Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

С.В. [ Beta ]

25. 11. 2023. 12:19 >> 12:43

NAKON 10 GODINA U ZATVORU

Pistorijusu odobren zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus biće pušten na uslovnu slobodu, nakon što je proveo skoro 10 godina u zatvoru zbog ubistva svoje djevojke.

Odjeljenje za uslovni otpust saopštilo je da će 37-godišnji Pistorijus biti pušten 5. januara 2024. godine.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvijezda pobjegla u kupatilo poslije svađe, a da ju je Pistorijus ubio u bijesu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. On je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je poslije žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Počinioci ozbiljnih djela u Južnoj Africi moraju da odsluže najmanje polovinu kazne kako bi stekli uslov za puštanje na uslovnu slobodu, što je Pistorijus i učinio.

Džun Stenkamp, majka ubijene žene, nije se protivila odluci, ali je u pismu koje je poslala Odboru, rekla da se pita da li su Pistorijusovi "veliki problemi sa bijesom" zaista riješeni u zatvoru, dodajući da bi potencijalno bila zabrinuta za bezbjednost svake žene koja će sa njim biti u kontaktu, prenio je BBC.

Ona nije prisustvovala saslušanju u zatvoru u blizini Pretorije.

"Jednostavno ne mogu da prikupim snagu da se sa njim suočim u ovoj fazi", rekla je ona.

Njen suprug i Rivin otac Beri, umro je početkom godine, a Džun Stenkamp rekla je da je pritisak na njih dvoje bio ogroman.

"Moj dragi Beri napustio je ovaj svijet potpuno uništen jer nije uspio da sačuva ćerku. Jedina nada koja mu je ostala je da će Oskar reći potpunu istinu", navela je Stenkamp.

Ovo je Pistorijusu bilo drugo ročište za uslovni otpust u posljednjih osam mjeseci. Prvi put je njegov zahtjev odbijen jer je pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje na slobodu. To je bilo zbog greške žalbenog suda u vezi sa terminom kada je zatvroska kazna zvanično počela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније