Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Игор Шћекић

02. 04. 2023. 00:01   >>  00:27

NAJAVA VELIKE NAGRADE AUSTRALIJE

Hamilton traži prvu pobjedu od gubitka titule, Verstapen prvijenac na Albert Parku

Maks Verstapen je u najboljoj poziciji da prvi put pobijedi u Australiji i prekine niz ekipe od 12 godina bez trijumfa na stazi u Melburnu, Mercedesi i Fernando Alonso imaju svoje računice.

Nakon dvije dominantne trke u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji ovoga vikenda opet imamo poznato lice na prvoj startnoj poziciji. Vikend je bio daleko od idealnog za Red Bul, ali uprkos tome uspjeli su da preko Maksa Verstapena obezbijede prednost na startu trke. Verstapen nije bio toliko dominantan kao na dva prethodna vikenda i tek je u posljednjem krugu ostvario rezultat nedostižan za rivale, a opet su se mogle čuti žalbe na račun promjena stepena prenosa u niže brzine. Djeluje da će upravo pouzdanost biti najveći rival Verstapenu, pošto se pokazalo da je prednost u trci do sada bila značajno veća u odnosu na rivale nego li je to slučaj u kvalifikacijama. Nismo dobili nikakve značajnije podatke kada je u pitanju tempo u trci zbog promjenjivih vremenskih uslova na treninzima, tako da nam to ostavlja prostor za iznenađenja.

Upravo je pouzdanost Red Bula i ovog vikenda koštala jednog njihovog vozača, u Australiji su uloge obrnute u odnosu na Džedu. Serhio Perez će startovati sa posljednjeg mjesta nakon problema sa bolidom tokom većeg dijela vikenda, a sve je kulminiralo u kvalifikacijama kada je kako sam Perez kaže postao saputnik na kočenju u trećoj krivini i bez ikakve kontrole završio zaglavljen u šljunku i okončao svoj nastup u kvalifikacijama. Pereza čeka izuzetno težan zadatak u trci i u slučaju da riješe sve probleme na bolidu. Staza u Australiji je izuzetno nepovoljno mjesto za preticanje i pored svih promjena na njoj u prethodnoj sezoni. Istina, Perez će biti u prednosti u odnosu na rivale kada je bolid u pitanju, ali ostaje da vidimo do koje pozicije će uspjeti da stigne. Za njega je izuzetno važno da ne gubi priključak za Verstapenom u borbi za titulu.Džordž Rasel nastavlja da diže formu ove sezone, sva tri puta je pobijedio Luisa Hamiltona u kvalifikacijama, a nagrada ovog vikenda stiže u vidu prvog startnog reda u trci odmah iza Verstapena. Rasel se u zadnje dvije sezone pokazao kao ozbiljan rival u duelima, sjetimo se samo njegove odbrane protiv Verstapena u Španiji prethodne sezone. Ukoliko dobro startuje na početku i preuzme vodeću poziciju Rasel bi mogao još jednom da pokaže sav svoj talenat i vještinu odbrane pozicije. Red Bul se ovog vikenda odlučio da ne favoriziju setap koji će ostvariti najveće maksimalne brzine na pravcima, kao što je to bio slučaj u Džedi. Uzevši to u obzir i karakteristine staze, ukoliko se Rasel nađe ispred Verstapena nije nemoguće i da ostane na toj poziciji, posebno jer će Mercedes imati dva svoja vozača u borbi za pobjedu, što će im omogućiti taktičku prednost u odnosu na Red Bul.

Luis Hamilton će ovoga vikenda imati priliku da se i sam bori za pobjedu, startovaće sa treće pozicije. Biće okružen rivalima sa svih strana, tu je stari rival Fernando Alonso odmah iza njega, klupski kolega i momak koji želi da se nametne kao vođa ekipe je na drugom mjestu, dok će odmah ispred sebe imati na oku možda i najljućeg rivala Maksa Verstapena, koji je prije dvije godine prekinuo njegovu dominaciju na onako bolan način po Hamiltona. Isto ovako okružen rivalima bio je Hamilton na svom debiju 2007. godine, kada je spektakularnim startom najavio početak velike karijere. Imamo prvi put ove sezone šansu da gledamo Hamiltona ovako blizu na startu, vidjećemo da li će se probuditi stare uspomene i može li se vratiti na najviše postolje, na kojem ga nismo gledali od kako je izgubio šampionsku titulu.Fernando Alonso ne skida osmjeh sa lica od početka sezone, takođe i ovog vikenda ima razloga za njim. Startovaće kao četvrti u trci, kako su tekle kvalifikacije neki su očekivali i nešto više, ali sam Alonso je rekao da je zadovoljan urađenim i da se bolid pokazao do sada još bolje u trkama. Djeluje da će Alonso biti u prilici da se bori barem za svoj 101. podijum u karijeri, a ukoliko se kockice poklope može se desiti i dugo sanjanja i željena 33. pobjeda, koju je upravo najavljivao teniser Karlos Alkaras nakon jedne svoje pobjede. Istorija takođe ima ohrabrujuće činjenice za Alonsa, interesantno je da je svaki vozač do sada koji je ostvario 100 i više podijuma u svom 101. upisivao pobjede. Ukoliko se pobjeda i desi, bio bi to veliki uspjeh i pao bi rekord za najvišu pauzu između dvije pobjede, pošto je Alonso zadnji put slavio 2013. godine. Još jedan jubilej za Alonsa predstavlja činjenica da je upravo u Australiji 2001. godine učestvovao u svojoj prvoj trci u Formuli 1, a danas 22 godine kasnije i dalje je na samom vrhu.

Lens Strol nastavlja da pruža dobre izvedbe u drugom Aston Martinu, uvijek je u miksu sa vodećima i ovoga puta startuje sa šeste pozicije. I ovoga puta kao u Džedi ispred sebe ima Karlosa Sajnca nad kojim je u prošloj trci tokom prvog kruga izveo ranog kandidata za preticanje sezone. Vidjećemo da li Strol može da ponovi start kao u Džedi i da li će ovoga puta uspjeti da završi trku bez problema na bolidu. Ekipa će u njemu imati i kartu više u borbama sa Mercedesom i Red Bulom, nikad ne treba otpisivati dodatni adut u strategiji, posebno na stazi kao što je Albert Park gdje se teško pretiče čak i sa značajno boljim bolidom. Aston Martin najviše gubi na pravcima u odnosu na glavne konkurente, prije svega zbog nedovoljne aero efikasnosti, ukoliko nadogradnjama tokom sezone riješe taj problem biće u prilici da još bolje koriste sve prednosti koje bolid posjeduje, prije svega mehaničko prijanjanje i odlične performanse u kočionim zonama.Ferari nastavlja svoju sezonu promašaja i loše komunikacije između vozača i ekipe. Sada već nakon tri trke možemo da zaključimo da je vrijeme između dvije sezone totalno promašeno i da su ekipa koja je najmanje napredovala. Prošle sezone u Australji gledali smo dominaciju Ferarija i Šarla Leklera koji je ostvario pobjedu uz grend slem, dok ove godine jedva da su se ušunjali u top 5 i to preko Karlosa Sajnca koji će početi kao peti. Sajnc ne pamti po dobrom prošlogodišnju trku koju je završio u prvom krugu ostavši zaglavljen u šljunku, što se zamalo ponovilo na trećem treningu. Karlos Sajnc mora biti izuzetno oprezan jer je sklon čestim greškama, a na uličnoj stazi kao što je to Australija takva greška obično znači i kraj trke.

Šarl Lekler bi vjerovatno radije razmišljao o slatkim sjećanjima sa početka prošle sezone umjesto košmara koje svakog vikenda trpi ove godine. Nakon prve dvije katastrofalne trke Lekler ima samo šest bodova u šampionatu, što označava njegov najgori start u Ferariju od kako je u ekipi, dovoljno govori da je i sa očajnim bolidim iz 2020. uspio bolje da započne sezonu. Ni ovaj vikend ne ide po planu, što je najgore po njega od sopstvene ekipe češće dobija štetu nego korist, pa nakon gubitka pozicije u Džedi pod vozilom bezbjednosti zbog uspavanog inžinjera, ovoga puta ga je timski kolega omeo u brzom krugu u trećem dijelu kvalifikacija nakon nesporazuma i loše komunikacije. Lekler će imati težak posao sa 7. pozicije da dođe do značajnijeg rezultata, posebno jer ne djeluje da je još jedna loša sezona ostala bez traga na njegovoj motivaciji i koncentraciji. Bilo bi zaista šteta da još jedan ovako talentovan vozač potroši najbolje godine u nekompetitivnim bolidama, tako da se nadamo da će za dobrobit i Leklera i generalno Formule 1 Ferari uspjeti da obezbijedi priliku svojim vozačima da pokažu talenat koji posjeduju.Treba izdvojiti i Aleksa Albona koji je bio spektakularan u kvalifikacijama. Letio je stazom, posebno u drugom sektoru u kojem je bio najbrži od svih vozača na stazi, na kraju je uspio da sebi obezbijedi osmu startnu poziciju. Albon je bio fenomenalan i prošle sezone u Australiji kada je fenomenalnom strategijom sa 57 krugova na jednom setu guma obezbijedio bod puno lošijem Vilijamsu nego je to slučaj ove godine. Vilijams ove godine izgleda sjajno što je i Albon potvrdio sa puno radosti na licu, ekipa su koja je najviše napredovala uz Aston Martin u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Ono što može radovati Vilijams je da su zadržali sjajnu brzinu na pravcima, što će omogućiti Albonu puno lakšu odbranu pozicije. Uostalom imali su priliku i prošle sezone da gledamo voziće iza Albona baš zbog ove brzine na pravcima, čak i kada nije imao svekukupno toliko dobar bolid.

Pjer Gasli će startovat sa devete pozicije, dok će njegov timski kolega Esteban Okon startovati sa 11. mjesta iza sjajnog Nika Hulkinberga koji konstantno oduševljava u kvalifikacijama, doduše za njega su trke bile problematične u prethodna dva vikenda. Od ostatka treba izdvojiti Meklaren i Alfa Romeo, ali ne po dobrom. Meklaren nastavlja sezonu očajnim rezultatima, ni dva talentovana vozača kao Lando Noris i Oskar Pjastri ne mogu puno da izvuku iz ovakvog Meklarena. Čini se da ekipu više interesuje privlačenje sponzora nego rezultati na stazi sudeći po aktivnostima van nje, mada ostaje za vidjeti šta će donijeti velike promjene u organizaciji ekipe koje su se desile prošle nedjelje. Alfa Romeo kao da je i dalje pod utiskom putovanja, nigdje se nisu vidjeli ni Valteri Botas ni Gvanju Žou u kvalifikacijama. Ostaje za vidjeti može li neka od ovih ekipa uspjeti da iznenadi u toku trke.Kada su u pitanju noviteti na stazi, ove godine gledaćemo i četvrtu DRS zonu od koje se bilo odustalo prošle godine zbog poskakivanja bolida. Poskakivanje je riješeno podizanjem ivica poda, ali je sa time vraćen stari problem. Naime, pošto je oslabljena sama mogućnost poda da generiše performanse, ove godine je opet teže pratiti kada se nalazite iza nekog od bolida. Praćenje nije teško kao što je to bio slučaj 2020. i 2021, ali je odličan posao koji se uradio sa prošlogišnjim pravilima u neku ruku poništen zbog pravila kojeg je gurao prije svega Mercedes. Zbog svega ovoga, četvrta DRS zona će zaista biti potrebna, jer smo vidjeli i prošle godine koliko je teško pratiti i preticati u Australiji. Preticanja najčešće gledamo u prvoj, trećoj, devetoj i 11. krivini, tako da u njima treba i ove godine očekivati zone akcije.

Kod stategije veliku ulogu igraće i vremenske prilike. Tokom vikenda gledali smo i kišne padavine, ali one se ne očekuju za vrijeme trke. Ono što se očekuje su generalno hladnije tempreature, što pored prljave staze može natjerati timove da se odluče za mekše komponente jer smo bili u prilici tokom kvalifikacija da vidimo kako je teško dovesti pneumatike u nivo optimalne temperature. Pireli predviđa trku sa jednim stajanjem uz prelazak na tvrde gume. Vidjećemo da li će se predviđanje Pirelija i ostvariti, gledali smo prošle godine u Mađarskoj na koji način se ponašaju tvrdi pneumatici u hladnim uslovima, kada je Ferari bacio pobjedu kroz prozor poslavši Šarla Leklera da se muči sa tvrdim gumama dok ga rivali na mekšim obilaze.Od početka sezone gledali smo zaista interesantne i neizvjesne kvalifikacije, ono što još nedostaje je drama i neizvjesnost u samim trkama. Australija djeluje kao prava scena da se takva predstava upravo odigra. Mercedesi su željni uspjeha i nisu ekipa koja će se zadovoljiti drugim mjestima i podijumom. Verstapen je čovjek koji voli da ponovi da je drugi prvi gubitnik iza prvog, tako da će sigurno željeti svoju prvu pobjedu u Australiji. Svi znamo ko je Alonso i šta želi, takođe znamo koliko su brzi vozači Ferarija kada imaju šansu to da pokažu. Ne treba zaboraviti ni Serhija Pereza koji je pokazao da ga nikada ne treba otpisivati, ni kada mora sa začelja da juri po pobjedu.

Mnogi žele pobjedu, može je imati samo jedan. Ko će se popeti na pobjedničko postolje saznaćemo nakon trke koje je zakazana za 7 časova u nedjelju ujutru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније