Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

M. P.

21. 04. 2024. 23:19 >> 23:25
1

za četvorogodišnji period

Strategija crnogorskog sporta na vidiku

Razvoja sporta nema bez strategije, a u Crnoj Gori nije je bilo prethodne tri godine, makar na papiru, pa se taj dokument ni žargonski nije mogao nazvati, mrtvim slovom.

Katkad, strateškog dokumenta sjećali su rukovodioci Ministartstva ili Uprave nadležni za sport, ali samo u izjavama pred mikrofonima i kamerama. Vremenom o tome se sve manje pričalo, sve do nedavno, kada je zaključena javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja sporta.

Samostalni savjetnik u Direktoratu za sport, Danilo Medojević, navodi da je napravljen veliki korak ka izradi Strategije za četvorogodišnji period.

"Nažalost, Crna Gora prethodne godine nije imala strateški dokument u oblasti sporta, ali smo taj period iskoristili za konsultaciju i bolju analizu postojećeg stanja. Vjerujem da će Crna Gora dobiti jedan kvalitetan strateški dokument u oblasti sporta. Javna rasprava je okončana prije par dana. Izuzetno smo zadovoljni i sa odzivom javnosti, ali i svih zainteresovanih strana koji su učestvovali u postupku javne rasprave. Radna grupa koju su, pored predstavnika Ministarstva sporta i mladih, činili predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja, Ministarstva turizma, tu su bili i predstavnici zajednica opština, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, članovi Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta, kao i predstavnici Školskog sportskog saveza, odnosno Studentskog sportskog saveza."

Masovnim, rekreativnim, školskim sportom do vrhunskih rezultata, glavni je cilj, uz poboljšanje uslova i infrastrukture, naglašava Medojević.

"Znamo da razvijen školski sport, predstavlja bazu za razvoj vrhunskog sporta, odnosno razvoj sportskih talenata, takođe i unaprijeđena sportska infrastruktura. Posebno pitanje će biti posvećeno i pitanju rodne ravnopravnosti, odnosno pitanju učešća žena u sportu, ali i osoba sa invaliditetom, da učinimo sport još dostupnijim i pristupačnijim."

Predstavnica Crnogorskog olimpijskog komiteta, Maja Peković, koja je članica radne grupe za izradu Strategije, navodi da je nacrt detaljan, sveobuhvatan, ali i realan.

"Dokument čiji je završetak od velike važnosti zbog toga što ministarstvo sporta i mladih prvi put radi ovu strategiju na jedan sveobuhvatan način. Urađena je prvo analiza prethodne strategije sa ekspertima iz ove oblasti. Uključene su zainteresovane strane iz oblasti sporta u Crnoj Gori po prvi put. I prvi put su određene teme tretirane na jedan sveobuhvatan način.Tu prije svega mislim na zaštitu integriteta sporta, žena u sportu, finansiranje sporta, infrastruktura i sve oblasti koje su od interesa za razvoj sporta u Crnoj Gori".

Trud će biti uzaludan ako se napisano ne sprovede u djelo, upozorava Peković.

"Realna su očekivanja, vjerujem da će se ostvariti sve ovo što smo zacrtali. Dokument je već veoma obiman, međutim trudili smo se da čujemo ostale i da daju komentare o tome predložimo. Važno je da dokument ne bude samo slovo na papiru, već da bude živ i da bude dokument u koji je uključen veliki broj strana i koji će donijeti korist Crnoj Gori".

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, Igor Tomić, smatra da se prevashodno radi o strateški važnom dokumentu.

"Vrlo važan dokument iz kojega kasnije treba da izađu oni krucijalni dokumenti tipa novog zakona o sportu i oni podzakonski akti koji će konkretno uticati ne kreiranje politike sporta u Crnoj Gori".

Tomić vjeruje da se Strategija ne donosi pro forme radi, već se nada da će najvažniji zadaci biti ispunjeni. Očekuje da se poboljša položaj sportista sa invaliditetom.

"S aspekta para sporta i vizure Paralimpijskog komiteta Crne Gore, gledajući nacrt strategije koju smo dobili, apsolutno nismo bili zadovoljni, ali s druge strane sam zadovoljan načinom sa kojim smo komunicirali prvenstveno sa našim glavnim partnerom Ministarstvom sporta".

Strategija razvoja sporta u Crnoj Gori trebalo bi da bude usvojene uskoro. Period na koji se odnosi, poklapa se sa olimpijskim ciklusom, završno sa Igrama u Los Anđelesu 2028. Tek tada dobićemo konačan odgovor, da li je i koliko Strategija unaprijedila crnogorski sport, ili je doživjela sudbinu sličnih dokumenta iz drugih oblasti i ostala negdje u fiokama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније