Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Игор Шћекић

17. 09. 2023. 08:57 >> 11:07

NAJAVA VN SINGAPURA

Prilika koja se mora iskoristiti, prekid dominacije Red Bula nikad bliži

Sezoni u kojoj Red Bul i Maks Verstapen dolaze ubjedljivo do svake pobjede i obaraju sve moguće rekorde, konačno bi mogao doći kraj u današnjoj trci u Singapuru.

Još od trke u Bahreinu gledali smo totalnu dominaciju jednog tima i jednog čovjeka. Trebalo je čekati sve do Singapura da bi smo konačno u jednu trku ušli sa totalnom neizvjesnošću i aktuelnim šampionima u problemima. Do tih prvih problema uspjeli su da postignu nivo dominacije kakav nije viđen do sada uz mnoge oborene rekorde i nizove pobjeda i uspjeha, od kojih bi neki danas mogli i biti prekinuti. Verstapenovih 10 uzastopnih pobjeda i pohod na rekord Mihaela Šumahera od 19 podijuma zaredom mogao bi danas biti zaustavljen ukoliko aktuelni šampion ne uspije da dođe do tri najbolje pozicije, a u riziku je i niz od 15 uzastopnih pobjeda ekipe Red Bula, aposolutni rekord.

Nakon tri slobodna treninga moglo se naslutiti da će trka u Singapuru biti netipična za standarde koje smo do sada imali prilike da gledamo, Red Bul je djelovao zaista loše, a u kvalifikacijama smo dobili potvrdu toga kada su oba vozača ostala van deset najboljih u borbi za prvu startnu poziciju. Na kraju je pol pozicija drugi put zaredom pripala Karlosu Saincu, koji se nalazi u životnoj formi.

Koliko je Red Bul u problemima čitavog vikenda najbolje pokazuje podatak da je ovo prvi put još od Rusije 2018. da se oba vozača nisu uspjela kvalifikovati među 10 najboljih. Treba napomenuti da tada Verstapen i Rikardo nisu ni pokušali da se izbore za plasman, radi kazni koje su ih čekale u trci zbog promjene komponenti na bolidu. Tako da bismo morali ići još dalje u prošlost, čak 2008. u Brazilu, da bi našli kvalifikacije u kojima su bili van top 10 zbog čistog nedostatka brzine.Ipak, ne treba ih nikako otpisivati iz borbe za pobjedu, posebno Maksa Verstapena. Šanse nisu velike, potrebna je trka karijere da bi se u Singapuru došlo do trijumfa sa 11. pozicije, ali već nekoliko puta do sada smo vidjeli da je Verstapen u stanju da učini ono što je djelovalo nemoguće.

U najboljoj poziciji za pobjedu biće vozači Ferarija, prije svega Sainc, dok se Lekler mora sa treće pozicije probiti ako želi trijumf. Najveći problem za Ferari predstavljaće vozači Mercedesa. Rasel kreće kao drugi, dok je Hamilton na petom startnom mjestu. Opasnost prijeti i od Landa Norisa, a nikada ne treba otpisati ni Fernanda Alonsa koji kreće sa sedme pozicije. Problem za Norisa i Alonsa predstavlja nedostatak timskih kolega u vrhu poretka, tako da će biti limitirani kada je u pitanju timska strategija. Upravo bi strategija i mogla biti presudna, te će borbe u garažama Ferarija i Mercedesa imati najvećeg uticaja na tok trke.Kako je i sam Sainc rekao, Mercedes se u dosadašnjem toku sezone pokazao kao bolji u tempu za trku, međutim, Singapur nije staza gdje se lako pretiče, a Španac nam je ove sezone pokazao koliko je dobar i agresivan u odbrani pozicije. Ono što može ugroziti Saincove nade za ostvarenjem pobjede jeste strategija Ferarija, koji i ove sezone nikako ne može da izađe iz svojih šablonskih unaprijed isplaniranih odluka, njihova nereaktivnost tokom trke mogla bi ih skupo koštati.

Od ostalih vozača treba napomenuti odličan plasman Hasa, Magnusen kreće kao šesti, dok je Hulkinberg na devetoj poziciji na startu. Lijam Loson je sve bolji u Alfa Tauriju, u Singapuru se kvalifikovao kao deseti, što će predstavljati dodatni pritisak na situaciju povrijeđenog Danijela Rikarda. Ako Loson nastavi sa dobrim nastupima upitno je da li će iskusni Rikardo biti u prednosti za ostanak u ekipi, kada je tu dosta mlađi i perspektivniji vozač.Trka u Singapuru je jedna od najzahtjevnijih u kalendaru, iako se vozi po noćnim uslovima, velika je temperatura i vlažnost vazduha, što predstavlja veoma teške uslove za vozače i dodatni stres za komponente bolida. Važan je i podatak da u prethodnih 13 trka ovdje, čak osam puta je slavio osvajač pol pozicije, što može ulivati nadu navijačima Ferarija.

Novina za ovogodišnju trku ogleda se u konfiguraciji staze. Nekadašnja spora sekcija od 16. do 19. krivine zamijenjena je pravcem dužine 400 metara. Ovom promjenom dužina staze je kraća 123 metra, te sada iznosi 4.94 kilometra, dok je broj krivina smanjen sa 23 na 19. Takođe će se voziti i jedan krug više u odnosu na ranije godine, ukupno 62.

Očekuje se jedno stajanje, prije svega zbog male potrošnje guma na uličnoj stazi i velikog gubitka vremena prilikom zamjene guma u Singapuru. Start trke i vrijeme promjene guma biće najbolja šansa da se pozicija nadoknadi, a zone akcije na stazi možemo gledati najčešće u prvoj i sedmoj krivini nakon DRS zona. U 14. krivini može se desiti poneko preticanje uz otvoren DRS, dok još ostaje za vidjeti kako će se novi pravac pokazati i da li će omogućiti napade u 16. krivini.U prosjeku svake druge godine gledamo izlazak vozila bezbjednosti, što može dodatno da zakomplikuje situaciju i donese nove strateške elemente. Zbog blizine zidova staza ne ostavlja mnogo prostora za grešku, što smo mogli vidjeti u kvalifikacijama kada je Strol nakon gubitka kontrole završio u zidu i uništio bolid.

Današnja situacija se mora iskoristiti, pitanje je da li u nastavku sezone postojati ovako otvorena prilika da se dođe do trijumfa. Red Bul je i ranije tokom sezone znao da ima blage probleme u kvalifikacijama (nikad na ovom nivou), ali se znalo da kada dođe dan trke da im nema ravnih. Ovoga puta je skroz drugačije, nije problem samo brzina, već činjenica da taj bolid uopšte ne djeluje upravljivo, a kada bolid u rukama Maksa Verstapena djeluje ovako loše, onda je jasno u kakvom je problemu Red Bul i u kakvoj se prilici nalaze svi pretendenti za najviši stepenik podijuma.Prilika kao ova nije se javila nijednom u dosadašnjem toku sezone, istina, imao je Aston Martin u Monaku šansu da izabere pravu strategiju i donese dugo čekanu pobjedu za Fernanda Alonsa, ali to je bila situacija čiste slučajnosti i vremenskih uslova koje su omogućile takvu opciju. Danas se Red Bul suočava sa istinskim nedostatkom brzine, prvi put ove godine, ako u Singapuru pored svih problema dođu do pobjede to će biti žestok udarac za sve rivale i vjerovatno kraj svih priča o prekidu dominacije.

Nakon mjesečne pauze, Formula 1 se vratila sa dvije dobre trke u Zanvortu i Monci, dok danas imamo više timova i vozača u igri za pobjedu, Verstapen će morati da se probija do vrha iz sredine poretka, a neočekivani izlazak vozila bezbjednosti uvijek je moguć. Po svemu sudeći stvorili su se svi preduslovi za najbolju trku sezone, da li će tako biti ostaje za vidjeti u 14 časova za kada je zakazan početak VN Singapura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније