Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Б.Ч.Ј.

18. 11. 2022. 10:19 >> 10:18

FORMULA 1

U posljednjoj trci borba Leklera i Peresa za drugo mjesto u šampionatu

Uoči posljednje trke u šampionatu Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija dvojica vozača izjednačena su po broju bodova, ali u borbi za drugo mjesto.

Vozač Ferarija Šarl Lekler i Serhio Peres iz Red Bula imaju po 290 bodova uoči trke na stazi Jas Marina u nedjelju. Za razliku od prošle godine, trka neće odlučiti o šampionu, pošto je Maks Verstapen iz Red Bula već odbranio titulu.

Verstapen je i prošle sezone bio konkurent za titulu, za koju se borio sa vozačem Mercedesa Luisom Hamiltonom, koga je pobijedio u neizvjesnoj završnici poslije kontroverznih odluka direkcije trke.

Holanđanin je i sada dio kontroverzi, pošto je u prošloj trci u Brazilu odbio da vrati timskom kolegi Peresu šesto mjesto, uprkos naredbi iz ekipe i to bi meksičkog vozača moglo da košta u borbi za drugo mjesto sa Leklerom.

Verstapen, koji je prije mjesec dana odbranio titulu, odbio je da kaže zbog čega ne želi da pomogne Peresu, već samo da je riječ o "nečemu što se dogodilo početkom sezone". On je u četvrtak rekao da je situacija riješena i da će ponuditi podršku ako Red Bul od njega to bude tražio.

Hamilton je u četvrtak rekao da retko razmišlja o prošlogodišnjoj trci u Abu Dabiju. On bi ovog vikenda mogao da ostane bez jednog rekorda u uspješnoj karijeri - ove sezone još nije ostvario pobjedu i to bi bilo prvi put otkako je debitovao 2007. godine da nema trijumf u jednoj sezoni.

U konkurenciji konstruktora Red Bul je osvojio titulu, a Mercedes bi mogao da preuzme drugo mjesto od Ferarija. Za ostale vozače i ekipe trka u Abu Dabiju nije odlučujuća, ali će četvorostruki svjetski šampion Sebastijan Fetel iz Aston Martina završiti karijeru.

Njemački vozač napustiće Formulu 1 poslije 16 sezona, u kojima je 2008. godine kao najmlađi vozač ostvario prvu pobjedu, što je rekord koji sada drži Verstapen.

Fetel je titule osvojio sa Red Bulom, poslije toga prešao je u Ferari sa kojim nije uspio da osvoji titulu, a zatim vozi dvije sezone u Aston Martinu uz prosječne rezultate. On je aktivan u kampanjama za ljudska prava i zaštitu životne okoline.

Njegovim odlaskom Niko Hulkenberg će naredne godine biti jedini njemački vozač u Formuli 1, nakon što je ekipa Has u četvrtak saopštila da neće nastaviti saradnju sa Mikom Šumaherom.

Posljednja trka u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 na programu je u nedjelju od 14 časova u Abu Dabiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније