Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Н. Шофранац

14. 09. 2023. 08:58 >> 08:58

VUELTA

"Izdaja" na Angliru

Već bi ga mogli nazvati "Angliru gate" ili Vuelta skandal po odjecima i tonama postova na netu. Kod nas naravno ne, jer skoro niko i ne zna ko su heroji najtežeg sporta na svijetu, ali bilo je nekad i to drugačije.

Glavna riječ je izdaja, izdaja na Angliru. Pokušava se skandalozno opisati da su lideri tima Vinjegor i Roglič juče na najtežem usponu planete izdali svog vodonošu Sepa Kusa i nijesu čuvali i poštovali njegovu crvenu majicu??! Da ga čuvaju od samih sebe. Lideri izdali vodonosu.

Tek oko ponoći sam vidio i reprizu regionalnog Eurosporta jer slušam naravno Špance gdje komentariše i najveći šampion ovog vijeka Kontador, i čujem veseljaka koji svo vrijeme konstatuje da Kus ovo osvaja, a onda biva u čudu kad su ga ostavili u prašini i proglašava ih i on nezahvalnim izdajnicima, ponavljajući to sve do kraja i nakon kraja.

Užas nad užasima. Ma kakva izdaja? Sep Kus jeste bio glavni vodonosa Rogliču kod osvajanja tri Vuelte i ovogodišnjeg Djira, takodje i Vinjegoru kod osvajanja dva Tour de Fransa (mada mu je kod prvog najvise pomogao bas Roglič da slome izuzetnog Pogačara), dakle svi su iz iste holandske ekipe Džambo Vizma. I vidjelo se uvijek da Kus toliko dobro ide u brdima da bi mogao i sam biti za nešto veliko. Ali on je na ovu Vueltu došao sa istim zadatkom, da pomaže Rogliču da je ponovo osvoji, a kad je heroj Tura Vinjegor iznenada objavio da će i on učestvovati svi smo se radovali jer ne želimo da on bude kao Armstrong i tempira se samo za Tur, već da se mjeri i u drugim velikim trkama tokom sezone. I znalo se da dolazi da pobijedi i pravi istoriju, druge opcije nije bilo.

Vinjegor je do prije 4 godine radio u jednoj ribarskoj radnji u Danskoj, zaradio je sam i krvavo svoje mjesto u timu i slavu najboljeg na svijetu, zašto bi on sad nekome nešto poklanjao? I Roglič koji je trostruki šampion ove trke i godinu dana živi da je povrati otkad je zbog slomljenog rebra izgubio od Evenpula prošlu? Odnosno, zašto bi iko išta nekom poklanjao? Ne radi se o Ruta del Sol nego o velikoj Vuelti. Kus im jeste "donio" puno pobjeda, ali i sad treba da bude srećan sto mu oni i tim dozvoljavaju od prvog dana da se ravnopravno trka za pobjedu, bez obaveza da radi za njih. Ali ako želi titulu neka ih pobijedi u brdima.

Na Turmaleu je pobijedio Vinjegor zato što je najjači, u Pirinejima je bio jači jasno i od Rogliča, u utorak je opet pobijedio Vinjegor jer je želio po svaku cijenu da posveti trijumf svom najvjernijem vodonoši Van Hojdonku koji je u bolnici u kritičnom stanju. To ga je dovelo na samo 29 sekundi od lidera Kusa. Juče je pobijedio Roglič, ali nije ni sekund pobjegao Vinjegoru koji je stigao sa njim i sad je na samo 8 sekundi od Kusa. I neko očekuje da šampion Tura u momentu kad je na samo 8 sekundi od majice, a pritom najbliži iz nekog drugog tima (Ajuso) kasni puna 4 minuta, čuva svog vodonošu i radi za njegovu pobjedu? I tako se radja riječ izdaja. Sam Kus to nikad neće reći, oduvijek je najbolji drug Rogliča, a ima odličan odnos sa Vinjegorom.

Ovih dana se šali sa njima, čak je najopušteniji, srećan što je prvi put u životu u ovakvoj situaciji. Tri dana prije kraja ove masakr trke on je i dalje prvi. Ali čeka ga danas dupli uspon na Kruz de Linares i Vinjegor je veliki favorit, a i Roglič (koji zaostaje minut i 8 sekundi) bi ga mogao preći. U subotu isto.

Prvi put u istoriji se desilo da trojica iz istog tima dominiraju, da su uzeli i prva tri mjesta u poretku, čak i dvojica iz istog tima je rijetkost, kao što smo imali Ino-Lemond 1985. i 1986. na Turu, ili Indurain-Delgado 1991, ali baš rijetko. A ovo je unikatno. I kakva bi to trka bila da čelnici Džamba odredjuju za stolom pobjednika? Kakva bi to bila dosada i obmana esencije sporta. I umjesto da su svi srećni što su im dali slobodu da se bore ravnopravno izmedju sebe i što imamo spektakl, prozivaju šampione izdajnicima što neće da pušte vodonošu. I to ljudi koji treba da promovišu najveće vrijednosti sporta.

A najlakše je iz fotelje nekom reći nakon 3000 kilometara i pakla Turmalea i Anglirua sa 22% uspona, nakon pada ispod 60 kilograma težine i svih odricanja, da pusti nekom Gran Tur trku. I prave zavjere od toga zašto je Kus juče prvi stopirao napad svog druga Rogliča, a dan ranije nije napad Vinjegora. Pa zato što nije mogao, jer je napad Danca bio puno jači.

U Džambu su srećom davno ukapirali im ne može niko ništa i dali svoj trojici odriješene ruke. Kus, ako želi romantičnu pobjedu vodonoše, mora da je zaradi krvavo danas. Vinjegor na korak od spoja Tur-Vuelta što je u ovom vijeku uradio samo Frum 2017. Igra Riziko se nastavlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније