjeseca je ostvarila drugo najbrže vrijeme ikada. Tu je i 17-godišnja Samer Mekintoš, Kanađanka koja će biti jedna od zvijezda u usponu Igara u Parizu.

Ona je oborila rekord Titmus u martu prošle godine, ali je Australijanka uzvratila na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki i novim najbržim rezultatom svih vremena uzela zlato. Opet ispred Ledecki, koja ima veliki motiv da se revanšira.

Kada je finale? Subota, 27. jul u 20.55

BRITANSKA ŠTAFETA SANJA REKORD

Britanski plivači su u Tokiju osvojili osam medalja, a najveće šanse za zlato ima muška štafeta na 4X200 slobodno, koja brani titulu.

U timu će biti svjetski prvak iz Fukuoke na 200 slobodno Met Ričards, te osvajači zlata i srebra u Tokiju, Tom Din i Dankan Skot. Zanimljivo, Din neće braniti titulu, jer je u britanskim kvalifikacijama bio iza Ričardsa i Skota.

Sa njima će u štafeti najvjerovatnije biti Džejms Gaj, a taj kvartet je 2021. za samo tri stotinke bio sporiji od svjetskog rekorda SAD na Svjetskog prvenstva u Rimu 2009. godine, u eri neoprenskih odijela.

Sada će Britanci pokušati da obore rekord koji odolijeva deceniju i po.

Kada je finale? Utorak, 30. jul u 21.59

MOGU LI SKOT I DIN DA ZAUSTAVE "NOVO ČUDOVIŠTE"?

Nijedna trka na Olimpijskim igrama u Parizu kojoj učestvuje Leon Maršan ne smije da se propusti. Francuska superzvijezda biće jedno od zaštitnih lica Igara u Parizu, jer posljednjih godina ruši sve prepreke.

Dobio je nadimak Novo čudovište kao nasljednik Felpsa, a prošle godine ga je pod svoje okrilje uzeo trener slavnog Amerikanca, Bob Boumen. Nedugo zatim je oborio posljednji svjetski rekord koji je bio u vlasništvu Felpsa u pojedinačnim disciplinama - na 400 metara mješovito.

U disciplini 200 metara mješovito susrešće se sa Britancima Skotom i Dinom, koji su osvojili srebro i bronzu na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Fukuoki iza 22-godišnjaka iz Tuluza.

Može li neko da ga zaustavi?

Kada je finale? Petak, 2. avgust u 20.49

ŽENSKI OBRAČUN SVJETSKE KLASE

Neće samo muška trka na 200 metara mješovito biti jedna od najatraktivnijih, spektakl se očekuje i kod žena u istoj disciplini.

Za zlato će se boriti Mekintoš, trostruka olimpijska šampionka iz Australije Kejli Mekion i Amerikanke Kejt Daglas i Aleksandra Volš. To je trebalo da bude obračun i u Fukuoki, ali se mlada Kanađanka povukla da bi se posvetila ostalim disciplinama, a Mekion je diskvalifikovana u polufinalu.

Ako ne bude neočekivanih preokreta, svijet plivanja će u Parizu dobiti ono što je želio prije 12 mjeseci. Pola sekunde dijeli njihova najbolja vremena u posljednjih nekoliko godina, pa nije nemoguće da padne i svjetski rekord Mađarice Katinke Hošsu - 2:06,12 sa Svjetskog prvenstva u Kazanju 2015.

Još kada se u jednačinu ubaci rivalstvo australijskog i američkog tima - prošle godine je Kejt Kempbel podigla buku nazvavši Amerikanke "bolnim gubitnicama" - ova trka zaista ne bi trebalo da se propusti.

Kada je finale? Subota, 3. avgust u 20.59

HOĆE LI BEN PRAUD KONAČNO MOĆI DA SE PONOSI I OLIMPIJSKOM MEDALJOM?

Ben Praud je po dva puta bio šampion svijeta i Evrope, a tri puta prvak Komonvelta na 50 metara slobodno. Ali, hoće li momak čije prezime znači ponos konačno moći da se ponosi prvom olimpijskom medaljom?

Čini se da ima dobre šanse, iako će u najbržoj trci na svijetu imati velikog rivala u Kejleba Dresela. Amerikanac ima sedam olimpijskih zlata, pet iz Tokija, ali se usred Svjetskog prvenstva 2022. povukao i napravio pauzu zbog mentalnog zdravlja.

Po povratku na svjetsku scenu, na američkim kvalifikacijama je bio impresioniran time što je rezervisao mjesto za Pariz.

Kada je finale? Petak, 2. avgust u 20.30

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније