Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Л.К. [ Beta ]

28. 03. 2023. 18:11 >> 18:20

NA MEĐUNARODNA TAKMIČENjA

MOK preporučio vraćanje ruskih i bjeloruskih sportista

Međunarodini olimpijski komitet (MOK) danas je preporučio vraćanje ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i "u individualnom svojstvu", pod uslovom da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

MOK je dodao da će "u odgovarajuće vrijme" odlučiti o njihovom mogućem učešću na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, izjavio je predsjednik MOK-a Tomas Bah na konferenciji za novinare.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje prijete bojkotom OI u slučaju učešća ruskih i bjeloruskih sportista.

Nakon pritska da razjasni svoj stav, olimpijsko tijelo je prošlog decembra najavilo "pronalaženje načina" da vrati ruske i bjeloruske sportiste, nakon što je preporučilo njihovo isključenje krajem februara zbog invazije Ukrajine od strane ruske vojske, uz podršku susjedne Bjelorusije.

MOK je nakon četiri mjeseca konsultacija sa cijelim olimpijskim svijetom, odlučio da međunarodnim federacijama i organizatorima takmičenjima ostavi primarnu odgovornost da li da pozovu ruske i bjeloruske sportiste.

Izvršna vlast predlaže da se zadrži isključenje svih ruskih i bjeloruskih timova i ograničeni povratak u takmičenje na sportiste "koji imaju ruski ili bjeloruski pasoš" sve dok se takmiče "individualno". i pod neutralnom zastavom i da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini" i nisu pod ugovorom sa ruskom vojskom ili službama bezbjednosti.

MOK se danas "nije pozabavio" pitanjem učešća Rusije i Bjelorusije na OI, i pored prijetnji bojkotom nekih zemalja.

Olimpijska organizacija će odlučiti "u odgovarajućem trenutku i po sopstvenom nahođenju i bez obzira na rezultate na kvalifikacionim takmičenjima za OI", izjavio je Bah.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније