Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

И.Ш. [ Beta ]

05. 05. 2023. 11:59   >>  11:59

KAO NEUTRALNI SPORTISTI

Ruski i bjeloruski džudisti učestvuju na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Dohi

Svetsko prvenstvo u džudou, koje za vikend počinje u Dohi, biće prvo veliko međunarodno takmičenje u kome će učestvovati ruski i beloruski sportisti, otkako je počeo rat u Ukrajini.

Nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva, Međunarodna džudo federacija (IJF) dala je dozvolu za povratak Rusije i Bjelorusije, pod uslovom da to učine pojedinačno i kao neutralni sportisti.

Ta odluka, koja je uslijedila poslije preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), naljutila je Ukrajince koji su najavili povlačenje iz takmičenja, pošto Ukrajinski savez tvrdi da su neki od ovih džudista i aktivni vojnici ruske vojske.

"Mislim da je neprihvatljivo dozvoliti vojnicima iz terorističke zemlje koja svakodnevno ubija Ukrajince da učestvuju na međunarodnim takmičenjima", rekla je svjetska šampionka iz 2019. godine u kategoriji do 48 kilograma Darija Bilodid i osvajačica bronze na Igrama u Tokiju.

Druge zemlje, poput Češke i Poljske, takođe su kritikovale dozvolu učešća Rusiji, ali su ipak odlučile da učestvuju na Svjetskom prvenstvu.

"Ne možemo da kaznimo naše sportiste koji su se dugo pripremali za to", rekao je predsjednik Džudo saveza Poljske Jacek Zavadka, prenijela je novinska agencija PAP.

Poslije ukrajinskih protesta, IJF je saopštila da je izbacila osam članova ruske delegacije nakon što je pregledana njihova dokumentacija.

Samo sportisti zaposleni u Federalnom centru za sportsku obuku i sportisti za koje nisu dobijene informacije koje bi sugerisale podršku ili mišljenja o napadu Rusije na Ukrajinu, imali su dozvolu da učestvuju na predstojećem Svjetskom prvenstvu, navodi se u saopštenju.

U septembru 2022. godine džudo je bio jedan od posljednjih sportova koji je isključio Rusiju i Belorusiju iz svojih takmičenja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je džudista i dugo je imao status počasnog predsjednika i ambasadora IJF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније