Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

22. 10. 2024. 08:16 >> 08:26
4
Čitaj mi:

odjeci derbija u "morači"

Ima li koga da izbaci ovakve sudije?

Još jedan cirkus u režiji sudija u AdmiralBet ABA ligi. Tako bi se, u najkraćem, moglo opisati sve ono što se dešavalo sinoć u "Morači" na velikom derbiju 5. kola Budućnost - Crvena zvezda.

Dovoljno je reći da je meč trajao dva sata i 36 minuta, više nego mnogi u NBA, i shvatiti da je mnogo stvari otišlo po zlu.

Dva prekida, uzrokovana povredom Džoela Bolomboja i udaljavanjem predsjednika Crvene zvezde Željka Drčelića, odnosno pražnjenjem dijela zapadne tribine zbog ubacivanja predmeta na parket, trajali su pola sata.

Mnogo vremena se, međutim, izgubilo i u predugom gledanju snimaka, u traženju najboljeg ugla, u vijećanju da li je neki prekršaj samo lična ili nesportska greška, čija je lopta, koliko je ostalo do kraja...

A onda, kada je bilo najvažnije, sudijska trojka na čelu sa Slovencem Sašom Puklom je naprasno zaboravila da gleda najvažniji usporeni snimak i s nekoliko odluka pogurala Zvezdu ka (ne)zasluženoj pobjedi.

Beograđani su u "Moraču" stigli sa dva poraza (od Dubaija i Splita) i jasno je da bi trećim izgubili korak za "vječitim rivalom" Partizanom u ligi u kojoj je vjerovatno najteže na svijetu oduzeti prednost domaćeg terena.

Da je Zvezda poražena, jasno je da bi teško mogla da stigne i Budućnost, a kamoli Partizan, pa su možda baš zbog toga Pukl, Josip Radojković i Denis Hadžić naprasno "obnevidjeli" u samom finišu.

U posljednjih nekoliko minuta je bilo puno grešaka i sve, gle čuda, na štetu Budućnosti. Arbitri nisu vidjeli (ili nisu htjeli da vide) očigledan nesportski faul Uroša Plavšića nad Alenom Omićem na 3,28 do kraja, pri vođstvu domaćih 69:68.

Hadžić je čak digao ruku da svira faul, ali ju je brže-bolje spustio, a na snimku se vidjelo da je srpski centar udario slovenačkog internacionalca laktom u lice. Da mu je pokazan nesportski prekršaj bio bi isključen, jer je samo minut prije toga takođe udario Omića i opravdano mu je pokazan prvi. I to bi bila velika prednost, jer bi Zvezda ostala bez još jednog gorostasa pod košem, s obzirom na to da se u 26. minutu povrijedio Džoel Bolomboj.

Na 100 sekundi prije kraja, svi u "Morači" su vidjeli da je Kodi Miler-Mekintajer napravio grešku u vođenju, da je skočio prije nego što je udario loptom o parket, ali ne i trojka zadužena za dijeljenje neke samo njima poznate pravde.

I na kraju, u posljednjem napadu Budućnosti, Mekinli Rajt je krenuo u prodor i izbacio iz igre Branka Lazića, ali nije pogodio preko Rokasa Gedraitisa. Bilo je jasno da je došlo do kontakta sa Litvancem, ali su sudije opet ostale nijeme.

Zvezda, očigledno, nije smjela da izgubi u "Morači", jer bi već na početku sezone bila u maltene nemogućoj misiji da odbrani titulu. Jasno je zašto i stoji ovakva konstatacija - u 10 sezona ABA lige u kojima se igrao plej-of, a ne fajnl-for, samo su dva tima osvojila pehar a da nisu imala prednost domaćeg terena u finalu: Partizan 2007. i Budućnost 2018. godine.

Da su već sada imali tri poraza više od Partizana i Budućnosti, pitanje je da li bi "crveno-bijeli" do kraja mogli da se domognu i 2. mjesta pred plej-of.

Na kraju, samo još jedna konstatacija - sudije su opravdano izbacile dio navijača iz "Morače" zbog gađanja upaljačima i sličnim predmetima, ali ostaje nada da će i njih ABA liga bar na nekoliko kola "izbaciti" iz takmičenja. Osim ako im nije povjeren baš ovakav zadatak...

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније