Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

М.М.Љ. [ KSCG ]

01. 10. 2022. 13:28   >>  13:24

VELIKA IMENA

Počeo trenerski seminar u Bemaks areni

Počela je još jedna klinika naše trenerske organizacije. Tokom dva dana u Bemaks areni crnogorski treneri imaće šansu da slušaju predavanja proslavljenih imena.

Ovaj put tu su Nenad Trunić, Luka Pavićević, Neven Spahija, Zvezdan Mitrović i Bojan Bakić. 

Trunić je redovan predavač na seminarima Udruženja košarkaških trenera Crne Gore. I zbog toga je izuzetno zahvalan. 

Ovaj put pripremio je "Osnovne principe napada na različite vrste pik end rol odbrana" i "Odbranu od niskog posta". 

"Već sam četvrti put predavač što znači da su ljudi zadovoljni kako to radim i to je za mene vrlo važno, da postoji takav fidbek. Uvijek ima novih stvari u poslu, ali treneri ne bi trebalo da se bave novim stvarima dok ne utvrde fundamente. Ja sam uvijek za to da trener mora puno da nauči, da bi mogao od toga što je naučio da kombinuje”, kaže Trunić. 

Dodaje da su postojale neke nove stvari na Evropskom prvenstvu koje su se koristile. 

“Košarka se mijenja, prvenstveno zbog atleticizma igrača. Nažalost treneri su u sve gorim pozicijama jer igrači, agenti, predsjednici odlučuju mnogo više od trenera što je loše. Savjet moj, za države kao što je Crna Gora, da uvijek budu orjentisani prema trenerima, jer treneri drže klubove. Ne možemo očekivati da trener bez znanja, iskustva odabere dobre igrače i stvori dobre košarkaše. Gledajući situaciju na tržištu mislim da klubovi bi trebalo da se okrenu svojim pogonima i svojim ljudima i da u toj selekciji traže rješenje", kaže Trunić. 

Zvezdan Mitrović bio je predavač na nekim eminentnim klinikama širom Evrope i prvi put će posao predavača raditi u Crnoj Gori. 

Približiće kolegama svoja rješenja za "pas igru" i "napad na sve vrste presinga". 

"Prvo mi je jako drago što sam kući i što prvi put predajem u Crnoj Gori. Imao sam ranije priliku da to radim na nekim drugim mjestima. Prevashodno što ću moći konačno na maternjem jeziku da pričam mi je drago. Velika je razlika u odnosu na to kada radim sa ekipom, ovdje je to pokazno više, na treningu sa mnogo intenziteta. Mislim da su klinike izuzetno važna stvar u razvoju svakog trenera i njihovom progresu", istakao je Mitrović. 

Naši treneri su vrlo uspješni i pokazuju to sjajnim vođenjem klubova širom Evrope. 

"Sigurno da postoji neka tajna, jer stvarno nas je dosta sa ovako malog prostora da radimo u dobrim ekipama. Možda je to naš karakter, opet smo malo drugačiji. Imali smo dostupnost informacijama, jer smo bili ta neka škola jugoslovenska koja je bila dominantna u Evropi. Naravno i edukacija, jer i ja, ali i ostali treneri smo obilazili sve te klinike u regionu koje su nam bile dostupne. Vjerovatno spoj svega toga i naše energije, harizme, napravilo je od nas uspješne terenere u Evropi", kaže naš bivši selektor.

 Mitrović je pratio igre naše selekcije na Eurobasketu, a uživo je gledao mečeve u Gruziji. 

"Mislim da smo odigrali kako treba i rezultatski stigli do druge runde. Naišli smo na Njemce, izgubili smo kako smo izgubili, bilo je dosta priče nakon meča. Nijesmo tretirani od sudija bili kako bi trebalo, ali to je zla kob manjih zemalja, ali smo odigrali sjajno. Mlađi su se neki momci pojavili što je takođe važno. Sada se nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, blizu smo i tamo plasmana, mislim da sve to ide kako bi trebalo", kaže Mitrović, a naši košarkaši su pozitivno iznenadili i Trunića.

 "Mislim da je Crna Gora izgledala izuzetno dobro na Evropskom prvenstvu. Nije kurtoazija, već je stvarno tako. Bilo je problema sa suđenjem, za ekipe koje su u tom rangu, nažalost jer bi trebalo teren da pravi rang. Bilo je i drugih zemalja koje su oštećenje, poput Belgije protiv Slovenije. Jako sam zadovoljan onim što sam vidio od Crne Gore, komplimenti stručnom štabu i igračima, jer su jako dobro igrali i ponašali se. Falilo je malo da se ode još dalje, jer ne vidim da je Poljska nešto više pokazala od Crne Gore, a stigla je do četvrtog mjesta".

Mitrović je prokomentarisao i mogućnosti naših klubova u ABA ligi.

"Tek kreće ABA liga. Iskren da budem nijesam znao da je Zadar tako kvalitetan kao što je sinoć pokazao. Ovo je tek početak i tu će na startu biti dosta iznenađenja. Budućnost bi trebalo da bude dominantna od naših klubova. Nijesam Mornar još gledao, nijesam ni Budućnost, ali znam dosta njihovih igrača. Definitivno mi djeluje da su imali manje budžete, ali da sačekamo da krene pa da vidimo. Lijepo je što imamo tri tima u regionalnom takmičenju".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније