Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Л.В. [ Beta ]

27. 10. 2023. 12:07 >> 12:10
1

SVJETSKI KUP

Počinje nova sezona u skijaškim takmičenjima, Šifrin i Odermat favoriti

Nova sezona Svjetskog kupa u skijaškim takmičenjima počinje za vikend u Zeldenu, a favoriti za osvajanje velikog kristalnog globusa ponovo su Amerikanka Mikaela Šifrin i Švajcarac Marko Odermat.


Šifrin i Odermat ulaze u sezonu kao dvostruki uzastopni šampioni Svjetskog kupa.

Amerikanka je rekorder po broju pobjeda u Svjetskom kupu - 88, a rekord je oborila prošle sezone kada je nadmašila 86 pobeda Šveđanina Ingemara Stenmarka.

U sezoni bez svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, pobjede u Svjetskom kupu su glavni cilj za Šifrin, koja je bila šampionka 2017, 2018, 2019, 2022. i 2023. godine. Šestom tituom izjednačila bi se sa Austrijankom Anemari Mozer-Prel, koja je sportom dominirala tokom sedamdesetih godina.

Amerikanka u sezonu ulazi sa novim trenerom Norvežankom Karin Harjo. 

Šifrin je toliko bila dominantna prošle sezone da su drugoplasirana Švajcarkinja Lara Gut-Behrami i Slovakinja Petra Vlhova imale 1.000 bodova manje u generalnom plasmanu.

U takmičenju u spustu Italijanka Sofija Gođa ima priliku da osvoji petu titulu, odnosno četvrtu uzastopnu.

U muškoj konkurenciji glavni favorit je 26-godišnji Marko Odermat. On je prošle sezone osvojio više od 2.000 bodova u Svjetskom kupu - 2.042 i oborio rekord koji je Marsel Hiršer držao od 2000. godine.

Sa 13 pobjeda prošle sezone, sedam u veleslalomu i šest u superveleslalomu, priključio se rekorderima Ingemaru Stenmarku (1979), Hermanu Majeru (2001) i Marselu Hiršeru (2018) po broju pobjeda tokom jedne sezone.

Više pobjeda od njih u jednoj sezoni imaju dve skijašice - Šifrin ima 17 (2019), a Švajcarkinja Vreni Šnajder 14 (1989).

Odermat, aktuelni olimpijski šampion u veleslalomu, osvojio je na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu zlatne medalje u spustu i veleslalomu.

Odermatovi konkurenti biće Norvežani Aleksander Omot Kilde i Henrik Kristofersen, Austrijanac Marko Švarc, kao i Francuz Aleksis Pantiro.

Nova sezona počinje u subotu veleslalomom za skijašice u austrijskom Zeldenu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније