Остали спортови

Игор Шћекић

02. 04. 2023. 00:01   >>  00:27

НАЈАВА ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ АУСТРАЛИЈЕ

Хамилтон тражи прву побједу од губитка титуле, Верстапен првијенац на Алберт Парку

Макс Верстапен је у најбољој позицији да први пут побиједи у Аустралији и прекине низ екипе од 12 година без тријумфа на стази у Мелбурну, Мерцедеси и Фернандо Алонсо имају своје рачунице.

Након двије доминантне трке у Бахреину и Саудијској Арабији овога викенда опет имамо познато лице на првој стартној позицији. Викенд је био далеко од идеалног за Ред Бул, али упркос томе успјели су да преко Макса Верстапена обезбиједе предност на старту трке. Верстапен није био толико доминантан као на два претходна викенда и тек је у посљедњем кругу остварио резултат недостижан за ривале, а опет су се могле чути жалбе на рачун промјена степена преноса у ниже брзине. Дјелује да ће управо поузданост бити највећи ривал Верстапену, пошто се показало да је предност у трци до сада била значајно већа у односу на ривале него ли је то случај у квалификацијама. Нисмо добили никакве значајније податке када је у питању темпо у трци због промјењивих временских услова на тренинзима, тако да нам то оставља простор за изненађења.

Управо је поузданост Ред Була и овог викенда коштала једног њиховог возача, у Аустралији су улоге обрнуте у односу на Џеду. Серхио Перез ће стартовати са посљедњег мјеста након проблема са болидом током већег дијела викенда, а све је кулминирало у квалификацијама када је како сам Перез каже постао сапутник на кочењу у трећој кривини и без икакве контроле завршио заглављен у шљунку и окончао свој наступ у квалификацијама. Переза чека изузетно тежан задатак у трци и у случају да ријеше све проблеме на болиду. Стаза у Аустралији је изузетно неповољно мјесто за претицање и поред свих промјена на њој у претходној сезони. Истина, Перез ће бити у предности у односу на ривале када је болид у питању, али остаје да видимо до које позиције ће успјети да стигне. За њега је изузетно важно да не губи прикључак за Верстапеном у борби за титулу.Џорџ Расел наставља да диже форму ове сезоне, сва три пута је побиједио Луиса Хамилтона у квалификацијама, а награда овог викенда стиже у виду првог стартног реда у трци одмах иза Верстапена. Расел се у задње двије сезоне показао као озбиљан ривал у дуелима, сјетимо се само његове одбране против Верстапена у Шпанији претходне сезоне. Уколико добро стартује на почетку и преузме водећу позицију Расел би могао још једном да покаже сав свој таленат и вјештину одбране позиције. Ред Бул се овог викенда одлучио да не фаворизију сетап који ће остварити највеће максималне брзине на правцима, као што је то био случај у Џеди. Узевши то у обзир и карактеристине стазе, уколико се Расел нађе испред Верстапена није немогуће и да остане на тој позицији, посебно јер ће Мерцедес имати два своја возача у борби за побједу, што ће им омогућити тактичку предност у односу на Ред Бул.

Луис Хамилтон ће овога викенда имати прилику да се и сам бори за побједу, стартоваће са треће позиције. Биће окружен ривалима са свих страна, ту је стари ривал Фернандо Алонсо одмах иза њега, клупски колега и момак који жели да се наметне као вођа екипе је на другом мјесту, док ће одмах испред себе имати на оку можда и најљућег ривала Макса Верстапена, који је прије двије године прекинуо његову доминацију на онако болан начин по Хамилтона. Исто овако окружен ривалима био је Хамилтон на свом дебију 2007. године, када је спектакуларним стартом најавио почетак велике каријере. Имамо први пут ове сезоне шансу да гледамо Хамилтона овако близу на старту, видјећемо да ли ће се пробудити старе успомене и може ли се вратити на највише постоље, на којем га нисмо гледали од како је изгубио шампионску титулу.Фернандо Алонсо не скида осмјех са лица од почетка сезоне, такође и овог викенда има разлога за њим. Стартоваће као четврти у трци, како су текле квалификације неки су очекивали и нешто више, али сам Алонсо је рекао да је задовољан урађеним и да се болид показао до сада још боље у тркама. Дјелује да ће Алонсо бити у прилици да се бори барем за свој 101. подијум у каријери, а уколико се коцкице поклопе може се десити и дуго сањања и жељена 33. побједа, коју је управо најављивао тенисер Карлос Алкарас након једне своје побједе. Историја такође има охрабрујуће чињенице за Алонса, интересантно је да је сваки возач до сада који је остварио 100 и више подијума у свом 101. уписивао побједе. Уколико се побједа и деси, био би то велики успјех и пао би рекорд за највишу паузу између двије побједе, пошто је Алонсо задњи пут славио 2013. године. Још један јубилеј за Алонса представља чињеница да је управо у Аустралији 2001. године учествовао у својој првој трци у Формули 1, а данас 22 године касније и даље је на самом врху.

Ленс Строл наставља да пружа добре изведбе у другом Астон Мартину, увијек је у миксу са водећима и овога пута стартује са шесте позиције. И овога пута као у Џеди испред себе има Карлоса Сајнца над којим је у прошлој трци током првог круга извео раног кандидата за претицање сезоне. Видјећемо да ли Строл може да понови старт као у Џеди и да ли ће овога пута успјети да заврши трку без проблема на болиду. Екипа ће у њему имати и карту више у борбама са Мерцедесом и Ред Булом, никад не треба отписивати додатни адут у стратегији, посебно на стази као што је Алберт Парк гдје се тешко претиче чак и са значајно бољим болидом. Астон Мартин највише губи на правцима у односу на главне конкуренте, прије свега због недовољне аеро ефикасности, уколико надоградњама током сезоне ријеше тај проблем биће у прилици да још боље користе све предности које болид посједује, прије свега механичко пријањање и одличне перформансе у кочионим зонама.Ферари наставља своју сезону промашаја и лоше комуникације између возача и екипе. Сада већ након три трке можемо да закључимо да је вријеме између двије сезоне тотално промашено и да су екипа која је најмање напредовала. Прошле сезоне у Аустралји гледали смо доминацију Ферарија и Шарла Леклера који је остварио побједу уз гренд слем, док ове године једва да су се ушуњали у топ 5 и то преко Карлоса Сајнца који ће почети као пети. Сајнц не памти по добром прошлогодишњу трку коју је завршио у првом кругу оставши заглављен у шљунку, што се замало поновило на трећем тренингу. Карлос Сајнц мора бити изузетно опрезан јер је склон честим грешкама, а на уличној стази као што је то Аустралија таква грешка обично значи и крај трке.

Шарл Леклер би вјероватно радије размишљао о слатким сјећањима са почетка прошле сезоне умјесто кошмара које сваког викенда трпи ове године. Након прве двије катастрофалне трке Леклер има само шест бодова у шампионату, што означава његов најгори старт у Ферарију од како је у екипи, довољно говори да је и са очајним болидим из 2020. успио боље да започне сезону. Ни овај викенд не иде по плану, што је најгоре по њега од сопствене екипе чешће добија штету него корист, па након губитка позиције у Џеди под возилом безбједности због успаваног инжињера, овога пута га је тимски колега омео у брзом кругу у трећем дијелу квалификација након неспоразума и лоше комуникације. Леклер ће имати тежак посао са 7. позиције да дође до значајнијег резултата, посебно јер не дјелује да је још једна лоша сезона остала без трага на његовој мотивацији и концентрацији. Било би заиста штета да још један овако талентован возач потроши најбоље године у некомпетитивним болидама, тако да се надамо да ће за добробит и Леклера и генерално Формуле 1 Ферари успјети да обезбиједи прилику својим возачима да покажу таленат који посједују.Треба издвојити и Алекса Албона који је био спектакуларан у квалификацијама. Летио је стазом, посебно у другом сектору у којем је био најбржи од свих возача на стази, на крају је успио да себи обезбиједи осму стартну позицију. Албон је био феноменалан и прошле сезоне у Аустралији када је феноменалном стратегијом са 57 кругова на једном сету гума обезбиједио бод пуно лошијем Вилијамсу него је то случај ове године. Вилијамс ове године изгледа сјајно што је и Албон потврдио са пуно радости на лицу, екипа су која је највише напредовала уз Астон Мартин у односу на прошлогодишње резултате. Оно што може радовати Вилијамс је да су задржали сјајну брзину на правцима, што ће омогућити Албону пуно лакшу одбрану позиције. Уосталом имали су прилику и прошле сезоне да гледамо возиће иза Албона баш због ове брзине на правцима, чак и када није имао свекукупно толико добар болид.

Пјер Гасли ће стартоват са девете позиције, док ће његов тимски колега Естебан Окон стартовати са 11. мјеста иза сјајног Ника Хулкинберга који константно одушевљава у квалификацијама, додуше за њега су трке биле проблематичне у претходна два викенда. Од остатка треба издвојити Мекларен и Алфа Ромео, али не по добром. Мекларен наставља сезону очајним резултатима, ни два талентована возача као Ландо Норис и Оскар Пјастри не могу пуно да извуку из оваквог Мекларена. Чини се да екипу више интересује привлачење спонзора него резултати на стази судећи по активностима ван ње, мада остаје за видјети шта ће донијети велике промјене у организацији екипе које су се десиле прошле недјеље. Алфа Ромео као да је и даље под утиском путовања, нигдје се нису видјели ни Валтери Ботас ни Гванју Жоу у квалификацијама. Остаје за видјети може ли нека од ових екипа успјети да изненади у току трке.Када су у питању новитети на стази, ове године гледаћемо и четврту ДРС зону од које се било одустало прошле године због поскакивања болида. Поскакивање је ријешено подизањем ивица пода, али је са тиме враћен стари проблем. Наиме, пошто је ослабљена сама могућност пода да генерише перформансе, ове године је опет теже пратити када се налазите иза неког од болида. Праћење није тешко као што је то био случај 2020. и 2021, али је одличан посао који се урадио са прошлогишњим правилима у неку руку поништен због правила којег је гурао прије свега Мерцедес. Због свега овога, четврта ДРС зона ће заиста бити потребна, јер смо видјели и прошле године колико је тешко пратити и претицати у Аустралији. Претицања најчешће гледамо у првој, трећој, деветој и 11. кривини, тако да у њима треба и ове године очекивати зоне акције.

Код статегије велику улогу играће и временске прилике. Током викенда гледали смо и кишне падавине, али оне се не очекују за вријеме трке. Оно што се очекује су генерално хладније темпреатуре, што поред прљаве стазе може натјерати тимове да се одлуче за мекше компоненте јер смо били у прилици током квалификација да видимо како је тешко довести пнеуматике у ниво оптималне температуре. Пирели предвиђа трку са једним стајањем уз прелазак на тврде гуме. Видјећемо да ли ће се предвиђање Пирелија и остварити, гледали смо прошле године у Мађарској на који начин се понашају тврди пнеуматици у хладним условима, када је Ферари бацио побједу кроз прозор пославши Шарла Леклера да се мучи са тврдим гумама док га ривали на мекшим обилазе.Од почетка сезоне гледали смо заиста интересантне и неизвјесне квалификације, оно што још недостаје је драма и неизвјесност у самим тркама. Аустралија дјелује као права сцена да се таква представа управо одигра. Мерцедеси су жељни успјеха и нису екипа која ће се задовољити другим мјестима и подијумом. Верстапен је човјек који воли да понови да је други први губитник иза првог, тако да ће сигурно жељети своју прву побједу у Аустралији. Сви знамо ко је Алонсо и шта жели, такође знамо колико су брзи возачи Ферарија када имају шансу то да покажу. Не треба заборавити ни Серхија Переза који је показао да га никада не треба отписивати, ни када мора са зачеља да јури по побједу.

Многи желе побједу, може је имати само један. Ко ће се попети на побједничко постоље сазнаћемо након трке које је заказана за 7 часова у недјељу ујутру.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије