Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

21. 11. 2015. 09:30   >>  09:18

EP U ŠAHU

Poraz muškaraca, dame slavile

Crnogorska muška reprezentacija u šahu izgubila je juče od Švajcarske 3:1, na ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku.

 

Naši igrači su,kako se navodi na sajtu Šahovskog saveza, jako željeli da pobjede pa su previše forsirali svoje pozicije. Švajcarci su iskoristil svoje šanse i ubjedljivo trijumfali. Ovo je drugi uzastopni poraz naših reprezentativaca.

U duelu Pelletier – Đukić igrana je Katalonska odbrana, Nakon duge pozicione borbe prešlo se u složenu završnicu koje je završena remijem tek kada su se iscrpile sve mogućnosti za igru.

Blagojević i Bogner igrali su varijantu izmjene slovenske odbrane.Veoma uzbudljiva partija koja se stalno kretala u okviru ravnoteže. Blagojević je u jednom trenutku forsirao rasplet kojim je osvojio kvalitet ali je protivnik ima slobodne branjene pješake. Bijeli je nastavio neprecizno pa je bio prinuđen da vrati kvalitet i ostane sa pješakom manje u topovskoj završnici. Bogner je aktivirao svoje figure i doveo svoj tim u vođstvo.

Na trećem stolu, u partiji Georgiadis – Kosić igrana je damina indijska odbrana. Bijeli je ostvario prednost na daminoj strain ali je naš velemajstor otvorio igru na kraljevom krilu. Nakon brojnih aktivnosti i izmjena bijeli je osvojio pješaka. Kosić se precizno branio i remizirao bez teškoća u topovskoj završnici.

Forster je protiv Luke Draškovića izabrao Aljehinovu odbranu. Luka je, igrajući na pobjedu spalio sve mostove, ostavio kralja u centru i pokrenuo pješake na kraljevom krilu. Crni je žrtvovao pješaka i aktivirao svoje figure. U jednom trenutku Luka je previdio taktički udar kojim je došao u izgubljenu poziciju.

Šahistkinje su ostvarile drugu uzastopnu pobjedu, ovog puta protiv Islanda.

Vođstvo je donijela Nataša Krpović. Islanđanke su izjednačile neočekivanom pobjedom na prvoj tabli. Aleksandra Milović je donijela novo vođstvo. Marija Stojanović je remizirala nadmoćnu poziciju jer je to donosilo ukupnu pobjedu u meču.

Ptacnikova se protiv Tijane Blagojević branila pirčevom odbranom. Tijana je neprecizno odigrala otvaranje i još u otvaranju zapala u teškoće. Pokušala je da aktivnom igrom zakomplikuje poziciju i žrtvovala je figuru. Protivnica se hladnokrvno branila i pobjedila. Na našoj najboljoj igračici, koja je na ekipno evropsko prvenstvo krenula neposredno nakon završetka svjetskog prvenstva za mlade na kojem je osvojila medalju, osjeća se umor i igra daleko od svoga maksimuma.

Aleksandra Milović je igrala skandinavsku odbranu. Posle puno obrta  u  interesantno igranom otvaranju, Aleksandra je  zahvatila  inicijativu koju je odličnom igrom pretvorila u čitav poen.

U partiji Stojanović – Thorsteinsdo igrana je škotska partija. Marija je ušla u formu, i hrabro je prihvatila žrtvu pješaka i preciznom igrom suzbila prijetnje protivnice. U poziciji sa pješakom više i velikom šansom za pobjedom Marija je remizirala jer je to bilo dovoljno za pobjedu u meču.

Nataša Krpović je odustala od svoje omiljene francuske odbrane ali joj pokušaj da iznenadi protivnicu nije donio neki benefit. Protivnica je imala prednost u prostranstvu, međutim  nastavila je preambiciozno. Nataša je preciznim taktičkim udarima preokrenula poziciju u svoju korist. Rutinskom igrom je svoju prednost dovela do pobjede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније