Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

31. 12. 2023. 11:35 >> 11:38

NAJVEĆI USPJESI NAŠEG SPORTA

Dulović i Liješević obilježili godinu u Crnoj Gori

Svjetski viceprvak u karateu, Nenad Dulović, te Petar Liješević prvak Evrope u boksu, u uzrastu do 22 godine, obilježili su sportsku godinu u Crnoj Gori.

Dulović je srebrom u kategoriji do 67 kilograma na šampionatu u Budimpešti došao do najvećeg rezultata u crnogorskom karateu od obnove nezavisnosti. Na planetarnoj smotri karatea u prijestonici Mađarske bio je član petoplasirane selekcije u ekipnoj konkurenciji. U 2023. godini za pamćenje član karate kluba Omladinac osvojio je i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Tirani.

Liješević u finalu savladao Rusa Hasmagomeda Džavathanova sa više nego ubjedljivih 4:1.

Uz to, proglašen je za najboljeg borca prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj ženska rukometna reprezentacija je osvojila 7. mjesto. Malo je falilo da naša podmlađena selekcija uđe u borbu za medalje, ali je u četvrtfinalu Danska , uz pomoć sudija, bila bolja.

Dobrim rezultatima tim Bojane Popović obezbijedio je olimpijski kvalifikacioni turnir, na kom će igrati sa Njemačkom, Slovenijom i Paragvajem u aprilu 2024. godine, a u 2023. na pravi način otvorio je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Mađarskoj.

Sjajno predstavljanje na najvećoj sceni ove godine imali su i naši košarkaši, koji su bili nadomak četvrtfinala Svjetskog prvnestva u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Tim Boška Radovića je, između ostalog, namučio američki "drim tim", a pobjedom nad Grčkom u drugoj fazi Mundobasketa došao je do najboljeg plasmana na Svjetskim prvenstvima u istoriji crnogorske košarke – 11. mjesta.

Na taj način, crnogorska košarka došla je prvi put do prilike da se bori za olimpijsku vizu, pa naše košarkaše u julu 2024. godine čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre na turniru u Rigi.

Za crnogorske fudbalere još jednom je odlazak na Evropsko prvenstvo ostao san. "Sokoli" su u grupi završili iza Mađarske i Srbije, a čini se da su u mečevima sa tim selekcijama pod Goricom ispustili šansu da se ozbiljnije uključe u borbu za odlazak na veliko takmičenje.

Osim Liješevića, medalju u boksu, u uzrstu do 22 godine donijela nam je i Bojana Gojković. Ona je osvojila srebro i još jednom potvrdila da je veliki biser našeg sporta. Gojković je tako nastavila da niže najveće medalje, a osim evropskog srebra u kategoriji do 57 kilograma, Bojana je u 2023. godini osvojila i 2. mjesto na međunarodnom "Liga Lales Kupu“ u Rigi i bila je učesnica Evropskih igara u Poljskoj.

Marija Vuković je ove godine učesnica Ekipnog prvenstva Evrope za seniore u skoku u vis, osvojila je 14. mjesto na Prvenstvu svijeta za seniore i deseto na prvenstvu Evrope za seniore u dvorani.

Osvojila je druga mjesta na dvoranskim mitinzima Kircbergu i Trinecu, a treće u Banjskoj Bistrici.

Njen najvredniji rezultat po IAAF tablicama iznosi 1170 boda (skok u vis dvorana – 195).

Naša najbolja teniserka Danka Kovinić će godinu završiti na 150. mjestu WTA liste. Treba reći da je veći dio sezone propustila zbog povrede.

Najuspješniji mladi sportisti Crne Gore bili su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

Šarčević je odbranio zlato sjajnim nastupom na omladinskom Evropskom prvenstvu u Jermeniji u kategoriji do 71 kilogram.

Stjepčević je imao još jednu godinu za pamćenje. Mladi Tivćanin je u Alžiru osvojio zlato na omladinskom Svjetskom prvenstvu, u pojedinačnoj disciplini, a iskorak je napravio i na seniorskom nivou, pošto je osvojio bronzu na Evropskom šampionatu u disciplini „bližnje i izbijanje u krug“ u Bosni i Hercegovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније