Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2018. 10:46   >>  11:00

IVANOVIĆ TRAŽI

Tramp da rehabilituje Bobija Fišera

Crnogorski šahovski velemajstor Božidar Ivanović, uputio je molbu predsjedniku SAD-a Danaldu Trampu za posthumnu rahabilitaciju Bobija Fišera, bivšeg šampiona svijeta u šahu, jednog od najvećih šahista u istoriji.

Ivanović će Molbu predstaviti sjutra na konferenciji za novinare i najaviti svoju novu knjigu o Bobiju Fišeru.

Robert Džejms "Bobby" Fišer (9. mart 1943 - 17. januar 2008) jedan je od najvećih šahistau istoriji ove igre. Osvojio je titulu svjetskog prvaka 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim. Nakon toga prestao je da igra.

Godine 1992. odigrao je meč sa Spaskim u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je prekršio američke zakone jer su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama. Nakon završetka meča nije se više mogao vratiti u SAD, a bilo je jasno da će američka vlada tražiti izručenje i od zemalja u kojima boravi.

Skrivao se u zemljama koje su mu davale privremeno skrovište, a 2004-e živio je u Japanu. SAD su zahtijevale izručenje, pa mu je u napetoj atmosferi, prije nego što je japanska vlada donijela odluku o tome, vlada Islanda  početkom 2005. dodijelila državljanstvo i poslala po njega poseban avion.

Usamljen i okružem najvjernijim intimnim poštovaocima preminuo je i sahranjen na Islandu 2008. daleko od svjetske pažnje iako važi za čovjeka koji je šahu obezbijedio najveću popularnost svojim kontroverznim ponašanjem i veličanstvenim šahovskim stilom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније