Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

[ Budimir Bućin ]

03. 03. 2023. 07:16   >>  11:37

VELjKO USKOKOVIĆ - VATERPOLO KAPITEN IZ MALAGE

Golove upisivao i rukom, i nogom i glavom

Veljko Uskoković je imao karijeru na kojoj bi pozavidjeli i najveći vaterpolisti na planeti. Od medalja izdvaja dva zlata: na Evropskom prvenstvu u Malagi 2008. godine sa reprezentacijom Crne Gore i 1991. takođe na šampionatu Starog kontinenta, ali u kapici Jugoslavije.

Veljko Uskoković ima ukupno tri zlatne i jednu srebrnu medalju na prvenstvima Evrope, srebrnu i dvije bronzane na svjetskim šampionatima i bronzanu sa Olimpijskih igara u Sidneju. Nažalost je bez olimpijskog trofeja u kapici Crne Gore. A, bio je blizu u Pekingu. Najveći dio karijere proveo je u Bečeju kada je taj tim dominirao u Evropi. Da nije bilo sankcija još bi kolekcija medalja bila punija.

Veljko Usković ostaje upamćen i po tome što je nosio crnogorsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igrama u Pekingu. On je ljevoruk, pa mu je to teže palo nego igra u bazenu, pošto je morao nositi u desnoj. Služi se pomalo i desnom, ali barjak, olovka i lopta "leže" mu u lijevoj ruci.

Ljevorukih vaterpolista, a tako kvalitetnih kao Veljko, bio je mali broj. Imao je trzaj lijevom rukom, koji se najčešće završavao golom. Znao je ponekad i desnom da postigne gol u situacijama kada nije mogao lijevu da "izvuče".

1991. godine, pred odlazak na Prvrenstvo Evrope u Kotoru, postigao je gol glavom. Primorac je igrao protiv reprezentacije Jugoslavije, a on je predriblao golmana Renca Posinkovića i kada je bio pred praznom mrežom, da zadovolji publiku glava je aktivirana umjesto lijeve ruke i aplauz je trajao dva minuta. Način postizanja golova ne bi bio kompletan da nije bilo i poneki nogom, najčeše na treningu, ali bilo ih je i na prvenstvenim utakmicama. Ostaje upamćen i kao igrač koji je i malo vremena proveo ispred linije gola. Bilo je to prilikom gostovanja Budvanske rivijere u Egeru, kada je silom prilika zamijeno isključenog čuvara mreže Denisa Šefika. Dva puta mu je pogođena stativa, ali ne i mreža.

Veljko Uskoković žali što je u naponu snage zakočen sankcijama. Očekivao je da će karijeru zaokružiti olimpijskom medaljom, ali je ponosan na sve trofeje. Malaga je, ipak, na prvom mjestu. Doček u Tivtu, Kotoru i Podgorici ravan je trofeju. Dugo je bio u bazenu. Samo između dvije evropske zlatne madalje proteklo je 17 godina. Svrstan je, s pravom, u grupu velikana crnogorskog sporta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније