Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

D.P.

20. 05. 2022. 15:25 >> 15:28

OSVAJAČICE ABA LIGE

Budućnost Bemax U17 nastavlja fenomen ženske košarke u Crnoj Gori

O fenomenu ženske košarke u Crnoj Gori dobili smo još jednu priču. Ispisale su je košarkašice Budućnosti Bemaks koje su osvojile WABA ligu u konkurenicji igračica do 17 godina. Prvi pehar regionalnog takmičenja u istoriji za nade crnogorske košarke stigao je nakon teškog zavšrnog turnira, održanog u Podgorici, na kom su djevojke Petra Stojanovića pobijedile starog rivala, ekipu Celja u polufinalu, potom u borbi za trofej bile bolje od Trešnjevke 68:64.

„To su stvarno bile četiri sjajne ekipe, gdje bih Trešnjevku i Celje izdvojio u odnosu na Zagreb, tako da smo imali mnogo težak put. Pobijedili Celje u polufinalu, sjajnu ekipu, koju znamo dobro i kroz seniorsku košarku i kroz mlađe selekcije, imaju sjajan sistem rada i sa njima je uvijek veoma zahtjevno igrati. Stvarno sam ponosan kako smo iznijeli to polufinale, četrdeset minuta smo bukvalno ratovali na terenu sa njima i uspjeli da trijumfujemo. Očekivao sam jako, jako težak posao u finalu, samim tim što smo se puno istrošili u tom polufinalu protiv ekipe Celja. Trešnjevka je izuzetno talentovana ekipa, znali smo kako igraju i koje su im prednosti, ali uspjeli smo da im ispariramo i na kraju da izađemo kao pobjednici“ ponosan je na svoje izabranice trener Petar Stojanović.
Završni turnir u našem glavnom gradu obilježila je Novljanka, 16-ogodišnja Jovana Savković, sa nagradama za najbolju igračicu, strijelca i asistenta fajnal fora. Uz Anastasiju Begović, prvotimka Budućnosti uvrštena je i u idealnu petorku U17 WABA lige.

 

„Osjećala sam se stvarno fenomenalno. Ipak, bez sjajnih saigračica i trenera teško da bih mogla da dođem do ovakih uspjeha. Željela bih da istaknem saigračicu iz najbolje petorke, Anastasiju Begović, koja je bila odlična. Mnogo je bilo teško na turniru, pogotovo prva utakmica protiv Celja. Bilo je mnogo naporno, potom u finalu Trešnjevka, koju smo jedva savladali, ali na kraju smo osovjili trofej.“

 

„Svi znamo da je ona lider naše ekipe i kapiten tima, neko ko nosi našu igru. Imali smo i peh sa njom, pošto je imala dužu pauzu zbog zdravstvenih problema prije samog turnira. Svega je uhvatila nekih 10-15 dana treninga, što je i njoj dosta otežalo stvari, prije svega u fizičkom svmislu, da bude na maksimumu. Ali, opet, iznijela je to na pravi način, bila pravi lider na finalnom turniru i moram da joj čestitam na pruženim partijama“ nahvalio je mladu reprezentativku njen trener Stojanović.

Crnogorske košarkašice šest puta zaredom igrale su na Eurobasketu, cilj je i mjesto na narednom šampionatu, a veliki dio u svemu ima i Budućnost Bemaks. Tako bi moglo da bude i u narednom periodu.

„Baza je jako mala, generalno u Crnoj Gori. To iziskuje potrebe i napore da par cura koje su veoma talentovane, iz drugih gradova, poput Herceg Novog, koji je sjajno podneblje, ima mnogo talentovanih djevojčica, ali i iz drugih gradova, budu dio Budućnosti. To je odlična prilika za njih da napreduju. Sljedeći vikend očekuje nas fajnal for kadetskog prvenstva Crne Gore. Maltene, to je ista ekipa bez tri igračice koje su igrale za nas u Waba ligi. Nadamo se da ćemo nastaviti da nižemo uspjehe, ali ispred svega nam je razvitak ovih djevojaka“ istakao je Stojanović
Dokaz da se u Budućnosti dobro radi upravo je Jovanin primjer. U pitanju je djevojka koja u septembru puni 17 godina ali već ima iskustvo na seniorskom nivou, i finale Waba lige. Čak je bila dio A reprezentacije.

„Dolazim iz Herceg Novog, bila sam u Primorju pet godina i prije dvije godine sam došla da igram za Budućnost. Mnogo mi znači, prije svega za napredak. Saigračice su me fantastično dočekale, takođe i treneri i željela bih da im se puno zahvalim. Protiv Celja nam je u seniorskom finalu Waba lige falilo malo sreće. One su sve pogodile, mi smo imale loš dan i njima je otišao trofej“ žali za titulom Jovana, ali svjesna je da je tek na početku karijer.

„Već sam bila na okupljanju seniorske reprezentacije. Stvarno su me i tamo djevojke prihvatile fantastično i mnogo sam im zahvalna na tome. Volim najviše da podijelim asistenciju, to me nekako podiže. Imam još mnogo vremena da radim na sebi kao i mnogo da napredujem“ ostala je skromna mlada Novljanka.

Od velikog značaja za ostvareni uspjeh bilo je i to što je Budućnost bila domaćin Fajnal fora, kao i odlična saradnja sa drugim crnogorskim klubovima.

„Iskoristio bih priliku da se zahvalim svom klubu što nam je omogućio priliku da igramo ovdje pred svojom publikom, koja je bila sjajna, i mislim da je to bila jedna nagrada za ove djevojke, koje su su zaslužile to. Zahvalio bih se i ekipi Primorja na saradnji, jer su Jelena Bulajić i Sanja Akšam bile na pozajmici i bile dio ovog tima, mnogo nam pomogle, kao i Tei Grabovici, koja je poslije jedne teške povrede i duže pauze ponovo se priključila timu i dala doprinos u osvajanju titule“ zaključio je Stojanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније