Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V.

12. 06. 2024. 15:59 >> 20:45
Čitaj mi:

U 87. GODINI

Preminuo Džeri Vest: Legenda, ubojiti strijelac, logo NBA lige...

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, čovjek čija silueta krasi logo NBA lige, Džeri Vest, preminuo je jutros u u 87. godini života.

Čovjek koji je dao toliko toga košarci, prvo kroz NCAA, a onda dugo godina kao simbol Los Anđeles Lejkersa, nako igračke karijere imao je još uspješniju karijeru generalnog menadžera.

Riječ je o čovjeku koji je vjerovatno bio prva prava super zvijezda u svijetu košarke. Tokom igračke karijere koja je trajala 14 godina, svake sezone je bio biran u Ol star tim, ima 12 Ol NBA selekcija, pet puta u najboljim defanzivnim petorkama lige.

Igračku karijeru prati i epitet "gubitnika finala", jer je LA Lejkerse poveo devet puta do finala, ali je osvjio samo jedno. Od osam izgubljenih finala šest puta je gubio od Boston Seltiksa predvođenim najtrofejnijim košarkašem ikada Bilom Raselom.

Koliko je Vest bio velika igračka veličina govori da je jedini koji je bio MVP finalne serije, a da je njegov tim izgubio meč, što se desilo 1969. godine.

Tada je u finalu bilježio 37,9 poena u sedam utakmica, ali su Seltiksi na kraju slavili.

Nakon tog finala NBA je po ugledu na bejzbol MLB ligu (koja je koristila obrise Harmona Kilbrua) uzela Džerijevu siluetu, i od tada je ona sinonim za brend koji nosi ime NBA lige.

Bio je sjajna strijelac, i ko zna koliko bi poena po meču postizao da je u njegovom vremenu postojao šut za tri poena. Legnedarna je i njegov koš sa svoje polovine u finalnoj seriji 1p70. godine protiv Njujork Niksa, sa zvukom sirene.

Prosjeci na kraju karijere su iznosili 27 poena, 6,7 asistencija i 5,8 skokova po meču. Prvi je igrač uz Vilta Čemberlena i Oskara Robertsona koji je prebacio brojku od 25.000 postignutih poena.

Jedinu titulu kao igrač osvojio je 1972. godine kada su Lejkersi slavili u seriji sa Njujork Niksima. Samo dvije godine kasnije se penzionisao, ali se brzo vratio košarci prvo kao trener, a onda kao generalni menadžer.

Kada se uzme kakav je bio kao igrač, kada se vidi kakav je bio ka GM, tek se onda zaokružuje njegova košarkaška veličina.

Prva ekipa koja je plijenila svojom igrom, postala hip, planetarno poznata i obožavana je "Showtime" Lejkersi predvođeni Medžikom Džonsonon, Karim Abdul Džabarem i Džejms Vortijem.

Tvorac te ekipe bio je upravo Vest.

A svoje posljednje operacije kao GM Lejkersa bile su akvizicija Šekil O'Nila i trejda Vlada Divca za Kobija Brajanta (i dalje jedan od najboljih trejdova ikada).

Titula osvojena 2000. godine je njegova šesta kao GM Lejkersa.

Nakon Leklersa radio je u Memfis Grizlisima, da bi potom prešao u Golden Stejt Voriorse.

Tamo je spriječio trejd sa Minesotom u kojem bi Voriorsi poslali Kleja Tompsona, a dobili Kevna Lava, što se pokazalo kao sjanom odlukom, koja je potom ostavila prostor da 2016. godine u međusezoni dovede u Zaliv Kevina Durenta.

Sa Voriorsima je uzeo još dva šampionska prstena.

Nakon Vorirsa radio je u LA Klipersima, gdje je ponovo omogućio dolazak jedne superzvijezde, kava je Kavaj Lenard.

U Klipersima je radio do svoje smrti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније