Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

L.V. [ Beta ]

05. 01. 2024. 10:33 >> 10:33
Čitaj mi:

NAKON DEVET GODINA ZATVORA

Pistorijus pušten na uslovnu slobodu

Bivši južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je danas na uslovnu slobodu i sada je kod kuće, nakon što je proveo u zatvoru gotovo devet godina zbog ubistva svoje djevojke.

U saopštenju od dvije rečenice, Južnoafričke vlasti nisu objavile više detalja, a Pistorijus je pušten iz zatvora u Pretoriji u jutarnjim satima.

"Možemo da potvrdimo da je Oskar Pistorijus pušten na uslovnu slobodu, efektivno od 5. januara 2024. godine. On je bio primljen u sistem kazneno-popravnih ustanova u zajednici, a sada je kod kuće", navodi se u saopštenju.

Pistorijus je proveo gotovo devet godina u zatvoru zbog ubistva Rive Stenkamp, za zločin za koji je dobio 13 godina i pet mjeseci zatvora. Njemu je u novembru odobreno puštanje na uslovnu slobodu, pošto je prema zakonu u Južnoj Africi stekao pravo jer je proveo u zatvoru najmanje polovinu kazne.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobjegla u kupatilo poslije svađe, a da ju je Pistorijus ubio u bijesu.

On je prvobitno osudjen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posleij žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Očekuje se da će Pistorijus za prvo vrijeme živeti u luksuznoj ujakovoj kući u predgrađu Pretorije. Ispred te kuće moglo se danas vidjeti policijsko vozilo.

Živeće prema strogim uslovima uslovnog otpusta sve dok ne istekne njegova kazna u decembru 2029. godine. Neki od uslova uključuju ograničenja kada mu je dozvoljeno da napusti kuću, zabranu konzumiranja alkohola i obavezu da prisustvuje terapiji o upravljanju besom i nasilju nad ženama. Takođe, moraće da obavlja i društveno-koristan rad.

Majka ubijene devojke Džun Stenkamp navela je danas da je prihvatila Pistorijusovo puštanje na slobodu kao dio zakona u Južnoj Africi.

"Da li je bilo pravde za Rivu? Da li je Oskar proveo dovoljno vremena u zatvoru? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati i nijedna zatvorska kazna neće vratiti Rivu. Mi koji ostajemo smo ti koji služimo doživotnu kaznu", navela je ona.

"Sa puštanjem Oskara Pistorijusa na slobodu, jedino želim da mi bude dozvoljeno da provedem svoje posljednje godine u miru, uz zadržavanje fokusa na Fondaciju Riva Rebeka Stenkamp, kako bi nastavila Rivino naslijeđe", dodala je Džun Stenkamp.

Pistorijus će morati redovno da se sastaje sa službenicima za uslovni otpust u svojoj kući, a dobijaće i nenajavljene posjete nadležnih. Nije mu dozvoljeno da napusti okrug Voterklof bez dozvole i zabranjeno mu je da daje izjave medijima dok se ne završi kazna. On bi mogao da se vrati u zatvor ako prekrši bilo koji od uslova.

Južna Afrika ne koristi narukvice na prestupnicima koji su pušteni na uslovnu slobodu pa Pistorijus neće nositi nikakav uređaj za praćenje. Ali on će biti stalno pod nadzorom službenika i moraće da ih obavještava o velikim promjenama u svom životu, kao što su selidba ili ako bude želio da se zaposli.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obije noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obije noge ispod kolena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније