Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

И.Ш. [ Beta ]

26. 04. 2023. 14:10   >>  14:10

OMOGUĆILI ATLETIČARU UČEŠĆE NA OI

Suspendovana dvojica zvaničnika Atletskog saveza Albanije zbog falsifikovanja rezultata

Jedinica za integritet atletike (AIU) suspendovala je danas dvojicu atletskih zvaničnika iz Albanije zbog falsifikovanja rezultata sportiste kako bi mu pomogli da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju.

Skakač u dalj Izmir Smajlaj nije kriv za učešće u zavjeri da se registruje državni rekord u maju 2021. godine, koji mu je omogućio da učestvuje na Olimpijskim igrama, koje su održane 2021. godine u Tokiju, navela je AIU.

Suspendovani su predsjednik Atletskog saveza Albanije Gjergj Ruli i generalni sekretar Saveza Nikolin Dionisi.

AIU je navela da su se Smajlaj, Ruli i Dionisi udružili i predali falsifikovana mjerenja vetra za skok od osam metara i 16 centimetara.

Taj skok donio je Smajlaju jednu od dvije dostupne univerzalne prijave, odnosno olimpijsku vajldkartu koja se dodjeljuje niže rangiranim državama.

On je bio jedini albanski atletičar na Igrama u Tokiju, na koje je Ruli putovao kao trener. Smajlaj je zauzeo 17. mjesto u kvalifikacijama skokom od 7,86 metara i nije se plasirao u finale.

On se takođe takmičio i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Dionisi je priznao četiri optužbe u vezi sa poštenjem i integritetom i suspendovan je na četiri godine iz sporta. Suspenzija ističe u decembru 2026. godine.

Ruli je osporio optužbe na saslušanju u Nici, gdje su tri sudije zaključile da je učestvovao u zavjeri. Njegova petogodišnja suspenzija ističe u aprili 2028.

Privremena suspenzija za 30-godišnjeg skakača u dalj je ukinuta.

"Zvaničnici federacija bi trebalo da podržavaju fer plej i čist sport i mi ćemo ih smatrati odgovornim za postupke, ako dokazi pokažu da rade drugačije", navodi se u saopštenju AIU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније