Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

04. 10. 2022. 09:44 >> 09:53

FUDBAL NA FUDBAL

Prvi susret Ajaksa i Napolija, spektakl neizbježan

Ajaks je na svom sajtu našao nadrealan način da predstavi legendarni meč večeras sa Napolijem. Krojf i Maradona koji uz kokice zajedno gledaju. Krojf, smatran najboljim igračem planete 70-ih, a Maradona ubjedljivo najbolji 80-ih. Nijesu više živi, a imali su jednu zajedničku ranu, SP u Argentini 1978.

Piše: Nebojša Šofranac

Maradona je sa 17 godina već činio čuda, ali Menoti je rekao da je premlad. Krojf je toliko želio da iskupi nepravdu iz 1974, ali je odustao zbog vojne diktature i žrtava u Argentini tada. Finale je bilo upravo Argentina-Holandija, ali bez njih, nikad preboljeno... Po ova dva mega asa zovu se danas stadioni Napolija i Ajaksa... I konačno se desio susret ovih klubova!

Prije pet ljeta da je Ajaks prošao Nicu sreo bi se sa sjajnim Sarijevim Napolijem u plej ofu za LŠ, ali bolje ovako u grupi. Postoji ipak jedan njihov duel i to u drevnom kupu Sajamskih gradova 1969/70, Napoli je dobio kući 1:0, ali Ajaks sa Krojfom slavio 4:0 u revanšu. Bilo je to rađanje velikog Ajaksa, par mjeseci ranije izgubili su veliko finale od Milana, ali odmah nakon pomenute sezone postali su trostruki šampioni Evrope 1971, 1972 i 1973. 

I to da Ajaks nije primio gol na samom kraju na Enfildu ova dva tima bi već imali Liverpul u šaci, Napoli ga je pregazio, kao potom i Rendžers 0:3 uz promašeni penal. Istorija različita, Ajaks je osvojio sve moguće, 4 puta prvak Evrope, Napoli nikad ni u četvrtfinalu LŠ, ima jedan kup UEFA s Maradonom 1989. Ali sad Napoli može daleko, igra strašno i želi večeras na 9 bodova, da riješi sve. Taj vezni red koji je nacrtao Spaleti, Lobotka-Angisa-Zjelinski smatra se daleko najjačim u Italiji ove sezone, a Kvaratskelija pravi šou, uz još toliko opcija u napadu, pa su veliki ljubimci Mertens i Insinje već zaboravljeni, čak se nije osjetilo da nema glavnog napadača Osimena već duže. Ali Ajaks će i večeras i u Napulju izaći pun samopouzdanja da napada i veze, da igra svoj fudbal bez straha, sa svojom djecom koju edukuje od šeste godine i brojnim povratnicima i pojačanjima.

Na krilima Bergvajn i Berghuis, a iako je prvo s njima igrao robusni Brobi koji se vratio iz Lajpciga, sad je glavni centarfor mladi Kudus koji živi svoj san i strijelac je u svakom meču. Brobi je džoker, a na klupi i Italijanski prospekt Luka iz Pize, zatim pojačanje iz Hofenhajma Grilic, i najveća investicija Okampos iz Sevilje, koliko još tu ima progresa kad se svi uključe. Iza njih kapiten Tadić sada u veznom, kao i bivši kapiten Klasen, veliki potencijal Tejlor, ali i Meksikanac Edson Alvarez, kao i njegov zemljak Horhe Sančez koji se nada da će voditi bitku sa meksičkom legendom Čukijem Lozanom.

Ovo je tipični meč fudbal na fudbal, gdje je spektakl neizbježan, napokon se dešava, može sve da bude, granice se pomjeraju...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније